Nyhet
Drikke Frydefull jul

Frydefull jul> med deilige viner!

Nå står julen for tur og da står også kvalitet høyt. Vi skal nyte god mat og drikke i mange varianter. En god flaske vi er også en flott julegave. Her er noen forslag som kler julen godt!

 

Bellavista Franciacorta Alma Assemblage 1

Familien Morettis berømte vinhus Bellavista er blant verdens mest ikoniske produsenter av musserende vin. Et nytt kapittel i Bellavistas historie startet i 2021 da anerkjente Richard Geoffroy, chef de cave for Champagne huset Dom Perignon gjennom 29 år, kom inn som ny kjellermester hos Bellavista. Bellavista Alma Assemblage skapes på druer fra omtrent 60 av Bellavistas totalt 120 vinmarker. 86% Chardonnay, 13% Pinot Nero, 1% Pinot Bianco.

Bellavista driver økologisk og tradisjonelt og benytter blant annet tradisjonelle trepresser for å sikre mykere pressing av druene og har manuell kontroll av mostens kvalitet. Fra vinmark til flaske utføres alt manuelt og naturlig, med respekt for det lokale terroir og regionens tradisjoner.

Franciacorta Grande Cuvée Alma Extra Brut Assemblage 1 er i hovedsak basert på 2021-årgangen med 20-30% fra utvalgte tidligere årganger, hentet fra Bellavistas historiske kjeller med lagret vin så langt tilbake som 1977 -Bellavistas første produksjonsår. En Alma Non Vintage skal alltid holde samme kvalitet uavhengig av innhøstingsårets klima.

En andel av vinen gjæres og modnes på eldre barrique, resten i ståltanker. Bellavista benytter «Methodé traditionnelle» med annengangsgjæring på flaske. Minimumskravet for en franciacorta er 15 måneder på bunnfall, men Bellavista Assemblage får hele 30 måneder før degorgering.

Smaken er intens og frisk med innslag av tropisk frukt, gylne epler, hint av nøtter og bakst. Den har sitrende og rik munnfølelse med gylne frukter, sitrus og uttalt mineralitet. Vinen passer til aperitif, fisk og skalldyr og pinnekjøtt.

Pris kr 369,90

 

Crudo Spumante

Navnet Crudo er inspirert av det sicilianske kjøkkenet. Blekksprut har vært et viktig element i siciliansk sjømat siden antikken og spises både rå og røkt, kokt og stekt. Den vulkanske steinkysten rundt Sicilia huser en stor forekomst av blekksprut. Den vulkanske jorda på øya gir i tillegg utsøkte druetyper som Catarratto, Zibibbo og Nero D’Avola som gir fruktige viner. I dag er blekksprut trendy også i det internasjonale kjøkkenet, tilberedt på forskjellige måter. Marinert eller som sjømat-carpaccio er populært. Det vil si nesten rått, eller på italiensk «Crudo». Definisjonen av «crudo» er rå, ren eller frisk. Og det er slik vinene i denne serien er.

Dette er en musserende vin fra Sicilia laget på en blend av lokalt dyrkede druer. 60%  Catarratto 20%  Inzolia 15% Chardonnay 5% Moscato og produsert etter charmatmetoden. Vinen har en floral duft med preg av litchi og grønt eple. Den er sødmefull og er fruktig på smak med behagelig mousse og en balanserende syrlighet i ettersmaken. Den passer til aperitif, julekaker og til julebrunsjen.

Pris kr 139,90

 

Shannon Vineyards Oscar Browne Chardonnay

Shannon Vineyards er en premium, boutique-vingård som ligger i Elgin-dalen i Western Cape, Sør-Afrika. Deres fokus på prinsippene for vinmarksarbeid gjenspeiler deres engasjement for å lage vin som uttrykker det unike terroiret. Dette er en kompleks chardonnay fra Shannon Vineyards’ vinmarker i Elgin. Druene plukkes to ganger i løpet av vinhøsten. Tidlig og litt senere innhøsting for å sikre maksimalt aromaspekter. Druene håndsorteres og vinen fermenterer på eikefat. 100% malolaktisk fermentering. 11 måneders modning på 228 liter burgundfat. 23% nye fat. Den har en fruktig og floral smak med preg av mandarin og hvit fersken. Den er kompleks med fin balanse, god friskhet og en mineralsk og lang ettersmak. Vinen passer til lutefisk og juletorsk men også kalkun og lettere julemat.

Pris kr 299,00

 

Planeta Frappato

Årets julevin! Planetas unike vingård i Vittoria bestyres av Alessio Planeta og hans høyre hånd, det ungarsk-fødte supertalentet Patricia Toth. Sammen har de satt en ny standard for kvalitetsvin fra Vittoria. Og deres Frappato er benchmark-vin, ren, saftig, jordbærduftende og pirrende delikat. Planeta er Sicilias ledestjerne. Ingen slår i dag Planeta i renommé, kvalitet og mangfold på Sicilia. De har snudd verdens oppfatning av  «Italias kornkammer» fra å være en region opptatt av bulk til å være en region i den ypperste kvalitetsklasse gjennom sine unike viner i den ultimate verdensklasse, skapt på så vel internasjonale som egne druesorter. Planeta har satt Sicilia på kvalitetsvinkartet en gang for alle.

En nøye seleksjon Frappato-druer fra Planetas vinmarker i Vittoria innhøstes manuelt og mykpresses før de overføres til ståltank for gjæring. Videre foredling skjer i stål, da kontakt med eik vil forstyrre den saftige, rene smaken som kjennetegner den unike frappato-druen. Dette er en all-round vin som med sine lette tanniner og gode syrlighet passer den  like godt til juletorsken som til kalkunen og ribbetallerknen. Vinen har duftaroma av jordbær med innslag av bringebær og røde plommer. Den smaker av modne jordbær med anslag av villbringebær, markjordbær og røde plommer i ettersmaken.

Prøv den til juletorsken, kalkun, julelunsj og ribbe.

Pris kr 239,00

 

 

Nittardi Chianti Classico Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa

Årets julegave! Casanuova di Nittardi Vigna Doghessa er en vin med 500 år lang vinhistorie på druer fra Michelangelos vinmarker, produsert i malerens kjeller og i hver årgang er prydet med en verdensstjernes kunstverk. Nittardi var Michelangelo’s gård i hjertet av Chianti Classico og vinene produseres i dag på druer fra samme vinmarker og vinifiseres i samme kjeller som på Michelangelos tid. Etter mykpressing fermenteres vinen i 14 dager på temperaturkontrollerte stålfat. Hver parsell vinifiseres for seg. Den endelige seleksjon finner sted etter ca. 5 mnd. Den utvalgte vinen lagres ca. 10 mnd. i franske «tonneaux» før ca. 6 mnd. på flaske.

Smaken er saftig og sammensatt med primæraromaer av kjernefrukt, kirsebær og mandel. Den har markert anslag med gode tørre tanniner, kjernefrukt og røde skogsbær i sentrum og en deilig lang ettersmak.

Den passer til pinnekjøtt, viltkjøtt og er et godt gavetips!

Pris kr 359,00

 

Accordini Acinatico Amarone della Valpolicella Classico

Fra kultprodusent Accordini i Fumane, Valpolicella Classicos vestligste og høytliggende vinmarker, økologisk dyrket, av stjerneprodusent Tiziano Accordini, Stefanos sønn. Den er laget med den antikke «acinatico» metoden «vintervin» kjent lokalt siden romernes dager. Nærmere himmelen kan ikke en Amarone komme. Håndplukkede druer tørkes på loft i til de har mistet 30-40% av vannet. Presses og gjæres ved 12 grader i 30 dager. Vinen stabiliseres og legges på fat i Allier og Never botte grande, tonneaux og barriques i 2 år, etterfulgt av 8-12 mnd. på flaske. 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella, 5%, Molinara.

Vinen smaker av kirsebær og modne skogsbær, kaffe og sjokolade, tørkede mørke bær, lær og krydder. Den har mørk, dyp og rungende fylde av saftige røde bær, tørket frukt, rosiner og plommer. Den har en sødmefylt avslutning med vanilje og syltede kirsebær. Vinen passer til pinnekjøtt, viltkjøtt og  julekos og krydrede julekaker.

Pris kr 415,00

 

Egge Gård Iseple

Egge Gård ligger midt i landbruksbygda Lier, sydvendt med utsikt utover hele dalen. Egge Gård har i dag om lag 20 000 epletrær som normalt gir 100 tonn epler hver høst. I tillegg ble det i 2010 plantet vindruer på Egge og i dag teller dette over 21 000 vinplanter. Egge Gård benytter kun lokalt dyrket frukt og har i dag en omfattende produksjon av alkoholfri og alkoholholdig drikke av prisvinnende kvalitet. I tillegg destilleres det eplebrennevin, akevitt og single malt på gården.

Egge Gård Iseple er Norges første Is-sider og fremstilles på prinsippet av en Eiswein. Friskpresset eple fryses i 4-5 dager inntil vannet i mosten krystalliseres. Siden separeres vannkrystallene med eplet slik at man sitter igjen med en svært konsentrert epledrikke høy på sukker og frisk syrestruktur. Siden starter gjæringsprosessen som tar bortimot ett år. Resultatet er en dessertvin med høy sødme og en unik syrefrisk edel drikke fra det norske eplet. Det går om lag 25-30 kilo epler for å fremstille en liter av Egge Gård Iseple.

Smaken har en intens duft av fullmodne epler, tørkede blomster, honning og lyse kryddertoner.

Den er kompleks og konsentrert på smak med enorm syre, stor sødme og svært lang ettersmak. Iseple passer til ost og julekaker og finnes også i en alkoholfri variant.

Pris kr 299,90

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev