Drikke super hvit vin fra marsala på Sicilia

super hvit vin fra marsala på Sicilia >

Lengst vest på Sicilia ligger den gamle byen Marsala. Det ble produsert sterkvin her i lange tider, før vinen ble oppdaget, solerasystemet innført og marsala tok sete rundt bordet sammen med sherry, portvin og madeira. Byen skal også ha vært startstedet for Garibaldis marsj for å samle Italia til ett rike. Vinen ble utover 1900-tallet synonymt med utvannet, kommersialisert, industriell vin av laber kvalitet.

 

Marco de Bartoli tok over og rekonstruerte den gamle kjelleren på hans mors eiendom like utenfor Marsala by. Han kjøpte, eller fikk gratis, gamle solera-tønner med grillo-vin fra lokale bønder. Slik var han i gang. Deretter plantet han grillo, som modner med et høyt alkoholpotensiale, over hele eiendommen. Innhøsting var og er manuell, og dyrkingen organisk. Det brukes kun en druesort, grillo, og kun fra egen vingård.  

 

I 1984 kjøpte Bartoli opp en vingård på øya Pantelleria, hvor han startet produksjon av den søte Passito di Pantelleria. På 90-tallet startet hans barn opp med produksjon av tørr musserende vin, fra både Marsala og Pantelleria. Marco de Bartoli gikk bort i 2011, men arven føres videre av den gjenværende familien.

 

 

Marco de Bartoli Grappoli del Grillo 2020

Dette er en hvitvin fylt av mineralitet, frisk sitrus og tropiske bær og gul, moden frukt fra Bartoli-familien på Sicilia. Vinen er lys gul med grønnlig skjær og smaken har gylne og modne frukttoner og urter med florale innslag. Passer godt som aperiif og til retter av skalldyr og fisk.

Pris kr 299,-.

 

Vinen passer bra til mare caldo og du finner oppskriften her > 

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/fisk-skjell-og-skalldyr

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev