Drikke Innertier til rakfisk

Innertier til rakfisk> vanskelig å finne den rette...

Rakefisk er en av våre tradisjonsretter jeg har vanskelig for å finne riktig vin til. Gewürstraminer passer godt smaksmessig, men kan ha for lav syre. Riesling har høy syre, men den trenger flere års lagring for å få den modne smaken som harmonerer med den umamirike fisken. Champagne eller annen musserende vin er godt til, men heller ikke helt perfekt. Men så, til jul i fjor fant jeg den ultimate matchen til rakefisk da det slo meg at oransjevin kunne være en løsning. Oransjevin er laget av grønne druer som har ligget lenge på skallene og fått en oransje farge, markante tanniner og konsentrert smak. Vinen var Radikon Jakot.

 

 

Radikon er en av pionéerene innen oransjevin. Jakot er laget av druesorten sauvignonasse, som i Radikons hjemmeregion Friuli kalles Tokai Friulano. Druen måtte bytte navn i 2008 da Ungarn protesterte og mente det kunne skape forvirring for deres anerkjente dessertvin Tokaji. Mange i regionen liker ikke at det tradisjonelle druenavnet måtte bort. Som en stille protest valgte Radikon valgte å kalle vinen Jakot, tokaj stavet baklengs.

 

Jakot har fått 3-4 måneder skallkontakt og ytterligere fire år på store, gamle fat. Den er ikke tilsatt svovel, men den lange skallkontakttiden gir naturlige antioksidanter som beskytter vinen fra å bli ødelagt. Oransjevin har en helt unik smak, og det er mange som rynker litt på nesen fordi smaken er ukjent og spesiell. Men det er sannelig smaken av rakefisk også.

 

Radikon Jakot 2008 har oransje farge, noe skyet, men ingen grums. God intensitet, floralt og parfymert, appelsinskall og apsikat, hint av neglelakkfjerner. Kompleks duft. Pent fyldig vin med smak av appelsinskrell, klementin og råmarsipan. Rik vin med tørr struktur og meget god, skarp friskhet. Varmende finish, men pent integrert alkohol på 13,5 %. Konsentrert vin med god intensitet i frukten som balanseres med en fast og syrlig struktur. Til rakefisken er dette innertier. Den friske syren og tanninstrukturen renser opp i den fete og lett oppløste konsistensen på fisken. Fermenteringsprosessen gir sterk lukt og smak, og det er få viner som takler dette bedre enn oransjevin.

 

 

Radikon Jakot 2008

Varenr. 863102

Pris Kr. 289,90  for 50 cl

Unico Real Wines

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev