Drikke Norsk eplemost og sider har aldri vært flere og bedre

Norsk eplemost og sider har aldri vært flere og bedre>

I Oslo denne uken arrangerer HANEN konkurransen Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2019 på vegne av Norsk eplefest. Aldri før har så mange deltatt i konkurransen med så mange produkter.

 

 

 

 

Et utrolig mangfold – en ekte næring

I årets konkurranse deltar 41 produsenter med over 160 produkter hvor over 50 av disse er sidere. Norsk eplemost og sidere har hatt en hatt en solid salgsvekst de siste årene. På Vinmonopolet er norske sidere salgsvinnere med en vekst fra 50 000 liter i 2014 til nærmere 250 000 i 2019.

 

I 2010 var det 7 produsenter av sider i Norge mens i 2019 var det over 25. Så både salget og antall produsenter har vokst raskt og norsk epleproduksjon har fulgt etter med gode priser for alle typer fruktprodusenter.

 

Denne utviklingen ser en beste i Hardanger som har flertallet av produsenter med de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og til og med i Innlandet. Flere av de norske produsentene har de siste årene hentet hjem medaljer i konkurranser både i Tyskland og Spania.

 

Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over, spesielt når en vet hvilket kvalitetsnivå mange av produktene holder, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher- Johannessen.

 

 

 

 

 

 

Solide jury med internasjonal leder

Årets jury ledes av engelske Gabe Cook. Mannen bak boka Ciderology og ledende på håndverkssider i Europa. Vi har med Espen Blåfjelldal, styreleder i HANEN og kjent fra Valdres Mathus og bryggeriet Syv Vesen.

 

Vi har med oss Francesco Marzola, kåret til Årets vinkelner 2020. Han jobber til daglig på Park Vossevangen hvor han har sin helt egen sider fra Åkre gård i Hardanger som han server istedenfor utenlandsk musserende.

 

Disse tre skal sammen med 20 andre fra ulike deler av serveringsbransjen finne fram til vinnerne i konkurransens 10 kategorier. Prisutdelingen skjer fredag 6.mars som avslutningen på konkurransens egen fagdag.

 

Det å vinne Norge beste eplemost, sider og fruktvin i sin kategori er et tegn på virkelig høy kvalitet og kan gi spennende salgsmuligheter ikke minst i hotell- og restaurantnæringen for produsentene, sier prosjektleder for konkurransen, Synne Qvenhild.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev