FOTO Form til Fjells
KOKK Michael Forselius med flere
28 juni 2016
Røros bryggeri og mineralvannfabrikk as ble stiftet allerede I 1900 Fabrikken holdt da til i den gamle trehusbebyggelsen på Flanderborg. Oliver Langen, “brus-Oliver”, kjøpte brusfabrikken i 1926 og moderniserte den kraftig, slik at dagsproduksjonen kunne være så høy som 400 flasker per dag.
Elleve år senere overtok sønnen Ole O. Langen, “brus-Ole”, virksomheten. I mellomkrigsårene produserte de bringebærbrus, kirsebærbrus, rødbrus og selters. I tillegg hadde de et produkt de kalte taffeldrikk, samt ingefærøl og bananbrus.
Etter at Erik og Gunnvor overtok bedriften, ble den modernisert, og produksjonen økte etter at anlegget ble flyttet til Johan Falkbergets vei. På denne tida doblet selskapet produksjonskapasiteten til rundt 800 flasker om dagen.
I tillegg utvidet de salgsdistriktet, og distribusjonen foregikk med egen bil fra først på 50-årene. I 1981 var det foreløpig slutt da E.C. Dahls Bryggeri as tok over all produksjon og distribusjon i distriktet.

På`n igjen
I 2009 så selskapet igjen dagens lys. Rørosinger med kjærlighet til god mat, god drikke og til bergstaden vår etablerte Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk as. Med som eiere var blant andre Dag Aadne og Jørn Ketil Sandbakken, som er etterkommere av brus-Oliver.
De to viderefører på denne måten en over hundre år lang familietradisjon. Initiativtaker og primus motor for oppstarten var Mikael Forselius – hotelldirektør, kokebokforfatter og prisbelønnet kokk. Produksjonen besto i begynnelsen av brygging i et mikrobryggeri i kjelleren på Vertshuset, og all produksjon ble solgt der. Ølet smakte imidlertid så fortreffelig at stadig flere ønsket å kjøpe med seg drikkevarene hjem.
Det ble derfor inngått avtale med Atna Øl om leieproduksjon av øltypene Spell-Ola, Johannes Konstknekt og Hovistuten, slik at ølet etter hvert ble tilgjengelig i butikker over hele landet.
Ledende håndverksbrygg
I 2013 startet et nytt kapittel i selskapets historie. Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk as ble en del av Røros F&B Group as, og en ny storsatsing var et faktum. Det ble bestilt nytt bryggeri med langt større kapasitet og inngått leieavtale om nye lokaler i Havsjøveien næringspark på Røros.
Det nye bryggeriet ble montert vinteren 2015 og selskapet har en ambisjon om å bli blant de ledende håndverksbryggeriene i Norge. I dag lager Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk as ekte håndverksøl med nye oppskrifter basert på flere hundre år gamle øltradisjoner fra Røros-traktene.
Vår store forfatter; Johan Falkberget sine romanskikkelser har inspirert mange av ølsortene. Øltypene er utviklet for å passe til ulike typer mat, og med hver øltype får du med deg en smakebit av røroshistorien. Ølet finner du i ledende butikker, delikatesseforretninger, puber og restauranter over hele landet.
Spell-Ola seiersøl
Klassisk lager-pils og egner seg godt til fiskeretter, lyst kjøtt, salte retter, smaksrike og sterke retter, samt lette oster.
Bersens Bayer
Mørkt undergjæret øl som egner seg godt til vilt, storfe og lam, til stekt kjøtt, pølser, kjøttkaker og pasta, samt søte og syrlige retter. Bayer er et godt alternativ til rødvin.
Hovistuten
Mindre kullsyre, noe sødme og markert humle og egner seg godt til kjøtt, grillmat, pizza og fete retter av fisk.
Kølfogdens kreklingsporter
Mørkt, fyldig øl med røtter i Storbritannia og egner seg godt til grillet kjøtt og grønnsaker, samt rosa fisk, skalldyr og myke oster.
Johannes konstknekt
Tyskinspirert hveteøl med lett sødme og syrlighet, sitruspreg og lav bitterhet. Egner seg godt til fisk, skalldyr, kylling, salater og fruktdesserter.
Ann-Magritt
Overgjæret, aromatisk øl med lite bitterhet, en lys ale. Egner seg godt til lettere matretter som kylling, fisk, svin, salater og syrlige retter.
Red lantern amber ale
En sødmefull amber ale med et hint av sitrus. Egner seg godt til krydret sjømat og kan gjerne nytes alene
Røros Bryggeriet holder omvisning og kurs. Informasjon og bilder er hentet fra http://rorosbryggeri.no/