Drikke Sauternes til mer enn foie gras og blåmuggoster ?

Sauternes til mer enn foie gras og blåmuggoster ?>

Sauternes er hvite og meget søte svakviner fra kommunen Sauternes og fire nabokommuner i departementet Gironde i Bordeaux-distriktet i Frankrike. Sødmen og den særpregede, tiltalende smak skyldes sen innhøstning av druer angrepet av snyltesoppen Botrytis cinerea, omtalt som pourriture noble eller edelråte. Sauternes er en appellasjon i Bordeaux-distriktet i Frankrike, kjent for sine svært søte og holdbare hvitviner av høy kvalitet.

Det er de fem kommunene Sauternes, Barsac, Preignac, Bommes og Fargues som kan produsere Sauternes. Disse kommunene ligger inneklemt mellom elven Garonne og bielven Ciron.

 

Vannet i Ciron er kjøligere enn i Garonne, og det danner seg lett morgentåke i dette området. Senere på dagen kommer solen, og tåken letter. Dette gir ideelle forhold for edelråte der muggsoppen Botrytis cinerea angriper druene.

Druesortene som benyttes, er semillon, sauvignon blanc, sauvignon gris og muscadelle. Semillon utgjør vanligvis hovedbestandelen i vinen, mens sauvignon blanc bidrar med friskhet. Muscadelle benyttes i mindre grad.

Den mest kjente vinen herfra er Château D’Yquem 1er Cru Superieur. Den ligger i en klasse for seg og kan lagres svært lenge. Under denne er det to klasser til: førstevekstene (1er Cru) og andrevekstene (2 Cru). Disse drikkes yngre og er ikke fullt så holdbare. De beste kan dog lagres i 40 år. Det lages også tørre hvitviner i området. Disse klassifiseres som AOC Bordeaux.

 

Når vinene til Sauternes og Barsac eldes, kan de få flere smaker av karamell, brioche, butterscotch og til og med sjokolade, samt utvikle mer kandisert appelsinkarakter. Dette er unike viner som best serveres lett avkjølt, kanskje nærmere 60 grader.

 

 

Sauternes og mat

Mens mange føler at søte viner bare er til dessert, er det ikke tilfelle. Sauternes og østers på det halve skallet er en flott vin- og matmatch. Avhengig av tilberedningen kan Sauternes serveres til sjømatretter, spesielt skalldyr, hummer, krabbe. Sauternes nytes også med salt ost, krydret mat, stekt kylling-, kalve- og svinekjøttretter som enten er krydret eller tilberedt med et snev av sødme.

 

Og selvfølgelig den beste kombinasjonen av alle, Foie Gras med sine naturlige søte, salte og salte egenskaper er en klassisk vin- og matkombinasjon. Ost, hard og myk er en annen flott kombinasjon for Sauternes, spesielt blåmuggost eller annen ost som inneholder et høyt salt- eller mineralinnhold og smak.

 

Ch. Haut Claverie 2018

Vinen har en luktaroma med litt utviklet preg av aprikos, tørket frukt og honning, innslag av sopp, nøtt og fat. Smaker har et litt modent og krydret preg av aprikos, honning, litt rosin og sopp over integrert fat med god lengde. Fargen er middels dyp gyllengul. Passer blant annet til ost og dessert, skalldyr og foie gras.

Pris kr  99,-.

 

Oppskrift på foîe gras terrin med syltet cumquat > 

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/fjarkre/foie-gras

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev