Drikke Slik infuserer du vodka hjemme på kjøkkenbenken

Slik infuserer du vodka hjemme på kjøkkenbenken>

Infusert vodka har eksplodert som drikketrend de siste årene. Vi viser deg hvordan du enkelt kan infusere vodka hjemme, og bruke dette til å lage forfriskende drinker.

 

Infusert vodka er det perfekte utgangspunktet for en drink med smak av sesongens frukt, bær og ville vekster. Det er enkelt å infusere vodka selv, de enkleste variantene tar så lite som 24 timer å lage! Et sterilt glass, vodka, frukt/bær/ville vekster og litt tålmodighet er alt som trengs for et vellykket resultat.

 

Vanessa Krogh og Cornelia Øiestad bak Villbrygg lever av å lage fermenterte, alkoholfrie drikker av sesongens frukt, bær og vekster. Duoen har god erfaring med å infusering, og mener alle kan infusere vodka og få et vellykket resultat.

 

- Infusering trenger ikke være komplisert, du kan faktisk bruke nesten hva som helst for å smaksette brennevin - alt fra fersk frukt til tørkede urter og blomster, her er det bare fantasien som setter grenser egentlig. Infusering er en enkel teknikk som gir det lille ekstra til en cocktail, i tillegg kan du by på en god historie av din hjemmelagde kreasjon, sier Cornelia.

 

Tips til nybegynnere

Det viktigste å tenke på før man går i gang, er å velge en vodka uten smak, forteller Cornelia.

 

- Da har du en fin base å jobbe med, og smaken av det du tilsette kommer tydelig fram. Alkoholprosent kommer an på hva du skal infusere. Blomster kan gjerne trekkes på 40% mens bark og hardere råvarer kan godt ha 60%. Dette fordi ulike prosenter trekker ut ulike smaksstoffer og gir dermed forskjellige smaksbilder.

 

Må man vaske det man skal bruke før det blandes med vodka?

 

- I utgangspunktet trenger du ikke det. Har du plukket for eksempel noen spiselige ville vekster eller blomster kan du for eksempel la de ligge på et klede slik at eventuelt insekter kan tusle av, så slipper du å få de i cocktailen din. Dersom du bruker frukt som ikke er økologisk bør det skylles.

 

Hvor lenge skal infuseringen stå?

 

Dette varierer fra infusjon til infusjon, samt smak og behag.

 

- Smak en dråpe et par ganger om dagen og sil spriten når du synes smaken er perfekt. Noen smaker er best etter en dag, andre etter en uke. Noen råvarer kan gi bitter og kraftig smak om det trekkes for lenge.

 

Her er tips til fire vodkainfusjoner du kan prøve deg på

 

 

 

Jordbær

Jordbær er manges favorittsmak, og selve definisjonen på norsk sommer. Denne litt søtlige og fruktige vodkaen er klar på kun 24 timer, og vil imponere med rosa drinker.

 

200 g jordbær

5 dl vodka

Rent glass

 

Skjær opp jordbær, legg i et glass, og hell over vodkaen. La stå til jordbærene mister farge og vodkaen blir rosa - opp til 24 timer. Sil gjerne ut jordbærene og hell tilbake på flasken.

 

 

 

Tunbalderbrå

Mange tenker nok på tunbalderbrå, som vokser vilt i store deler av Norge, som ugress. Visste du at blomsterhodene på tunbalderbrå kan spises, enten rå eller kokte? Bladene kan også spises, men de har en tendens til å være litt bitre. De tørkede blomstene kan brukes til å lage en urtete.

 

Denne kule urten smaker litt som ananas og kamille-te, og har blitt omtalt som Nordens ananas. Vodka med tunbalderbrå er floral og overraskende fruktig.

 

20-30 blomsterhoder av tunbalderbrå

5 dl vodka

Rent glass

 

Skyll og rens tunbalderbrå i kaldt vann. Klipp av blomsterhodene med saks eller kniv og legg til side. Hell 5-7dl vodka, eller ønsket mengde over i et rent glass og tilsett blomsterhodene. Plasser infusjonen i kjøleskapet og la stå i 1-3 dager. Smak underveis og filtrer ut blomstene når du har den smaken du liker.

 

 

 

Rose og Villrose

Rose har gjort seg stadig mer gjeldende som smaksnote i alt fra is til konfekt de siste årene. En drink med roseinfusert vodka soda, med sitron og nyplukkede roseblader vil ta seg godt ut på fest.

 

Roseblader

5-7 dl vodka

Rent glass

 

Alle roser er spiselige, både de ville og de du dyrker i hagen. Plukk roseblader om morgenen når de er friske etter en kjølig natt. Roser fra butikk må være økologiske, for å unngå sprøytemidler. Fyll opp glasset med rikelig med roseblader, og hell over vodkaen. La det trekke opp til 24 timer i kjøleskap til bladene mister sin farge.

 

 

 

Skogens vodka

Vodka av furu og/eller gran er litt bitter og krydret – et perfekt utgangspunkt for en spennende vodka med mye karakter. Denne kan drikkes som en dram, eller brukes i cocktails med litt sødme. Du kan bruke furunåler, granskudd, furublomster og unge kongler til infusjonen.

 

Furu -granskudd, furukongle, furublomst

5-7 dl vodka

Rent glass

 

Hell 5 dl vodka over i et rent glass. Her anbefaler vi 60% vodka til infusjonen. Klipp av grønne furublomster tidlig på sommeren, eller plukk grønne kongler. Hunn- og hannblomstene gir mye smak samt sødme med hint av honning fra kvaen. Du kan også bruke nyskudd fra granbar for litt syrlighet.

 

Dette kan fint infusere i 2-3 døgn, eller lagres. Til 5 dl kan man bruke 7-10 små kongler og/eller furublomster. Smak deg frem, og sil ut innholdet når du er fornøyd.

Synes du det smaker for mye, kan du jevne ut med mer vodka.

 

Koskenkorva 7 Botanicals ferdiginfusert vodka i polhyllene

Koskenkorva er en av få vodkaprodusenter som infuserer vodka med naturlige ingredienser. Nyheten Koskenkorva 7 Botanicals vodka er laget med syv ulike vekster, blant annet brennesle, ryllik, lavendel og hibiskus. Vodkaen har et tydelig preg av hibiskus og urter, og er et godt utgangspunkt for friske og smakfulle drinker.

 

Her er tips til to supergode drinker du kan lage med Koskenkorva 7 Botanicals som utgangspunkt:

 

Botanical fifty fifty

3 cl Koskenkorva 7 Botanicals 2021

3 cl dry vermouth

1 ts sukkerlake

En liten skvis appelsinsaus

Valgfrie blomster til dekor

 

Mål opp alle ingrediensene i et mikserglass, hell på is og rør om.

Sil i et nedkjølt glass. Dekorer med ville, spiselige blomster og server.

 

Botanical Tonic

4 cl Koskenkorva 7 Botanicals

Tonic, sitronskall og bringebær

 

Fyll et vinglass med is og hell oppi vodkaen.

Fyll opp med tonic, rør om og dekorer med sitronskall og bringebær.

 

Koskenkorva 7 Botanicals

Koskenkorva 7 Botanicals er en finsk vodka som er smakssatt med 7 blomster og urter. Produktet kan drikkes avkjølt eller som basis i en drink.

Pris kr 274,90

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev