Drikke Slik lager du den perfekte pikniken

Slik lager du den perfekte pikniken>

Hva er bedre enn piknik på en varm sommerdag? Ingenting. Her får du tips til hvordan du gjør dagen så bra som mulig. 

Pikniking er en risikosport. Det er fare for regn, det er fare for maur. Dessuten finnes det vel knapt noe mer upraktisk enn å drasse rundt på en kurv på leting etter en gressflekk der man må sitte i lotusstilling for å spise mat som hadde smakt bedre inne. Så hvorfor tar vi oss bryet? Jo, fordi i likhet med andre risikosporter er gevinsten stor dersom pikniken lykkes.

 

Gjør det enkelt

Når det kommer til piknik-mat, er enkelhet alt. Og det blir ikke stort enklere – eller bedre – enn et utvalg gode oster og skinker. De krever ikke noe mer tilberedning enn oppskjæring og dandering på et fat.

 

Sjarmen med et ost- og skinkefat, er at det er så mye å velge blant. Kanskje du vil gå for kortreiste norske produkter? Eller kjøre en spanskinspirert piknik med manchego, ibérico og chorizo? Valget er ditt. Men husk at under en piknik blir maten fort liggende i sola en stund. Har du verken kjølebag eller kjøleelementer, er det lurt å gå for faste og halvfaste oster. De smelter ikke like raskt som bløte oster, som brie og camembert.

 

Fersk frukt, nøtter, og enkle salater kler ostefatet godt. Samtidig er dette mat som er lett å frakte og servere på piknikpleddet. Du finner oppskrifter på slike tilbehør nederst i artikkelen.

 

 

 

 

Gjør det komfortabelt

Den idylliske pikniken blir fort ødelagt hvis du ikke har tenkt på komfort. Å sitte i flere timer uten noe annet enn et tynt pledd mellom deg og kloden tærer på både humøret og kroppen.

 

Jo høyere over bakken du kommer, jo bedre komfort. Mange tyr til campingstoler og campingbord. Men om du synes dette ødelegger noe av sjarmen med en piknik, kan du gå for lavere alternativer. Det finnes egne piknikpledd som er tjukke og varme og som har vannavvisende underside. Hvis du har plass, bør du også ta med noen puter for ekstra støtte.

 

Varme og komfortable klær er en selvfølge. Det kan fort bli kaldt. Men det mange glemmer, er at det fort kan bli varmt også. Når sola steiker som mest, er det ikke noe som er bedre enn å sitte under en parasoll og glise bort på nabopleddet som snart selvantenner. 

 

Perfekt piknik-vin

Skal du ha en sommerlig rødvin til piknik, passer Beaujolais som hånd i hanske. Gjerne servert litt kjølig.

 

Røde viner fra Burgund er kjent for Pinot Noir, mens Beaujolais sør i regionen dyrker Gamay druer og produserer uformelle, matvennlige viner, med mer farge og frukt, og passe dose tanniner.

 

Fremstilling med karbonmaserasjon eller semi-karbonmaserasjon betyr at gjæringen starter inne i druene som i hele klaser ligger i en tett tank med karbondioksid (CO2), hvor det trekkes ut farge og fruktighet fra druene uten skallets harde garvestoffer.

 

Beaujolais stilen har fått en velfortjent fornyet interesse blant vindrikkere. Vin er livsstilsdrikk og Beaujolais’ fruktige smak passer perfekt som allrounder. Du nyter et glass fransk hverdagskultur.

 

Côte de Brouilly

Beaujolais består av 10 cru hvor Côte de Brouilly er egen appellasjon i hjertet av området. Côte de Brouilly er på drøye 300 hektar og er omkranset av den langt større appellasjonen Brouilly på 1300 hektar. Begge appellasjonene ligger i åssiden til vulkanske Mont Brouilly, men Côte de Brouilly ligger høyere opp i den bratte skråningen. Jordsmonnet er preget av rosa granitt, kalkstein og vulkanstein, og gir mer konsentrerte og kraftfulle viner enn Brouilly.

 

Produsent i Fleurie, Beaujolais.

Jean-Marc Aujoux startet vinproduksjon i Beaujolais i 1938. Vineriet hadde fokus på Beaujolais viner men har senere spesialisert seg på flere områder i Frankrike som Burgund, Rhône, Provence og Languedoc. Aujoux vineriet ligger fortsatt i Fleurie og deres rødvin fra Côte de Brouilly er populær. Det blir din nye piknik vin!

 

 

 

Les Baies Fleuries Côte de Brouilly 2019, Côte de Brouilly - Burgund, Frankrike, kr 167,80 (Basis)

Vinen har medium granatrød farge og nesen er preget av bæraromaer som bringebær og blåbær. Vinen har en fremtredende fruktsmak, godt integrerte tanniner og en elegant mineralkompleksitet.

 

En intens og generøs rødvin med hint av krydder og en deilig plommesmak. Passer godt å servere denne litt kjølig om sommeren, for et forfriskende leskende glass, 15 minutter innom kjøleskapet eller kjølebagen før servering holder.

 

Rødvinen passer til grill av laks, and, lam, lyst kjøtt og gryteretter, og er en perfekt partner til skinke- og ostefatet, gjerne med oster som chevre, comté og gruyère og med valnøtter.

 

 

Hvit Beaujoulais

To prosent av vinproduksjonen i Beaujolais er hvitvin, med AOC Beaujolais. Aujoux har en hvitvin basert på 100% Chardonnay, den eneste tillatte hvitvinsdruen i Beaujolais – samt Aligoté plantet før 2004.

 

 

 

Aujoux Les Baies Fleuries Beaujolais Blanc 2020, Quincié-en-Beaujolais, Burgund, Frankrike, kr 149,90 (BU)

Vin på Chardonnay fra området Quincié-en-Beaujolais. Lys gul på farge. Aromaer av lime og fersken med hint av blomster og mineraler. Smaken er fruktig og balansert med sitron og hvit steinfrukt.

Frisk ettersmak. 100% malolaktisk gjæring, 2 måneder på bunnfall før tapping. Kan nytes på terrassen, til skalldyr, hvit fisk og lyst kjøtt.

 

 

 

 

Her er oppskrifter på tre ulike tilbehør som er enkle å lage og som passer godt til ostene og skinkene.

 

 

 

Glasert rødløk

En søt og syrlig kompott som kler de fleste oster.

 

2 rødløk

4 ss meierismør

2 ss sukker

2 ss balsamicoeddik

salt

 

Skrell løken og del den i tynne skiver. Stek løken i en panne med smør og en klype salt. Løken skal bli helt myk og nesten gå i oppløsning. Det tar rundt 20 minutter.

 

Ha i sukker og la det smelte inn mens du rører. Ha i balsamicoeddik og la det koke inn. Smak til med salt. Avkjøl og ha løken over på et lite glass.

 

 

 

 

Crostinis

Bytt ut kjøpekjeksen med tynne, sprø skiver av baguette.

 

1 lang baguette

olivenolje

 

Skjær baguetten på skrå i tynne skiver. Legge skivene på en rist med bakepapir. Dryss over olje. Steik midt i ovnen på 200° C  i cirka 10 minutter til kantene er gylne og skivene sprø. La crostiniene kjøle seg ned før du pakker dem ned.

 

 

 

Oliven- og artisjokksalat

En kombinasjon av fyldige og friske middelhavssmaker.

 

200 g grønne, steinfrie oliven

200 g artisjokkhjerter, marinerte på glass

100 g ristede valnøtter

en håndfull basilikumblader

½ rødløk

2 ss olivenolje

1 ss balsamicoeddik

 

Skjær rødløken i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Skyll skivene i kaldt vann for å fjerne den sterkeste smaken.

Grovhakk valnøttene. Bland de sammen med oliven, artisjokkhjerter, rødløk og basilikum. Rør inn olivenolje og balsamicoeddik. Ha i salt hvis det trengs.

 

Faktaboks Beaujolais

Beaujolais ligger mellom byene Dijon og Lyon, og regnes som en del av Burgund, men vinmarkene ligger strengt tatt innenfor de administrative grensene til Rhône. Den nordligste delen av Beaujolais overlapper riktignok med Saint-Véran i Mâconnnais.

To ting skiller Beaujolais fra de andre Burgund appellasjonene. Jordsmonnet har til dels store innslag av granitt, som gir et surt jordsmonn. Til forskjell fra det mer kalkrike og basiske jordsmonnet lenger nord.

 

Kilde: Vinmonopolet

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev