Drikke Slik lager du sommerens rosé-sorbet

Slik lager du sommerens rosé-sorbet> Vær kreativ med vin, skap nye smaksopplevelser.

Rosevin fyker ut av hyllene. Det er lange lyse dager og mange ønsker sommerlig stemning med rosévin. Smaken er forfriskende, den kan nytes på terrassen eller i sofaen i tillegg til ved matbordet hjemme. Rosevin er lett å kombinere med mat.

 

I første kvartal i 2021 økte rosevinssalget her til lands med 74%, ifølge Vinmonopolet, med totalt 745 421 liter. Mange velger bag-in-box som et praktisk alternativ når man har funnet favorittvinen.

 

 

 

Chill Out, delikat og fruktig

Fra Californias solfylte vingårder finnes Chill Out Shiraz Rosé med middels fylde, god friskhet og smak av røde bær, laget på 75% med Shiraz druen for kraftfull smak og god syrlighet og 25% Zinfandel for bærsødme.

 

Druene presses hver for seg og får en skallmaserasjon på ca. 12 timer for å få frem den fine rosa fargen. Deretter gjæres mostene hver for seg på temperaturkontrollerte ståltanker før vinen blandes og er klar for tapping.

 

Druene kommer fra ulike områder i California, hovedsakelig fra Central Valley, hvor det er tørt og varmt med store temperaturforskjeller mellom natt og dag. Det gjør at druene får lang modningstid og god konsentrasjon.

 

 

Chill Out Shiraz Rosé, California, USA, kr 399,90 (basis)

Vinen har en fruktig aroma preget av røde og mørke bær, hint av mynte og urter. Smaken er bløt, saftig og ørlite sødmefull, preg av røde og mørke bær, innslag av urter med balansert restsødme. Den passer som aperitif, fisk, sushi, pizza, pasta og til dessert.

 

 

 

Lag dessert med rosevin

Miss.Cookit er en matblogg på instagram skapt av Aina Thorstensen Øksnevad. Hun ble inspirert til å skape sorbet med trendvinen rose. Den gode smaken til Chill Out kan forlenges og forsterkes med bær og kjølig stil.

 

– Jeg smakte først på vinen for å bli kjent med smaken. Jeg fant ut at jeg ville bruke selve vinen mest mulig, få frem den rosa fargen og bevare friske smaker. Det var mitt utgangspunkt. Resultatet ble to versjoner, en man kan lage kjapt og nyte med en gang, og en annen som tar litt mer tid fordi man lager en enkel rosévin sirup først, men som absolutt er verdt tiden. For smakens skyld, påpeker Aina.

 

Sorbeten med mango kan nytes både som slush uten å fryses, og som sorbet ved å fryse den noen timer.

 

– Konsistensen holdt seg godt i glassene som slush. Det var positivt, sier hun.

 

Sorbeten med jordbær kan man bruke litt tid på, hvis man vil.

 

– Dess mer man rører i sorbeten mens den fryses, dess mer kremaktig blir den. Men det holder med 1-2 omrøringer mens den fryses, for en deilig myk sorbet. Det er opp til enhver hvor mye energi man vil legge i dette.

 

Hva trengs av utstyr?

 

– Jeg har ikke ismaskin og ville lage oppskrifter som alle kan tilberede hjemme. Med få ingredienser og en helt vanlig blender.

 

 

 

– Til slutt vil jeg si at Chill Out rosevin smakte veldig godt, jeg ble positivt overrasket fordi jeg er ikke så glad i vin i utgangspunktet. Nå er Chill Out min nye to go vin, i tillegg til å være en slags godteri-vin som kan fryses ned, avslutter Aina Thorstensen Øksnevad.

 

 

 

Rosèsorbet med jordbær og rosésirup

Kremet, silkemyk og nydelig smak. ca 10 store sorbet kuler.

 

500 g jordbær, tinte

120 g (1,2 dl) rosévin

280 g tykk rosévin sirup

2 ts lime saft

 

For rosévin sirup

300g sukker

300g (3 dl) rosévin

 

Kok opp sukker og rosévin, og la småkoke i 20 minutter. Avkjøl til romtemperatur. Ha jordbær og 120g rosévin i en blender, og knus til glatt puré. Sil ut frø. Du vil da ha ca 550-560g puré. Rør inn rosé sirup og sitronsaft, og ha i en brødform.

 

Dekk med plast og frys 60 min. Rør så sorbeten godt sammen og gjenta. Frys så i 2-3 timer og scoop opp kuler med en varm skje.

 

Tips:

Er den veldig frossen (stått over natten), la stå på benken i 5-10 minutter og rør alt godt sammen før du scooper opp kuler.

 

Raskere variant:

Bruk frosne bær eller frukt (vil da inneholde frø). Nyt med én gang, eller frys i 60 min, rør godt og frys i 2-3 timer. Servér med friske bær, rosé sirup, og kald rosévin.

 

 

 

Rosèsorbet med mango og bringebær 

Kremet, frisk og rask. Nyt med én gang eller frys til sorbet. Ca 10 store sorbet kuler.

 

500 g mango puré, frossen

100 g frosne bringebær

3 dl rosévin

40 g glukose (2 ss)

2 ts sitronsaft

 

Bruk mango puré av modne mangoer, og frys i isbitform eller frossen mango. Rør glukosen inn i rosévinen og ha alt i en blender. Knus til en glatt slush. Nyt med en gang i et vinglass med rosévin, eller frys til sorbet. Ha da i en brødform, dekk med plast og frys.

 

For ekstra god konsistens, rør godt i sorbeten etter 30 minutter, frys i nye 30 minutter og rør godt. Frys så i 2-3 timer og scoop opp kuler med en varm skje.

 

Tips:

Er den veldig frossen  eller stått over natten, la stå på benken i 5-10 minutter og rør alt godt sammen før du scooper opp kuler.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev