Når du skal finne den perfekte følgesvennen til sommerens skalldyr, en forfriskende ankerdram eller inspirasjon til å lage en spennende cocktail, er akevitten det ultimate valget. Den passer til alle anledninger og smaksopplevelser sommeren byr på.
Nordmenn er stolte av akevitten, og den nytes året rundt. Derfor har vi både juleakevitt og sommerakevitt – men hva er egentlig forskjellen?
Mens juleakevittene gjerne er både mørkere og med tydelig fatsmak, kjennetegnes gjerne sommerens akevitter av friske smaker av sitrus, urter eller lette noter av vanilje med et blankt eller gyllent utseende. Selv om du gjerne kan unne deg en juleakevitt om sommeren, er det sommerakevittene som virkelig er skapt for å harmonisere med matopplevelsene som hører sommeren til.
Karvens avkjølende effekt
I de blanke sommerakevittene gir karven en kjølende effekt og samtidig en frisk sitrussmak. Dette gjør akevittene svært anvendelige til sommerens småretter, fisk og skalldyr eller lette svin- og kjøttretter.
Temperatur og servering
Norsk akevitt skal serveres temperert, og selv om mange har lært at den ikke skal i fryseren, kan det likevel være forfriskende å kjøle den litt ned nå når solen står som høyest på himmelen. Spesielt de blanke sommerakevittene kan serveres litt kjøligere enn de fatlagrede variantene. Nedkjølingen demper smaken noe, men samtidig bidrar den til at drikken oppleves som frisk og leskende. Akevittambassadør Atle Minothi anbefaler å servere en blank sommerakevitt slik du ville servert en hvitvin, og oppfordrer de som er nysgjerrige til selv å teste hva temperaturforskjellene gjør med smaken.

Komiteens Gla ́Sommer
En krystallklar blank akevitt til sommerens fisk og skalldyr eller som aperitif. Lukten og smaken er frisk og floral med smak av sitrus, dill og urter. Den passer til fisk og skalldyr. Denne er uslåelig til et høyt rekesmørbrød med dill og majones.
Pris kr 294, 90

Lysholm Blank 52
En blank og leskende akevitt som er spesielt utviklet for å fungere godt i cocktails og drinker. Lukten og smaken er frisk med lett preg av sitrus, karve og ingefær. Den passer til cocktails og drinker, fisk og skalldyr. Bland med tonic så får du sommerens beste og enkleste cocktail.
Pris kr 364, 90

Fru Catharina Lysholm Aquavit
Dette er en mild og elegant akevitt. Lukten og smaken er spesielt velavrundet og mild akevitt med fint preg av sitrus og karve. Den passer til Cocktails, lette kjøttretter, grill- og vegetarmat.
Pris kr 409, 90

Simers Taffel
Norges bestselgende taffelakevitt med tydelig preg av karve og sitrus. Den har lukt og smak av karve, anis, sitrus og lette florale noter. Den passer til sild, fisk- og skalldyr, sommerlige småretter og kalde retter
Pris kr 392, 90

Aalborg Dild Akvavit
Danskenes dillfavoritt har lukt og smak av dill og urter med noter av sitrus og lakris. Den passer til fisk og sjømat, vegetarretter og smørbrød.
Pris kr 379, 90

Løiten Sommer Aquavit
En gyllen og avrundet akevitt – sommerfavoritten fremfor noen. Den har lukt og smaksaromaer preget av karve og sitrus, innslag av vanilje og karamell. Den passer til kylling, grillmat som svin og gode pølser, eller med en iskald øl.
Pris kr 429, 90
Gammel Opland
Norges bestselger passer som kjent til alt. Lukten og smaken er unikt avrundet og balansert med elegante fataromaer og klassisk krydderpreg. Den passer til det meste – også magisk sammen med en saftig grillet burger toppet med karamellisert løk, blåmuggost og en mild sennep- og majonesdressing.
Pris kr 489, 90
Her finner du oppskrifter på noen gode silderetter som passer godt med sommerakevitt som følge >
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/fisk-skjell-og-skalldyr