Drikke ung, spansk eleganse til hyggelig pris

ung, spansk eleganse til hyggelig pris>

”Jeg vil lage elegante viner som kan drikkes unge til en hyggelig pris”. Det sa Telmo Rodriguez første gang jeg møtte ham for drøye elleve år siden. 

 

Rodriguez har sine røtter i Rioja, og har gjennom de siste tiårene blitt smått legendarisk med sitt arbeid med å gjenoppdage glemte spanske vinområder og vinmarker. Han er ønologiutdannet i Frankrike og har tidligere jobbet hos kjente navn som Jean-Louis Chave i Rhône og Cos d’Estournel i Bordeaux.

 

I det moderne Rioja er det ikke uvanlig at vinene er konsentrerte, heftig eiket og kostbare. Alt dette tatt i betraktning er utsagnet om elegante viner til hyggelig pris overraskende, men det er sant.

 

Neste gang jeg møtte Telmo Rodriguez var på hjemgården Remelluri i Rioja i 2014. Det var her jeg smakte ukens tirsdagstips første gang. Det var 2010-årgang og det var ikke en spesielt god flaske.

 

Jeg ble likevel begeistret, og enda mer begeistret da jeg gjenoppdaget Lindes de Remelluri, nå i 2014-årgang, for noen uker siden. Laget på 60 % tempranillo, 25 % garnacha, 15 % graciano. Ca 10 måneder på fat (ifølge mine gamle notater. Det kan endret seg).

 

Dufter godt av lyng, krekling, bringebær, blomster, krydder, nellik og safran. Pent fyldig, fast bitt, men ellers bløte tanniner, finkornede og glatte. Middels konsentrasjon. Godt fruktpreg av blåbær, bringebær og plomme, forseggjort bruk av eik, mer som en antydning og ikke noe som slår i fleisen.

 

Et dryss av krydder, vanilje og søt kokos som setter piff. Frisk i fruktutrykket. God lengde. Forseggjort vinmaking. 88 poeng

Dette er en superkjekk vin å kjøpe inn noen flasker av. Den kan fint drikkes nå, men det gjør ikke noe om den blir liggende litt.

 

Den vil bare bli bedre. Den er ikke veldig dyr og den passer til masse forskjellig. Lam (selvfølgelig), grilling, tapas, gryteretter og taco. For å nevne noe.

 

En riktig god kandidat til begrepet «husvin», viner man alltid bør ha noen flasker av for hånden. Sånn i tilfelle. 

 

 

 

 

Lindes de Remelluri 2014/15

Varenr. 10478901 - Kr 238,-

Sukker: < 3 g/l

Syre: 5,1 g/l

 

 

I GLASSET iglasset.no/

 

Heidi Jaksland Kvernmo

 

Heidi Jaksland Kvernmo er vinskribent og har jobbet med vin i 25 år. Hun startet sin vinkarriere i Vinmonopolet og jobbet der i 10 år før hun startet I Glasset der hun er frilans vinskribent og har ulike vinrelaterte aktiviteter. I tillegg driver hun gård med gås, vaktel, bier og storfeproduksjon på Geitastranda utenfor Trondheim.

 

Heidi har Diploma in Wines and Spirits fra Wine & Spirit Education Trust (WSET), er sertifisert Fine and Rare Wine Specialist fra Austrian Wine Academy og har også vært innom Master of Wine-studiet i fire år.  

 

Bloggen  iglasset.no/  har eksistert siden 2008. Her er det vintips, omtaler av nyhets- og spesialslippene hos Vinmonopolet og artikler om smått og stort fra vinens verden. Aller best liker Heidi å skrive små epistler om gode vinopplevelser som passer inn i slagordet: «Livet er litt som et glass med vin. Det kan være tomt, det kan være halvfullt eller det kan renne over».

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev