Domaine Cazes har produsert vin siden 1895 i Rivesaltes i Roussillon, i hjertet av regionen Catalonia. Cazes er familieeid og drives etter biodynamiske prinsipper, i dag er Cazes Frankrikes største biodynamiske vingård og anerkjent som en av de beste.
Emmanuel Cazes er blant venner kjent som Harry Potter. Ikke bare på grunn av brillene og det viltre håret, men fordi han snakker som en alkymist når han blir ivrig og skal fortelle om vinmarkene og filosofien bak vinene sine.
Historien bak vinsuksessen startet i 1895 med Emmanuel’s oldefar, Michel Cazes. Han dyrket druer, og som de fleste andre bønder på den tiden, solgte han avlingen til lokale vinprodusenter for videre foredling. Mer enn 100 år senere er Cazes Frankrikes største sertifiserte produsent av økologiske og biodynamiske viner med 220 hektar vinmark i hjertet av Roussillon.
Roussillon ligger som et amfiteater mellom Middelhavet og Pyrenene og er landets varmeste og mest solrike region. Med 300 soldager er klimaet er ideelt for produksjon av sterkvin, og 90% av den franske sterkvinsproduksjonen finner vi nettopp her. Maison Cazes er inget unntak og de har lenge vært en toneavgivende produsent av de såkalte ”vin doux naturel” eller naturlig søte viner, hovedsakelig i Rivesaltes.
Her stoppes gjæringen ved tilsetting av druebrennevin mens det fremdeles er en god dose restsødme igjen i vinen. De beste variantene lagres på fat i mer enn tyve år og kan utover dette lagres i årevis på flaske. Denne ekstensive lagringen som medfører en lett oksidasjon, gir vinene den intense nøtteaktige smakingen.
Å tråle Cazes sin vinbutikk er alltid spennende, her kan man finne viner som nærmer seg 100 år. I samme lokale finner vi også restauranten La Table d’Aimé, som ble etablert som en hyllest til Emmanuels bestefar, grunnleggeren av huset Cazes som vinprodusent.
Jordsmonnet i vinregionen består av en blanding av kalkstein, mergel og rullesteiner, lik de man kjenner fra Châteauneuf-du-Pape. I reklamen sies det at ”ost er ost”, men jordsmonn er definitivt ikke jordsmonn. For 15 år siden hadde Emmanuel og hans far, Bernard, lange samtaler om hvordan de skulle jobbe videre i vinmarkene.
De følte at jorden deres var døende, den hadde et skyhøyt innhold av kobber etter årevis med sprøyting av vinmarkene som var kotyme den gangen. Det ville ta 100 år for jorden å bryte ned kobberet. Etter hvert kom de inn på biodynamisk dyrking, og syntes prinsippene som lå til grunn for dette virket både interessante og logiske.
I årene som fulgte gikk far og sønn i gang med konvertering av vinmarkene fra kommersiell dyrking til å følge Rudolf Steiners ideer rundt sunt jordbruk og den biodynamiske fremgangsmåten. 20 år senere hadde innholdet av kobber i jordsmonnet blitt redusert så mye at bare 20-30 år skulle til for at jorden skulle være i balanse.
En verden av forskjell kunne sees på vinplantene som både var sunnere og produserte mye bedre druemateriale. Med andre ord, levende jord (les: biodynamisk) fordøyer høyere andeler av metaller enn konvensjonelt dyrket jord.
Til sterkvinsproduksjonen er det hovedsakelig druene muscat og grenache det fokuseres på. Disse gir rike, aromatiske og sødmefulle viner som gjør seg ypperlig med ulike sorter dessert. Om lag 40% av Cazes produksjon er sterkvin, så svakvin har også en stor rolle og produseres i ulike kategorier og farger. Vinserien ”Le Canon du Marechal” lages på henholdsvis syrah og grenache for rødt og rosé, og muscatdruer og viognier til hvitt.
Til toppvinene Alter de Cazes, Ego de Cazes, Le Credo er det ulike blandinger av cabernet sauvignon, merlot, syrah, grenache og mourvedre som gjelder, og her jobbes det med ekstremt lave utbytter. Emmanuel har også et nytt prosjekt på gang siden 2015-årgangen. Nemlig serien Hommage, hvor en av vinene lages helt uten tilsatt svovel.
Også litt lenger sør i området nær Banyuls, Port-Vendres, har Cazes 65 hektar med vinmark. Her produseres sterkvin i rancio form, det vil si at vinene modnes på store glassballonger ute i solen over minimum 10 måneder.
Metoden kalles maderisering, oppkalt etter måten Madeira lages på, og gir vinene en kontrollert oksidasjon som igjen gir veldig god holdbarhet. Svakvinen som lages her på eiendommen Clos de Paulilles består av syrah, mourvedre, grenache og carignan for rødt og rosé, og både hvit og grå grenache for hvitvinen.
En herlig utleieleilighet og sommeråpen restaurant ligger helt nede ved stranden og er et yndet feriested både for franskmenn og nordboere.
Markedet i Norge for sterkvin er dessverre ikke lenger som det var for bare noen tiår siden. Emmanuel, eller ”Harry Potter” om du vil, er ikke bare alkymist, han er også realist.
Som han selv sier: ”Vi kommer til å lage og selge sterkvin så lenge vi kan”.

Cazes Macabeó 2021
Lukten er frisk med preg av sitrus, hvite blomster, aprikos, sort te og appelsinskall. Smaken har rikt anslag preget av sitrus, sjasmin, appelsinskall og sitronverbena i avslutning.
Fargen er lys oransje. Vinen passer til fisk, grønnsaker og aperitiff-avec.
Pris kr 229,-.
Du finner oppskrift på kål med løkpulver og syrlig yoghurt >
appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter/gronnsaker-og-sopp