Sigurd Wongraven sin Alleanza – Langhe Rosso fra 2010
Spennende å smake en årgang av denne vinen fra 2010 på sommeren 2023. Den har da vært lagret i vinkjelleren siden innkjøpet. Vinen har naturlig nok endret både farge og smaksprofil og er mer dempet. Den har smak av lett moden frukt med fin saftighet og frisk syre. Lett tørre tanniner i finish. Den passer til retter av okse og lam.

Prøv Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2021
Vinen er fruktig med aroma preget av kirsebær, blomst og urter, innslag av lakris og mandel. Smaken er ung, frisk og saftig med preg av røde bær, krydder og urter. Ettersmaken har god lengde. Passer til storfe, lam og sau og svin.
Pris kr 168,90
Vindruer og viner fra Piemonte
Vinene i Nord-Italia inkluderer noen av de mest kjente rødvinene i landet, - Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Amarone og Valpolicella. Uten tvil er dette de to viktigste regionene i Nord-Italia Piemonte i nordvest, og Veneto i nordøst. Røde viner fra disse regionene spenner fra noen av de dyreste og mest ettertraktede i hele Italia.
Langhe er et vindistrikt i Cuneo-området i Piemonte i Italia og navnet betyr «tunge», og henspeiler på lange striper av jord. Langhe har status som DOC-område (DOC = Denominazione di Origine Controllata), og omfatter flere kommuner og mindre vindistrikter, blant annet Barolo og Barbaresco.
Langhes vin er «Langhe Rosso DOC», som fremstilles av druene nebbiolo, dolcetto og/eller barbera. Det er opp til den enkelte produsent å bestemme blandingsforhold, eller om vinen skal være en «en-drue-vin», så lenge det kun brukes druer som er godkjent i regionen.
Flere barolo- og barbaresco-produsenter velger å kalle sine viner Langhe Rosso DOC i år der topp-vinene ikke oppnår den ønskede kvaliteten. De piemontesiske vindistriktene Langhe, Roero og Monferrato ble i 2014 oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Nord-Italia - bli kjent med stilen
Inntil de siste 20 årene var Barbera den mest plantede røde sorten i hele Italia og mange varianter av vin fra Nord-Italia blir nå plantet i California. Italia produserer mer vin enn noe land i verden og står for nesten 1/3 av den globale produksjonen.
Nebbiolo
Nebbiolo produserer noen av de mest eksklusive og dyre rødvinene i Italia, inkludert Barolo og Barbaresco. Imidlertid er disse ettertraktede vinene dyre.
Dolcetto og Barbera fra Piemonte er rimeligere. Dolcetto er plantet på mindre attraktive vingårdssteder, og produserer viner som er ment å bli konsumert innen 1-2 år etter tapping. Barbera er en variant med høy avkastning med lave tanniner og høy syre.
I Veneto regjerer Valpolicella sin egen distinkte vindyrkingssone. Det er fem forskjellige nivåer innenfor denne vinkategorien, alt fra billig og lett Valpolicella Classico til kostbar Amarone. Røde viner fra Valpolicella er typisk basert på druer som Corvina, med Rondinella og Molinara som avrunder disse blandingsvinene.
Nebbiolo druen gir duft og smak av tjære, rose, lakris og trøfler Det er et mysterium rundt en av Italias mest beundrede druer. Kanskje er det fordi navnet Nebbiolo antas å stamme fra det italienske ordet for tåke - nebbia. Nebbiolo produserer gode og lagringsdyktige viner og er utvilsomt mest kjent for sin Pienmontetiske konge av rødvin, nemlig Barolo, og sin kvinnelige motstykke Barbaresco.
Nebbiolodruen er lite flyttbar og krever mye vedlikehold, og det er grunnen til at den aldri har trivdes andre steder så godt som Piemontes-. På samme måte som den beste konkurrenten Pinot Noir, tar Nebbiolodruen til seg terroiret noe som kjennetegner finessene i vinene og da habitatet den er dyrket i.
Mest merkbart i unge Nebbiolo-viner er de intense tanninene, men etter hvert som den eldes mykner tanninene, slik at vinen forvandles til en fristende opplevelse av dybde, struktur og duft. Vinene har ofte høye alkoholprosent, syre og tanniner med komplekse smaker og aromaer av mørk frukt, trøfler, tjære og tobakk og eldes godt.
Barbera
Barbera-druen kjennetegnes på duft og smak av bjørnebær, jordbær, plomme, krydder og syltetøy. Barbera-druen finnes i mange sorter og vinene varierer betydelig fra fruktige, syrlige, lette og enkle til de dyrere eikevariantene, som har invadert den Piemontesiske vinscenen. En av de største vinskandalene i historien, der mer enn 30 mennesker døde etter å ha drukket metanolforsterket Barbera er tilbakelagt for lengst og druen er nå er den den tredje mest plantede sorten i Italia. Barbera har også tatt reisen over Atlanterhavet til California, hvor klimaet er varmt nok til å produsere noen velbalanserte viner. Likevel er det i Piemonte at Barbera når sitt fulle potensial.
I motsetning til Nebbiolo - dens piemontesiske nabo, er Barbera lett i tanniner og derfor foretrukket av lokalbefolkningen som det dagligdagse vinalternativet. Med ganske myke tanniner og høy syre er Barbera-viner veldig matvennlige og passer godt til tomatretter som pizza og pasta. Barbera har en merkbar fruktprofil med aromaer av røde og svarte frukter, spesielt bjørnebær og jordbær, samt syltete smaker og matcher den italienske smakene godt. For god kvalitet ser Barbara etter gode produsenter av Nebbiolo- og Barbaresco-viner, siden druen ofte drar nytte av de samme produksjonsteknikkene.
Dolcetto
Dolcetto er en vindrue som i all hovedsak kun dyrkes i regionen Piemonte i Nordvest-Italia. Druen forekommer også noen få andre plasser i Italia og ellers i verden er det kun plantet noen mindre områder i Australia og Argentina.Selv om druens navn er italiensk og betyr «en søt liten en», er vinen slett ikke søt, men tørr. Dolcetto er den mest populære hverdagsvinen, eller bordvinen, i Piemonte men kommer litt i skyggen av de mer berømte nebbiolo og barbera som distriktet er så berømt for.
Generelt er dolcetto meget fruktig med preg av mørke røde bær, f.eks. kirsebær og solbær, oftest akkomagnert av lakris, mandler og med både søtlige og lett bitre innslag, særlig i finishen. Generelt er dolcettovinene lette til mellomfyldige, ukompliserte og forfriskende. Dolcetto nytes ofte avkjølt men ikke kalde ca 14-16 grader. Vinene har lite å hente på lagring og bør drikkes innen 1-2 år.
«Kongenes vin – Vinens konge»
Barolo er navnet på en rødvin fra en av Italias fremste vinappellasjoner og også navnet på en landsby og kommune i samme området. Appelasjonen Barolo DOCG er en del av vindistriktet Langhe i regionen Piemonte i Italia. Vinen har fått tilnavnet «Kongenes vin – Vinens konge» og lages utelukkende av nebbiolo. Dette er tanninrike viner som bør lagres. Fra rundt 1980 har det utviklet seg to ulike stilretninger i Barolo og Barbaresco - den tradisjonelle og moderne.
Ved kjøp av viner fra Barolo og Barbaresco er det greit å være oppmerksom på et skille mellom tradisjonalistene og modernistene. Tradisjonelle Barolo- og Barbarescoviner ble laget ved at druesaften hadde lang tid, maserasjonstid, sammen med drueskall, steiner og stilker og trakk ut alt av stein- og stilkaromaer.
Det hele ble lagret på store, gamle fat og fikk gjære naturlig den tid det måtte ta. Resultatet er en tørr og voldsom tanninrik vin. Modernistene bruker kortere maserasjonstid på rustfrie, temperaturkontrollerte ståltanker og lagring på små franske eikefat eller Barrique på 225 liter. Noen produsenter har innført franske tonneau på 550 liter i stedet for de små barrique, for å redusere eikepåvirkingen av vinene.
Denne «moderniteten» gir mer avrundede viner med mer fruktighet, mer sødme og generelt litt mer lettdrikkelige viner.
De to fløyene skulle i en 20-30 års periode utkjempe det som blir omtalt som «barolokrigen». Striden mellom det klassiske Barolo og en internasjonal orientert vinstil med mye eik.