Drikke Vodka Soda er tilbake, naturlig og bærekraftig.

Vodka Soda er tilbake, naturlig og bærekraftig.>

Naturen er for alvor i full blomst, og den nordiske faunaen gir uante muligheter for å lage naturlige drinker. Vår i luften betyr varmere dager, at gresset blir grønnere, og at det spirer og gror spennende og fristende vekster i skog og mark.

 

I Norge bor vi tett på naturen, og man trenger som regel ikke gå langt ut fra bykjernen for å finne ville bær og spiselige blomster. Med litt forberedelser er det mulig å sanke vekster som kan brukes til å lage forfriskende drinker i vår- og sommermånedene.

 

Vi ser at trendene går mot mer naturlig, friskere, lysere og lettere. Etter inntoget av hard seltzer-drikkene i 2020, ser man at Vodka Soda for alvor vil komme ut som en av vinnerne på barkartet i 2021.

 

Vodka fra Koskenkorva er med sin rene smak et godt utgangspunkt for en lett, frisk og naturlig Vodka Soda med nordiske ingredienser som utgangspunkt.

 

Vi viser deg hvordan du kan lage naturlige og forfriskende Vodka Soda til varme dager i sommer. Vodka er på mange måter som et A4 ark som gir deg utrolige muligheter til å velge de smakene du liker best.

 

Her følger oppskrift på Vodka Soda med smak av henholdsvis norske jordbær, syrin og furu – tre forfriskende drinker i sommervarmen

 

 

 

Jordbær

4 cl Koskenkorva Vodka infusert med ferske,

norske jordbær

2 cl sitronjuice/saft

Club Soda til å toppe opp med

Ferske jordbær og blomster som garnityr

 

Hell vodka og sitronsaft i et glass, bygg opp med isbiter og topp med Club Soda. Tilsett ferske jordbær underveis slik at du får jordbær opp langs hele glasset. Pynt gjerne med en fin, spiselig blomst om du har. Spiselige blomster selges hos velassorterte matvareforretninger, for eksempel Maschmanns på Skøyen.

 

Slik lager du vodka infusert med ferske jordbær

500 – 700 ml Koskenkorva Vodka

10 – 15 ferske, oppskårede jordbær

 

Skjær opp jordnær, legg i et Norgesglass, og hell over ønsket mengde vodka. La stå til jordbærene mister farge og vodkaen blir rosa , opp til 24 timer.

 

 

 

Syrin

4 cl Koskenkorva Vodka

1,5 – 2 cl sitronjuice/saft

Toppes opp med hjemmelaget syrinsoda

Syrinblomster og sitronskive som garnityr

 

Hell vodka og sitronsaft i et glass, bygg med isbiter og topp med syrinsoda. Som garnityr pynter du med syrinblomster og en skive sitron.

 

Slik lager du Syrinsoda

Tilsett 4 syrinblomster i 1,5 – 2 liter vann over natten. Ta ut blomstene og sil av vannet. Hell over syrinvannet på en sodastreamer eller liknende for å lage kullsyre.

 

 

 

Skog

4 cl Koskenkorva Vodka infusert med furu

2 cl sitronjuice/saft

Club Soda til å toppe opp med

Rosmarin, eller granbar som garnityr

 

Hell vodka infusert med furukongler og sitronsaft i et glass, bygg med isbiter og topp med soda. Som garnityr pynter du med granbar eller rosmarin. Denne kan gjerne også smakes til med litt honning.

 

 

 

Slik lager du furuvodka

Hell 500 – 1000 ml vodka over i et Norgesglass. Klipp av friske furuskudd tidlig på sommeren, eller trekk av de små kulene som er hannblomster. Hunn- og hannblomstene gir mye smak samt sødme med hint av honning fra kvaen.

 

Du kan også tilsette nyskudd fra granbar for litt syrlighet. Dette kan fint infusere i 2-3 døgn, eller lagres. Til 500 ml kan man brukte 7-8 små kongler og furublomster. Smak deg frem, og sil ut innholdet når du er fornøyd.

Synes du det smaker for mye, kan du jevne ut med mer vodka. 

 

Lagring

Furuvodka blir friskere og får mindre kvaesmak når den har fått noen måneder i kjelleren og bunnfallet har blitt skilt fra. Jo lenger lagring, jo bedre sluttprodukt.

 

Løvetann, brennesle og tunbalderbrå blant årets smakstrender

 

 

 

Vanessa Krogh og Cornelia Øiestad bak Villbrygg er blant dem som bruker fermenterte, ville planter og vekster til å lage fermenterte, alkoholfrie drikker. Gründerbedriften leverer varer til alt fra Fuglen til Maaemo, og har blitt omtalt av selveste Vogue.

 

Siden lansering, har Villbrygg laget drikke basert på markjordbær, nedfallsepler, hylleblomst, brennesle og korianderfrø, for å nevne noe. Akkurat nå har duoen fokus på ugress.

 

– Tenk at så mye er spiselig, digg og vokser nesten over alt! Noen av de mest næringsrike og smakfulle plantene er gjerne de vi kjenner fra barndommen, men som vi kanskje ikke har brukt i mat og drikke før, sier Cornelia og Vanessa.

 

I sommer oppfordrer de til å bruke følgende tre vekster i mat og drikke:

 

 

Løvetann

Blomst, blader, stilk og rot er spiselige. Blader og stilk kan brukes som spinat, blomst er fantastisk å tørke og bruke til te eller så kan du prøve deg på en løvetann-vin, roten kan tørkes og brukes i en bitter smoothie, som fungerer rensende for kroppen.

 

Brennesle

Pass deg så du ikke brenner deg, bruk gjerne hansker når du plukker. Varmes bladene forsvinner piggene, og de kan også brukes i matlaging på samme måte som spinat. De er også gode å tørke, og kan minne litt om grønn te.

 

Tunbalderbrå

Dette er vår favoritt – Nordens ananas!

Tropiske smaker vokser faktisk overalt på våre gressplener. Denne smaker litt urtete, friskt og syrlig. God i alt fra salater, krydder og cocktails.

 

 

 

 

Vodka Soda med mjødurt og roseblader

Når Vanessa og Cornelia utvikler nye smaksprofiler og produkter, begynner de alltid med å definere en spesiell følelse eller sanselig opplevelse de ønsker å formidle.

 

– Det hender også vi begynner med en råvare, og ser hva den gir oss av inspirasjon og assosiasjoner, og arbeider ut fra det. Det krever masse eksperimenter for å finne de rette kombinasjonene. For eksempel lanserer vi en ny produktkategori nå, med to nye smaker.

 

Her har vi fokusert på følelsene flyt og løft, og valgt planter som underbygger dette.

 

Duoen forteller videre at Flyt består av hylleblomst og sitronmelisse som smaker friskt og floralt, og gir en behagelig letthet og tilstedeværelse. Løft består av kaffe og nype, og smaker fruktig karamell, syrlig og lett bittert.

 

 

 

For sesongen har Cornelia og Vanessa også utviklet oppskrift på en Vodka Soda med mjødurt og roseblader som utgangspunkt.

 

– Vi har valgt å lage en drink inspirert av de de deilige lange varme sommernettene, når man vandrer gatelangs og ikke har lyst til å gå hjem. For det er så deilig å kjenne på alle duftene, og det er nesten som om alt har fått en helt ny magi over seg.

 

Essensen av dette har vi funnet i mjødurten, en vill blomst med en varm og rund smak som minner om vanilje og mandel. Vi har basert drinken på ett sprit-uttrekk av denne og en eplecidereddik som vi har infusert med villrose.

 

Vodka Soda med mjødurt og roseblader

Ett rocks glass

7 ml eddik infusert med roseblader

1 cl limejuice

4 cl vodka infusert med mjødurt

Sodavann/boblevann

Isbiter

Mjødurt eller rose til garnityr

 

Fyll glasset med is, bruk et målebeger til å beregne mengden av mjødurt-vodka. Hell over isen. Det samme gjelder lime. Vi har brukt pipette til å måle opp rose-eddiken, men har du ikke dette kan du bruke en teskje, det er omtrent 5 ml, men smak deg gjerne fram.

 

Både eddiken og brennevinen kan ha variert smak ut fra mengden plante som tilsettes. Hvor rike de er på smak kan også variere alt ettersom hvor og når de er sanket. Topp med boblevann og rør forsiktig rundt en gang. Pynt med enten mjødurtblad eller blomst eller roseblader. Nyt!

 

 

Slik lager du infusert rose-eddik:

Alle roser er spiselige, så du kan bruke noen fra butikken om du ikke har villrose, men kjøp i så fall økologiske ettersom blomster kan være hardt sprøytet med plantevernmidler.

 

Bruk et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med ca. 1/4 tørkede roseblader eller eventuelt 3/4 ferske roseblader. Fyll resten av glasset med eddik og la det trekke i minst 2 dager. Jo lenger jo bedre. Vi har noen som har stått i 4 år, det smaker helt fantastisk!

 

Slik lager mjødurt infusert vodka

Både blomst og blad av mjødurten er spiselige. Bladene har en friskere og “grønnere” smaksprofil, men har fortsatt mye mandel- og vaniljetoner. De kommer tidlig på sesongen, så dette er noe som stort sett er lett å finne allerede i april-mai!

Blomstene kommer litt senere, og har en enda rundere og søtere smaksprofil.

 

Bruk for eksempel et syltetøyglass eller et Norgesglass. Det er en fordel at beholderen har en stor åpning så det er lett å ta ut bladene og blomstene når de er ferdig å trekke i brennevinen. Fyll opp ca 1/6 av glasset med tørkede planter og la det trekke i et par dager.

 

Står de lenge kan det bli veldig kraftig smak. Bruker du ferske planter, kan du fylle opp ca. 1/4 av glasset før du heller over brennevin.

 

PS: Blir vodkainfusjonen din for kraftig i smaken, kan du blande den ut med ren vodka til du har den smaken du liker.

 

For å gjøre drinken enda mer spesiell og klar for fest har vi laget isbiter med blomster. Dette kan du gjøre ved å legge tørkede eller ferske blomster i isbitformer, og deretter fylle med vann og fryse ned. Bruk for eksempel løvetann, kornblomst, fioler eller roseblader. Du kan også bruke fryste bær.

 

 

Villbrygg har også utviklet oppskrift på en alkoholri «vill soda» for sesongen. Se nederst for oppskrift.

 

Tror på drink-renessanse

Blant bransjekjenningene som har troen på at Vodka Soda får sin renessanse i 2021, er Brian Charles, bartender på Bar ISM i Oslo.

 

– Jeg tror at Vodka Soda kommer til å bli en trend i sommer fordi det er enkelt å lage, og enkelt å variere, sier den erfarne bartenderen, som tidligere har jobbet på Brygg, Nedre Løkka Cocktailbar og Omnibar, for å nevne noe.

 

Brian har utviklet oppskrift på en naturlig Vodka Soda for sesongen.

 

– Våren og alle de spiselige blomstene som vokser rundt oss akkurat nå har inspirert meg til å lage denne drinken. Norsk natur er helt fantastisk, man kan enkelt bruke vekster man finner ute i naturen helt gratis til å lage en unik cocktail.

 

Urter og blomster, for eksempel, kan tørkes og gjøres om til te eller brukes som de er i en drink.

 

 

 

Oppskrift

4 cl Vodka

2 cl tindvedseddik

Løvetannsoda (se egen oppskrift under)

Løvetann (fersk eller tørket) til garnityr

 

Tindvedseddik

600 ml eddik

200 g tindved

 

Bland og la det stå i 24 timer.

 

Løvetannsoda

3 teskjeer med løvetann-te

150 ml honning

1 liter vann

 

Kok alle ingrediensene i ti minutter, og la det kjøles ned. Sil og tilsett CO2. Bland sammen vodka og tindvedsirup, og fyll opp med hjemmelaget løvetannsoda.

 

 

 

Vodka Soda med selvtappet bjørkesaft

For mange restaurant- og bareiere har det blitt en del av filosofien å jobbe etter «zero-waste»-filosofien, som oppmuntrer til at alle ressurser skal gjenbrukes. Sofia Su, eier og daglig leder av Ostara bar i Oslo, er blant dem som driver etter dette prinsippet.

 

Vinkartet består av en rekke varianter med naturvin og -sake, og all maten som serveres er vegetarisk.

 

– Vi bruker ikke engangsartikler som plastsugerør og papirservietter, vi bruker heller linservietter og glassugerør. I tillegg kaster vi veldig lite mat, og bruker restene av alle råvarer. Jordskokkskall blir til chips, og blomkålrester til grønnsakssaft, for eksempel.

 

Sofia har latt seg inspirere av skogens mulm og mørke, og utviklet en Vodka Soda basert på selvtappet bjørkesaft. 

 

Oppskrift

6 cl vodka

50 cl Fersk bjørkesaft fra naturen 

Scoby (komuchastarter)

2 cl søt kombucha

En liten dæsj sitronsaft

 

Garnityr

Appelsinskive/zest

Stemorsblomster

 

Bland bjørksaft med kombucha og scoby i en flaske med tett kork. La blandingen stå i en uke for å danne kullsyre. Finn frem et highballglass, fyll med is og vodka, topp deretter med bjørksaft og en dash fersk sitronsaft. Vær fancy med utskjæring av appelsinskall.

 

 

Velg bærekraftig på Vinmonopolet

De siste årene har det vært mer og mer fokus på biodynamisk og naturlig vin og det er en fornøyelse å se at også flere brennevinprodusenter følger etter. Nylig lanserte Koskenkorva produktet Koskenkorva Vodka Climate Action på det norske markedet. 

 

I nært samarbeid med Baltic Sea Action Group (BSAG) er det for første gang dyrket bygg til Koskenkorva-produksjonen basert på en metode som binder store mengder Co2.

 

Ifølge BSAGs definisjon er regenerativt jordbruk en kultiveringsmetode hvor plantevekster vokser på åkeren hele året, hvor jorden ikke pløyes mer enn høyst nødvendig, og hvor kun organisk gjødsel brukes.

 

Målet er å konvertere åkre fra å være utslippskilder til å binde et betydelig volum karbon. Denne måten å drive jorden på forbedrer også tilstanden i jordsmonnet, øker sannsynligheten for bedre avlinger og reduserer jorderosjon.

 

Hvis alt landbruk i verden ble drevet regenerativt, ville det fjernet opp mot 322 milliarder tonn CO2 fra atmosfæren. Det er nesten like mye som det slippes ut globalt i løpet av 10 år.

 

Koskenkorvas vodkaproduksjon er basert på prinsippet om sirkulærøkonomi. Eksempelvis har selskapets destilleri en gjenvinningsgrad på 99,9 prosent, og kornakset som blir igjen etter destilleriprosessen benyttes til å drive bioenergianlegget.

 

I tillegg til kornalkohol, produserer destilleriet biprodukter som stivelse og ingredienser til dyrefôr. Asken som blir produsert i biobrenselsannlegget blir brukt som gjødsel på åkrene. Koskenkorvas investering i sirkulærøkonomi ble tildelt The Green Company of the Year Award av det internasjonale bransjemagasinet «The Drinks Business».

 

Produktet Koskenkorva Vodka – Climate Action har også blitt plukket ut som en av de mest innovative brennevinslanseringene i 2020/2021 av bransjemagasinet The Spirits Business.

257101 Koskenkorva 70cl, Finland, kr 339,90

12751701 Koskenkorva Climate Action Vodka 70cl, Finland, kr 359,90 (BU)

 

Villbryggs «villsoda»

Her er oppskriften på en skikkelig digg fermentert drikk, nemlig Villsoda, også kalt vannkefir eller tibicos. Dette er en perfekt oppskrift for alle som vil starte med fermentering hjemme. Bakteriekulturen man bruker ser ut som små gjennomsiktige krystaller og kalles vannkefirkorn. Drikken blir nesten sukkerfri når den er ferdig fermentert og inneholder til og med gunstige bakterier for magen.

 

Det som er gøy med denne oppskriften er at du får en drikk som er mild og lett syrlig på smak, noe som er et fint utgangspunkt for å smaksette videre dersom du ønsker å ta det neste steget med fermenteringen.

 

Her er noen tips til prosessen

Vær hygienisk, vask hender og utstyr godt.

Du kan fermentere i romtemperatur, mellom 21 og 28 grader.

Fermenteringen går raskere dersom det er varmt, og tregere om det er kaldt. Dette vil naturligvis påvirke smaken. Brygget går fra søtt til syrlig jo lenger det står, eller jo varmere det er.

Alt som fermenterer kan mugne om man er uheldig eller det ikke er helt rent når du jobber, dersom dette skjer må du dessverre helle det ut, men da er det bare å prøve på nytt!

Vi anbefaler å alltid bruke økologiske råvarer ettersom sprøytemidler kan påvirke fermenteringen negativt, dessuten er det jo bra for både oss og miljøet.

 

Dette trenger du

Glass som rommer en liter

En finmasket sil

En skje

Kjøkkenvekt

Målebeger

En fjøl

Kniv

En gummistrikk

Ett klede

 

Ingredienser til dag en

20 g vankefirkorn

20 g tørket frukt, for eksempel rosiner

50 g sukker

En skive sitron

 

Ingredienser til dag tre

Jordbær eventuelt andre bær, frukt eller urter

 

Dag en, første fermentering:

Vask hendene godt. Tilsett 1 L vann i ett rent litersglass.

Mål opp sukker og rør det inn i vannet til det har løst seg opp. Tilsett deretter tørket frukt.

Skyll vannkefirkornene i kaldt vann og tilsett de i glasset med en skje.

Skyll sitronen og kutt en tynn skive som legges i glasset.

Legg et klede over glasset og fest det med en gummistrikk.

 

Dag tre, andre fermentering 

Vask hendene godt. Sil brygget over i ett nytt rent glass. Plukk ut all den tørkede frukten og legg kefirkornene i ett eget rent glass med lokk.

Tilsett kaldt vann og en skje sukker. Så kan du sette de til “hvile” i kjøleskapet til neste gang du skal fermentere. Evt. lager du isteden ett nytt brygg med de med en gang.

Nå har du muligheten til å smaksette brygget du har laget. Tilsett urter, bær eller frukt og rør om. Vi har brukt jordbær i denne oppskriften, her kan du tilsette så mye du vil, alt ettersom hvor mye smak du ønsker. Omtrent en neve eller to jordbær gir en kraftig og god  smak.Fest kledet over glasset med en gummistrikk.

 

Dag 6, karbonering av brygget

Sil ut bær, frukt eller urter. Nå kan du velge om du vil sette brygget til kjøling og drikke det som det er, eller du kan gjøre så drikken får bobler, altså karbonering. Dette gjør du vet å sette ett lokk på glasset, slik at CO2 som blir dannet i fermenteringen går inn i drikken.

 

Dette er den «skumleste» delen av prosessen. Fermenteringen gjør nemlig at det blir dannet mye trykk i glasset, så her gjelder det å passe på så glasset ikke eksploderer!

 

For å være på den sikre siden kan du enten gjøre karboneringen på plastflasker, du kan også sette noe av brygget over på flaske for å kjenne etter hvor mye trykk som har blitt dannet, alt ettersom hvor myk eller hard flasken blir.

 

Om du velger å gjøre karboneringen på glasset er det også en mulighet å lette litt på lokket i løpet av dagen for å se om det har blitt dannet mye trykk. Dette er noe man lærer seg å forstå gjennom eksperimentering, men best å være på den sikre siden. 

 

Ikke la deg skremme av prosessen, dette smaker sykt digg, er gøy og det høres mye mer komplisert ut enn hva det faktisk er!

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev