Ett år etter triumfen i fjorårets vinkelner-NM lanserer Simon Zimmermann sin helt egen vin – laget i samarbeid med Philipp Wittmann.
Etter en nervepirrende finaleinnspurt i Norsk Vinkelnermesterskap 2017, som gikk av stabelen på et fullsatt Latter 5. februar i fjor, var det en gledesstrålende Simon Zimmermann som til slutt trakk det lengste strået og gikk av med seieren, bare en hårsbredd foran andreplassen.
I tillegg til heder, ære og ikke minst deltakerbillett til vinkelner-VM i Belgia neste år, var hovedpremien å lage vin sammen med Philipp Wittmann. I april i fjor reiste Simon derfor ned til Westhofen i Rheinhessen, og resultatet av oppholdet har blitt intet mindre enn legendarisk.
.jpg)
Foto Jørn G. Broll
Deklassifisert GG
Simons vin er laget av druer fra 2016-årgangen i Grosse Lage-vinmarken Brunnenhäuschen, og er med andre ord en deklassifisert GG.
Vinmarken er sørvendt og godt ventilert, og med sin beliggenhet på 220 meter over havet, øst for Morstein og ovenfor Steingrube, modner druene langsomt og høstes dermed gjerne en uke senere enn de fleste andre vinmarker i området. Jordsmonnet består av leirholdig mergel med mye kalkstein, og som følge av det høye jerninnholdet har deler av jordsmonnet en rødlig farge, noe som gjør at det også kalles ”terra rossa”.

- Helt magisk
Simons jobb var å blende to ulike komponenter fra denne vinmarken for å skape en mest mulig harmonisk vin – og han var heldigvis strålende fornøyd med utgangspunktet. Brunnenhäuschen har i 2016 levert viner med nydelig mineralitet i en slank og elegant stil, ikke minst i Philipps hender.
- Riesling-materialet Philipp fikk til i 2016 var virkelig helt magisk, applauderer Simon.
De to fatene som skulle blendes hadde imidlertid hver sine kvaliteter. Mens det ene hadde en eksepsjonelt flott finish, hadde det andre aromatiske egenskaper som det første manglet – og de to fatene kunne dermed potensielt komplettere hverandre på ypperlig vis.
- Restultat har blitt en perfekt balanse mellom frukt og mineralitet på duft så vel som i munnen, og aromaene fra anslaget og midtpaletten følger med hele veien ut i en fresh og flott finish som binder hele vinen sammen, konstaterer Simon.
.jpg)
Foto Jørn G. Broll
Berserk i Westhofen
Navnet ”Aus dem Häuschen” er et ordspill på vinmarksnavnet, og kan oversettes med å ”gå av skaftet” eller ”gå berserk” – noe som illustreres av tegningen på etiketten, hvor et hustak blåses av en brønn. Om noen skulle være i tvil – Brunnen betyr altså ”brønn”, mens Häuschen er en hytte eller et lite hus.
- Deklassifisert Brunnenhäuschen finner man ikke mye av markedet, så dette er en spesiell vin på mange måter, sier Philipp Wittmann.
Aus dem Häuschen har en gyllen farge med grønnskjær, og en livlig, sjarmerende og forførende duft av moden fersken, aprikos, eple og appelsinzest med et saltaktig preg, krydrede toner og et hint av ananas og pasjonsfrukt.
Vinen har blitt en rik, energisk og utrolig saltmineralsk riesling med en intens kraft og et solid munngrep, samtidig som den utviser en ren, stilfull og finessepreget eleganse i en kremete og delikat munnfølelse med stor konsentrasjon og en kompleks, krydret og urtepreget smak av moden nektarin, pære, mango og knust stein som munner ut i en svært lang, fast og saltpreget avslutning.
Wittmann Aus dem Häuschen Riesling trocken 2016 er tilgjengelig i noen få Vinmonopol-butikker til 299,90 kroner, og finnes dessuten på magnum i bestillingsutvalget til 624 kroner. I tillegg selges den på Oslo-restaurantene Vintage Kitchen, Nemesis og Kontrast, samt Simons egen arbeidplass – Happolati.
Om Simon Zimmermann
Simon jobber til daglig som vinkelner på Oslo-restauranten Happolati, som holder til i de gamle lokalene til stjernerestauranten Ylajali – hvor Simon også jobbet før den ble nedlagt i 2015. Simon har konkurrert aktivt i ti år, og har tidligere vunnet gull i både norsk og nordisk vinkelnermesterskap.
Om Weingut Wittmann
Wittmann-familien har laget vin fra vinmarker i de slake bakkene i Westhofen i den sørlige delen av Rheinhessen siden 1663 (minst!), og har vært sertifisert økologisk siden 1990 og biodynamisk siden 2004. Det merkes godt i deres rene, kjølige, karakterfulle og jordsmonnspregede viner (som aldri inneholder botrytis). Neste år har Philipp 20-årsjubileum som vinmaker, og har siden han overtok vinhuset ytterligere hevet kvaliteten på vinene mange hakk – noe som blant annet har ført til at den franske vinguiden Gault & Millau i 2014 kåret ham til ”Årets vinmaker”.
.jpg)
Om Moestue Grape Selections
Christopher Moestue etablerte i 1996 Moestue Grape Selections med formål om å importere vin og brennevin av kompromissløs kvalitet og med en tydelig geografisk signatur fra klassiske europeiske vinland. Hans evne til å lete seg frem til de beste produktene og produsentene har gjort at selskapet etter hvert har utviklet seg fra et énmannsforetak til Moestue Group, som i dag er landets største privateide vin- og brennevinsselskap og består av totalt syv ulike vinfirmaer i Norge, Sverige og Finland. Med Christopher ved roret og en stab av høyt kvalifiserte vinelskere drives selskapet i dag videre med den samme kompromissløse filosofien og entusiasmen som i den spede starten – bak sykkelstyret på landeveien i Burgund.