Matnytt 13.september er den internasjonale sjokoladedagen

13.september er den internasjonale sjokoladedagen>

Man antar at det var Maya-sivilisasjonen i Mellom-Amerika som først brukte kakao. Kakaobønner ble høyt verdsatt av mayaene og aztekerne som brukte den som valuta.

Et Aztec-dokument fra 1500-tallet forteller at 100 bønner var verdt en kalkun eller en kanin.

Aztekerne brukte kakao til å lage en drikk de kalte «Xocolatl» som betyr «bittert vann» og det latinske navnet for kakaotreet er Theobroma cacaos, sammensatt fra de greske ordene ‘teos’ som betyr guder og ‘broma’ som betyr mat -  altså «gudenes mat».

 

 

Til Europa og Norge

Christopher Columbus var den første europeer som kom i kontakt med sjokoladen.

Han introduserte den eksotiske drikken ved hoffet i Spania, men der ble den naturlig nok dårlig mottatt ettersom han ikke helt hadde fått med seg hvordan den skulle tilberedes.

Det ble eventyreren og oppdageren Hernán Cortés som fikk spanjolene til å like sjokolade, og på 1560-tallet ble kakaoen en poulær drikk i de fornemme kretsene i Europa, spesielt ved Ludvig XIVs hoff.

 

Berømte kaffehus i Venezia og Firenze begynte å servere sjokolade og i Amsterdam og London dukket det etter hvert opp egne sjokoladehus.

Til Norge kom sjokoladen på 1700-tallet, og da som medisin og sjokolade var frem til 1800-tallet bare tilgjengelig på apoteket.

 

 

 

I 1779 rykket kjøpmann Klausen i Trondheim inn denne annonsen i en av byens aviser:

«en slags medisinalsk sjokolade...kommer til hjelp en kold mave, tjener brystet, er god for hoste, fordriver svimmelen, oppløser den sey slim...og gir oppmuntring til at oppfylle ekteskapets plikter.»

Sjokoladen ble raskt et produkt for den urbane elite, og det ble faktisk med jevne mellomrom advart mot at sjokoladen ville forderve de unge...

Litt snodig at kakaotrær bare produserer kakaobønner i 25 år, selv om trærne lever i 200 år – og i snitt produserer et kakaotre kakaobønner til 5 kg sjokolade gjennom disse 25 årene.

 

Kilder: Nrk, Forskning.no, Kraft Foods Norden

 

Du finner oppskriften her > 

appetitt.no/oppskrifter/desserter/frukt-sjokolade-bar-notter

 

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev