FOTO MatPrat, Sara Johannessen. Mari Svenningsen. Therese Elstad.
juni 2022
Grønne, sprø og mettende – sommer er høysesong for gode salater, og her får du tips til fem digge varianter du kan unne deg igjen og igjen.

Når sola skinner og det er varmt i været, får mange ekstra lyst på lette måltider, og det er enkelt å ty til en salat.

- Ofte går det fort å lage, og du slipper å bruke tid på kjøkkenet når du helst vil være ute i sola. I tillegg er det super mat å ta med når du skal på stranda eller på piknik i parken, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.

- Hakk opp grønnsaker og legg alle ingrediensene i et glass, og dressing i et annet. Ta med deg kjøleelementer, så den holder seg kald. Og når det er klart for å spise, blander du det sammen, så alt blir sprøtt og friskt på tallerkenen. Har du tid, er det også lekkert med en salatbowl, der du legger litt ekstra arbeid i presentasjonen. Når maten ser vakker ut, er det jo med på å påvirke selve smaksopplevelsen, tipser hun.

Enkel base – uendelige muligheter
En salat kan være så enkel eller komplisert du gjør den til, men utgangspunktet er en grønn base.
- Skal salaten være et fullverdig måltid, legger du til karbohydrater som for eksempel pasta eller brød, proteiner som kjøtt, fisk, egg eller belgfrukter, og en dash med dressing som bidrar med litt fett, gjerne en som er oljebasert. Da blir salaten til et helt måltid som fyller bra, gir energi og fiber, og holder deg gående lenge.

Her er fem varianter av sommersalaten som er så gode at de kan bli sommerens favoritter:
Asiatisk biffsalat
Nudelsalat med svinefilet
Pastasalat med varmrøkt laks
Vietnamesisk kyllingsalat
Pastasalat med spekeskinke og chevre