Matnytt Ekte vare

Ekte vare> lokalmatentusiast er den nye Bondelagskokken

Nils Henning Nesje (40) har jobbet for å fremme nær og lokal mat lenge før det ble et begrep. -Det er en stor ære, sier han om å bli den nye Bondelagskokken.

 

Også i år mottok Norges Bondelag mange søknader fra engasjerte kokker med hjerte for norsk mat og matkultur. Den som passerte juryens nåløye i år var sunnmøringen Nils-Henning Nesje (40).

-Det å være Norges Bondelagskokk blir som å være lokalmatens ansikt utad i Norge, sier Nesje.

Den nye Bondelagskokken har jobbet med lokalmat i mange år – lenge før det ble et begrep. I 22 år har han jobbet som kokk og i flere av disse har han koblet lokalmat og reise. Målet har alltid vært å gi gjestene genuine mat- og drikkeopplevelser ispedd norsk tradisjon og natur. Nettopp denne kombinasjonen vil han fokusere på i de to årene han skal være Bondelagskokk.

 

-Jeg vil sette fingeren på koblingene mellom mat og reiseliv. Dette er noe som stadig flere blir opptatt av, enten de kommer fra Norge eller utlandet. Vi reiser mer og vi bruker mer penger på mat, sier han entusiastisk.

 

Stipendet skal koble mat og reise

Stipendet på 100 000 kroner vil Nesje bruker til å utvikle matreiser. Det vil si å få turistene «ut i felt» og møte de som produserer maten i deres omgivelser, enten det er på gården til bonden, på bryggeriet til de som lager øl eller på osteysteriet.

-Lokalmatbegrepet må vi hegne om. Jeg ser dessverre at når industrien kaster seg på, så vannes begrepet ut. For å opprettholde kvaliteten på lokalmat må vi holde fast ved håndverket. Det kan ikke industrien kopiere, mener Nesje.

 

Gode råvarer og et nært forhold til produsentene stimulerer den nye Bondelagskokken.

-Vi lever i en tid der mange i verden er interessert i norsk mat og som vil oppleve det ekte. Dette gir oss en unik mulighet til å vise at vi har noen av de beste råvarene og produktene i verden. Det har for eksempel Tingvollost bevist med sitt råstoff i sin osteproduksjon.

 

Hva er lokalmat for deg?

- Jeg har et brennende engasjement for ureist mat, lokale råvarer og mat med identitet. Jeg er veldig opptatt av mat som finnes rett utenfor døren som f.eks løvetann, marikåpe og granskudd. Kortreist mat finner jeg innenfor kommunen min. Lokalmat finner jeg innenfor fylket, smiler Bondelagskokken, og legger til:

 

-Skal vi vinne frem med det ekte, må den lokale og håndbårne kunnskapen tilbake til den lokale maten. Det finnes for eksempel nesten ikke en bygd i Norge som ikke har sin egen lefse. Vær stolt og vis det frem! oppfordrer Nesje.

 

Med hjerte for mat

Til daglig driver Nesje firmaet «Mat med hjerte» som tar oppdrag for både private og næringslivet med blant matkurs, «kokk hjem», produktutvikling, bryllup og konfirmasjon. Utgangspunktet er alltid sesongbaserte lokale råvarer. I tillegg er han en del av kokkegruppen Chefs Dinners Norge.

 

Født med tenner på et kjøkken

Veien til kokkeyrket var kort for Nils Henning Nesje. Faktisk var fødestuen i Herøy i ferd med å bli ombygget til kjøkken da han kom til verden for 40 år siden. Tennene var allerede fult utvokst ved fødselen, så alt lå til rette for å starte en kulinarisk vandring.

 

Hjemme er han oppvokst ved mors og mormors gryter, og både morfar og flere onkler var kokker. Som 7-åring begynte han å lage middag til familien.

-Besteforeldrene mine hadde poteter og mye annet godt i jorden på småbruket, og jeg lærte tidlig hvor maten kommer fra og å sette pris på gode råvarer.

 

Hva er ditt beste matminne?

-Da jeg som liten gutt fikk hjemmebakt loff som var raskt stekt i panna slik at den ble litt «toastet», servert med smør, lunken taretorsk og majones. Vi kobler minner til mat. Derfor er mat en god og effektiv måte å fortelle historier og knytte folk sammen, mener den nye Bondelagskokken.

-Jeg vil bruke stipendet på 100 000 kroner til å utvikle matreiser på Vestlandet. Gi turistene unike opplevelser gjennom å kombinere besøk der mat produseres og ekte lokalmat kan nytes, sier Nils Henning Nesje. Foto:

 

I juryen

Lars Petter Bartnes, juryleder og leder i Norges Bondelag

Kristin Krohn Devold, NHO reiseliv

Eivind Haalien, Norgesgruppen

Ingvild Skorpen Bøge, kjøkkensjef ved Spisekroken i Bergen og den første Bondelagskokken

 

Om Bondelagskokken

Bondelagskokken utnevnes annethvert år i regi av Norges Bondelag. Bondelagskokken skal være med på å skape bedre kontakt fra bonde via kokk til forbruker. Sammen med utnevnelsen følger et stipend på 100 000 kroner. Stipendet skal benyttes på en måte som synliggjør de unike råvarene norske bønder produserer, samtidig som det skal bidra med å forsterke og videreutvikle norsk matkultur og mathistorie.

 

Norges Bondelag er den største fagorganisasjonen for bønder i Norge. Med over 63.000 medlemmer jobber Bondelaget for å bedre vilkårene for landbruket, og for å synliggjøre landbrukets betydning for samfunnet.

 

Karla Linhave Siverts  2015/2016

Bodil Fjellestad Eikrem  2013/2014

Kurt Sverre Øraas 2011/2012

Jørn Lie  2010

Inge Johnsen 2009

Michael Forselius 2007/2008

Hanne Frosta  2006

Charlotte Omsted Mohn 2005

Harald Berger 2004

Ingvild Skorpen Bøge 2003

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev