Matnytt En middag i roma

En middag i roma>

Andreas Viestad er kjent som matskribent, programleder, restauratør og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter. Denne uka kommer han med boka En middag i Roma. Verdenshistorien i et måltid, en ambisiøs, leken og kunnskapsrik sakprosafortelling der Viestad forsøker å se historien med nye øyne.

 

– Dette er en verdenshistorie med mindre vekt på generaler og konger, og mer vekt på det som alltid har vært helt grunnleggende i alle menneskers liv: maten, sier Viestad.  

 

Pasta, vin og historie

Andreas Viestad har 25 år bak seg som restaurantgjest i den italienske hovedstaden. I En middag i Roma lar han en kveld på restauranten La Carbonara være startpunkt for å fortelle om hvordan maten har formet historien. Hvert kapittel i boka begynner med en ingrediens eller rett på menyen. Det er Viestads startpunkt for å fortelle om minneverdige matopplevelser i det italienske kjøkkenet, om Italias historie, og hvordan hele verdenshistorien er uløselig knyttet til mat. 

 

Hvilken betydning har pasta, vin, krydder eller salt hatt for hvordan samfunn og mennesker har utviklet seg?

Kapittelet om pasta beveger seg tilbake til hvordan futurist-bevegelsen i Italia førte krig mot pastaen, om opprinnelsen til pastaplatene i det gamle Roma, om pestoens inntog i Europa på 1990-tallet, om hvor besatt italienerne er av autentisk mat

– selv om ferdigvariantene nå gjør sitt inntog også i Italia – og helt tilbake til hvordan menneskene begynte å dyrke korn for rundt 15 000 år siden. 

 

Kapittelet «Pepper» forteller hvordan pepperet ble Romas fremste krydder, hvordan eksotiske krydder fant handelsveien fra Asia til Europa, hvordan krydder ble en overpriset vare, og hva molekylærgastronomien på Noma og El Bulli gjorde med smaksopplevelsene våre på 2000-tallet.

 

Boka er samtidig et levende byportrett av en hovedstad mange nordmenn lengter etter å besøke på nytt, og et spennende dykk ned i matkultur og mattradisjoner.

 

  

Dette sier Andreas Viestad selv om boka: 

«Roma er som en mann som lever av vise fram sin bestemors lik, skrev James Joyce. Historien er overalt. Den er der hver gang du går ned et smug, krysser en plass. Det er fascinerende, men det kan også være ganske utmattende.

 

Og kanskje særlig hvis man er gift med en arkeolog, slik jeg er. La meg ta et eksempel:

En gang da vi skulle spise, og jeg var skrubbsulten, stoppet hun opp et kvartal unna Campo de Fiori. Der fikk gaten en ny form, en slags bue der den tidligere hadde vært rett.

 

Det er restene av Pompeius teater, forklarte hun meg. Etter hvert som hun pekte, kunne jeg se mer og mer av strukturene som var igjen, og hun hjalp meg – som så mange ganger før – å forestille meg hvordan det kan ha sett ut på Cæsars tid, og vi snek oss til og med ned i en kjeller, der vi sto i et 2000 år gammelt rom, ikke langt fra der Cæsar ble drept. Etterpå gikk vi for å spise.

 

Endelig kunne vi slappe av etter den eviglange historietimen som er Roma. God mat, god vin på min yndlingsrestaurant, La Carbonara, på Campo de Fiori. Ubekymret, fri fra fortidens åk, med et glass vin og en bolle pasta carbonara!

 

Men historien finnes ikke bare i palasser, bygninger og ruiner, den finnes også i maten. Hva hvis man leser et måltid på samme måte som en arkeolog leser buegangene fra en forgangen tid?

 

Den ytre handlingen i En middag i Roma er ganske begrenset. Den begynner med at jeg krysser Campo de’ Fiori en junidag 2018, setter meg, og spiser et utmerket, men egentlig ikke spesielt bemerkelsesverdig måltid.

 

Selve måltidet er bokas reise – så dramatisk som det blir, ut i verden og tilbake i historien, til tidenes morgen, eller i hvert fall menneskehetens morgen. I brødet finnes historien om Romas vekst og fall, i pastaen ligger beretningen om hvordan Italia ble samlet, og om hvordan hveten er grunnlaget for hele den vestlige sivilisasjonen. Kotelettene jeg spiser er ikke bare akkurat passe sprø og saftige, de forteller også en historie om hvordan landbruk og dyrehold endret verden, hvordan den første ilden og matlagingen forvandlet oss fra aper til mennesker.

 

Og sitronsorbeten er ikke bare sukkerkicket til slutt, men også beretningen om mafiaen, som oppsto rundt sitronlundene på Sicilia på midten av 1800-tallet.»

 

 

 

 

En middag i Roma 

Verdenshistorien i et måltid 

Anderas Viestad

 

ISBN 9788248926436

Pris Kr 399,00

Kagge Forlag as 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev