Nyhet
Matnytt En av disse kan bli Norges neste Bocuse d’ Or kandidat

En av disse kan bli Norges neste Bocuse d’ Or kandidat>

Når Bocuse d’Or Europe kommer til Trondheim i 2024 er det vinneren av Årets kokk 2023 som skal representere Norge. Slaget står i Stavanger 18. september og her er kandidatene som skal knive om tittelen.

 

18. september i Stavanger Konserthus skal Årets kokk 2023 gå av stabelen. Vinneren her blir Norges kandidat for Bocuse d’Or Europe som skal holdes i Trondheim i 2024.

Årets kokk er ansett som Norges vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Konkurransen er også startskuddet for kappløpet mot verdensfinalen i Bocuse d’Or i 2025.

 

Kandidatene som skal delta i Årets kokk er valgt ut av Bocuse-akademiet, som er en forening for Norges tidligere deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.

 

Årets Kokk 2023 – Kandidater

 

Navn: Aleksander Løkkeberg Vartdal

Alder: 27 år

Arbeidssted: Utvikler, Thon Hotels, Oslo

 

Navn: Aron Espeland

Alder: 27 år

Arbeidssted: Souschef, Brasserie France, Oslo

 

Navn: Håkon Solbakk

Alder: 31 år

Arbeidssted: Excecutive Head Chef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

 

Navn: Håvard Werkland

Alder: 28 år

Arbeidssted: Assisterende kjøkkensjef, Speilsalen, Britannia Hotel, Trondheim

 

Navn: Runa Ailin Kvendseth

Alder: 25 år

Arbeidssted: Souschef, SÖL, Stavanger

 

 

– Samtlige utvalgte kandidater er så gode kokker, og har allerede så mye konkurranseerfaring at de kan vinne Årets kokk og oppnå pallplassering i Lyon. I sine søknader vises både faglig dyktighet, originalitet og kreativitet, og kandidatene har interessante tanker om utviklingen av kokkefaget og sin rolle i det.

 

Jeg gleder meg til tiden fremover med treningssamlinger, og endelig til å se hvordan de hevder seg i Årets kokk-finalen 18. september, sier faglig leder for Bocuse-akademiet, Christopher Davidsen.

 

Kandidatene er vurdert på bakgrunn av en innsendelsesoppgave, hvor de måtte presentere tre personlige, unike oppskrifter hver: En hovedrett i klassisk Bocuse-stil bestående av norsk rødt fe og vinterlagrede rotgrønnsaker og meierifløte, en freestyle-smårett med norske blåskjell, tørrfisk fra Lofoten og regnbuegulrøtter fra Vang gård på Skreia, samt en ganefryd, der kandidatene skulle gjenskape den norske klassikeren bakt potet.

 

Tøff konkurranse

Alle de utvalgte har mye konkurranseerfaring fra tidligere. Håkon Solbakk tok sølv i Årets kokk 2021, Runa Kvendseth kapret tredjeplassen i samme konkurranse, Aleksander Vartdal vant Årets unge kokk i 2019 og konkurrerte i Årets kokk 2021, Håvard Werkland deltok i Årets kokk i 2019 og var commis da Christopher Davidsen tok sølv i Bocuse d’Or i 2017, mens Aron Espeland tok sølv i Årets unge kokk i 2019, vant OL gull med kokkelandslaget i 2020 og en bronse i VM i 2022.

 

Alle har før det hatt ulike roller på lag til Årets kokk og Bocuse d’Or, i tillegg til deltakelse i en serie andre seriøse konkurranser i kokkekunst.

 

– Den norske Årets kokk-konkurranse omtales som et av verdens tøffeste uttak til Bocuse d’Or, og den som vinner har måttet jobbet smart og ha trent knallhardt det kommende halvåret. I Norge er vi i en privilegert situasjon med så mange gode kokker å velge blant, og vi er sikre på at de kandidatene vi har valgt ut blant søkerne, er de beste til å hevde seg i løpet mot både Årets kokk, og deretter Bocuse d’Or, sier Geir Skeie styreleder i det norske Bocuse-akademiet.

 

Det er Stiftelsen Norsk Gastronomi som arrangerer Årets kokk, og daglig leder Arne Sørvig er fornøyd med de fem kandidatene som slapp gjennom Akademiets nåløye.

 

– Akademiet har hatt en grundig utvelgelsesprosess. De utvalgte vil nå sette i gang med å bygge sine team, med commis og trener. Disse tre utgjør kjerneteamet i selve konkurransen, men på veien dit trekkes i tillegg flere dyktige kokker inn for å bidra til lagets suksess i de ulike delene av utviklingsarbeidet og treningen frem mot mål i Stavanger Konserthus.

 

Denne dynamikken gjør rett og slett lagene til utviklings- og læringsarenaer, og er i seg selv fantastisk for faget og den norske gastronomien.

 

Stavanger som vertsby

Stavanger var Norges vertsby da Bocuse d’Or Europe i 2008 hadde sin første kontinentale kvalifiseringskonkurranse. Dette var en nøkkelbegivenhet i Stavangers internasjonale status som matby. Som etablert matregion, med kokker i verdensklasse, flere av Norges beste restauranter og kokkeskoler, er regionens kokkemiljø et perfekt vertskap for slike konkurranser.

 

Årets kokk arrangeres i et samarbeid med Stiftelsen Norsk Gastronomis partnere i privat næringsliv, samt Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskommune. Siste nevnte fremhever spesielt Årets kokk's sammenheng med offisielle strategier for matproduksjon og måltidsturisme, og dens betydning for å løfte frem kokkeyrket med tanke på rekruttering og inspirasjon.

 

 

 

Om Årets kokk og Bocuse d’Or

Årets kokk arrangeres hvert oddetallsår av Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk akademiet (det norske Bocuseakademiet). Årets kokk er ansett som en av verdens vanskeligste nasjonale kvalifiseringskonkurranser. Vinneren av Årets kokk blir Norges kandidat til Bocuse d’Or, som arrangeres cirka 18 måneder etter Årets kokk. Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, som arrangeres annethvert år i januar i Lyon.

 

De 24 teamene i verdensfinalen kvalifiserer seg gjennom nasjonale kvaliker og regionale kvaliker. Den europeiske, Bocuse d’Or Europe, arrangeres i Norge og Trondheim i mars 2024. De øvrige regionale kvalikene er Bocuse d’Or Asia Pacific, Americas og Africa.

 

 

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi 

Stiftelsen Norsk Gastronomi organiserer det nasjonale uttaket, Årets kokk, og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsens formål ut over kjerneformålet som handler om talentutvikling gjennom konkurranser, er å dele kunnskap om mat og matlaging, og styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme i bransjen og samfunnet for øvrig.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev