Matnytt En kål: 5 billige middager

En kål: 5 billige middager>

Kål er mettende, sunt og billig. Men mange klør seg i hodet og lurer på hva de skal bruke hele kålhodet til om de bare trenger litt kål. Her får du de beste tipsene til hvordan du kan bruke opp hele kålhodet til rimelige og smakfulle retter.

 

 

—Hodekål er svært allsidig og kan likegodt spises rå, som wokket, dampet eller stekt, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

 

 

Bare å “kåle på” 

—Det er på tide å "kåle det til” litt oftere. En pastarett med mye strimlet kål er verdt å prøve. Kall den gjerne «kålbonara» for den har mye til felles med den originale carbonaraen. En rimeligere rett skal du lete lenge etter, sier hun.

 

Gulbransen anbefaler den japanske retten “okonomiyaki” på det varmeste. En klassisk rett hvor kål er hovedingrediensen.

 

—Dette er en utrolig smakfull pannekakeomelett som du gjerne kan servere til middag. Den vil garantert skåre høyt blant dem som har sans for en litt mer eksotisk smak, forteller hun.

 

 

Gjør som svenskene

I Sverige serveres det kålsalat til pizza. Det gjør pizzamåltidet både mer næringsrikt og mettende.

 

 — Kålsalat er så godt som det er enkelt! Det er bare å finsnitte kålen, kna den med litt salt og tilsette noe syrlig og litt olje. Samme fremgangsmåte kan brukes om du vil ha kålsalat til tacoen, men kanskje du vil piffe den opp med litt koriander, anbefaler hun.

 

Hun tipser også om pytt i panne som er en perfekt måte å bruke opp matrestene, og vil også slå et slag for råkostsalaten. 

 

 — Råkost til fiskekaker er sunn og enkel hverdagsmat. Det eneste du trenger til den er en finsnittet skalk med kål og revet gulrot blandet med noen dråper sitron. Blander du den sammen med litt dressing blir det coleslaw, som blant annet er helt perfekt til BBQ, avslutter Gulbrandsen.

 

 

 

Gode grunner til å spise mer kål

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG er svært begeistret for kålen og kan fortelle at den er skikkelig næringsrik.

 

—Kål inneholder dobbelt så mye vitamin C som appelsin og er en svært god kilde til fiber. Fiber gir en god metthetsfølelse, gjør godt for fordøyelsen og nyere forskning viser også at fiber fra grønnsaker kan virke prebiotisk og gi en god sammensetning av tarmfloraen, som i mange studier er forbundet med bedre helse.

 

Her får du oppskrifter >

frukt.no/oppskrifter/spagetti

frukt.no/oppskrifter/okonomiyaki

frukt.no/oppskrifter/kalsalat

frukt.no/oppskrifter/pytt-i-panne

frukt.no/oppskrifter/rakost

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev