Nyhet
Matnytt «Potetkokeboka»

«Potetkokeboka» > kjærlighetserklæring til poteten

Kortreist, miljøvennlig, rimelig og ikke minst allsidig - den norske poteten har fått en kjærlighetserklæring i bokform med 100 favorittoppskrifter fra en av landets største matbloggere.

 

 

– Denne boken er rett og slett en kjærlighetserklæring til poteter, forteller Ina-Janine Johnsen. Hun har over 100.000 følgere på Instagram gjennom «Mat på bordet», der hun har lagt merke til at potet fenger.

 

 

- Det blir alltid mye interesse og engasjement når jeg deler potetretter og når jeg har fortalt at det blir en hel potetkokebok er gjennomgangstonene «ååååå, jeg elllllsssskkkker poteter». Det er er på høy tid at poteten får være stjernen i en helt bok og jeg gleder meg enormt til å vise fram resultatet, forteller Ina.

 

 

Som utdannet kokk har hun i over 10 år delt oppskrifter som er høyt elsket av mange og gitt ut flere bestselgende kokebøker.

 

 

 

Passer til alt

Hovedmålet med boka er å slå fast en gang for alle at potet ikke er kjedelig og at den like gjerne kan være hovedrett som siderett.

 

 

 

– Det finnes knapt en matvare som er så anvendelig. Som er godt når man steker den, koker den, fileterer den, ovnssteker den, griller den eller baker den. Som kan moses, skives, skjæres i terninger eller staver, eller rives. Som kan serveres varmt, lunkent eller kaldt. Som kan blandes med søtt, salt eller surt. Og som i grunnen passer til alt, mener Ina.

 

Hun garanterer leserne å finne masse inspirasjon til hvordan de kan servere poteter på nye og spennende måter.

 

 

 

Velg smart

I en tid hvor vi snakker mye om klimakonsekvensene av valgene våre er Norske poteter virkelig en no-brainer. Vel og merke om man er en litt bevisst forbruker.

 

– Det er greit å vente på norske nypoteter for eksempel, fremfor å kjøpe nypoteter fra en annen verdensdel, som har reist langt og lenge, forteller Ina.

Potetprodusenter i Norge har forstått at vi som konsumenter ønsker oss variasjon i utvalget, og det finnes flust av potetsorter som nå produseres i Norge.

 

 

 

– Ta en nøye titt på emballasjen for å se hvor potetene kommer fra før du kjøper, om dette er viktig for deg. Kjøp gjerne også direkte fra bonden – enten på gårdsutsalg eller via REKO-ringen – da får du garantert norske poteter.

 

 

 

Ellers er potet en rimelig råvare og en naturlig del av enhver kjøkkenhage eller hobbybonde sin produksjon.

– Potet er riktig på så mange måter og jeg håper alle som begynner å bruke denne boka er med på å gjøre poteter sexy igjen!

 

Potetlefser på 1-2-3

Jeg tenker at det er kjekt med en enkel oppskrift her, slik at det ikke skal være så vanskelig eller tidkrevende å gjøre noe med de potetene som ble til overs fra

gårsdagens middag. Dette er altså en veldig enkel oppskrift på lefser som krever kun to ingredienser, i tillegg til potetene som du allerede har. Ikke nøl med å prøve dette,

for det er utrolig digg å kose seg med hjemmelagde lunkne potetlefser med smør og sukker eller annen topping om du foretrekker det.

 

Skrell og mos potetene. Strø med litt salt og elt inn nok hvetemel til at du har en god deig. Trill deigen til en pølse og del den i emner på størrelse med en

liten bolle. Kjevle ut hvert emne til en tynn leiv.Stek leivene i en varm og tørr stekepanne, et par minutter på den ene siden til den begynner å få litt brune flekker. Snu leiven og stek videre til den andre siden også har fått fine brune flekker. Legg lefsene i et rent håndkle etter hvert som de stekes ferdig. Serveres varme, gjerne med litt smør og sukker.

 

Hva slags potet passer?

Kokt potet, gjerne rester og porsjoner avhengig av antall poteter, 4 mellomstore poteter gir 12 lefser. 

 

 

 

Frisk Forlag as 

Pris kr 399,-.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev