Matnytt En smak av Perú i Norge

En smak av Perú i Norge>

Perú er et yndet reisemål med Amazonasjungelen, med minner fra indianerkultur og inkakultur, nåværende indianerkultur og Machu Picchu. Selv om den komplette opplevelsen best oppnås når man besøker landet, kan vi også nyte litt av Perú her hjemme.

 

Perú består nemlig ikke bare av en imponerende geografi og kultur, de er også det kakaoproduserende landet med flest småskalaprodusenter av sjokolade.

 

 

 

Perúansk kakao i Norge

En betydelig andel av konfekt i Norge er fremstilt av couverture, som betyr ferdig laget sjokolade. Kun et fåtall av sjokoladen vi får kjøpt i butikkene er etisk produsert og med høy kvalitet. På kaffefronten har vi kommet lenger, med flere enn 60 kaffebrennere som jobber for å dele kunnskap og lidenskap om kvalitet og etisk produksjon, noe mange konsumenter i dag gladelig ønsker å betale litt ekstra for.

 

PromPerú har som mål at kakao og sjokolade skal oppnå samme posisjon som kaffe, når det kommer til håndverk og interessen for råvarer.

 

 

 

Bean to bar

Uttrykket ”Bean to bar” betyr at produsenten selv kontrollerer samtlige steg i prosessen fra produksjon av selve kakaobønnen, helt til den ferdige sjokoladen. Denne modellen sikrer kakaobonden i det respektive landet en rettferdig pris, sikrer kvaliteten på bønnene som brukes i sjokoladen, og kan by på helt egne smaksopplevelser der man får benyttet kakao som ellers ikke ville ha nådd til vesten.

 

En produsent som følger «Bean to bar» prinsippet, er sjokoladeprodusent Vigdis Rosenkilde. Sjokoladen fra Vigdis Rosenkilde består av kun to ingredienser: kakao og sukker. Sjokoladenes smak av frukt, blomster og nøtter er en følge av ypperste kvalitet rene kakaobønner fra Perú.

 

 

 

Perú som gastronomisk metropol

Perú er et viktig eksportland for et bredt utvalg av naturlig superfood, som nedstammer fra Perús urfolk. Superfood er mat som består av vitaminer, mineraler og antioksidanter i betydelig større grad enn «vanlige» matvarer  med andre ord er superfood svært helsefremmende, og godt.

 

 

 

Perúansk superfood har blitt dyrket og utviklet med kunnskap og sjarm helt siden antikken. Landets innholdsrike geografi, med mangfoldige klimasoner, gir en overflod av produkter som er helt særegne for Perú.

 

 

 

Disse eksotiske produktene finnes i dag tilgjengelig som både ferske og prosessert, og kan serveres som komponent i desserter, middager og drinker – og alt imellom.

 

 

 

I tillegg til de helsebringende og smaksrike fordelene superfood gir oss, bidrar det også til fordeler for Perú, i form av sosial inkludering og høyere levestandard for de lokale produsentene.

 

 

Key take-aways

 

Importen av kakaobønner fra både Norge og Sverige har i de siste fem årene økt med gjennomsnittlig 17%.

 

Selv om norsk import er veldig liten, er det interessant å merke seg at 85% av den kommer direkte fra opprinnelsen, hovedsakelig Peru.

 

Det skandinaviske markedet er generelt mest rettet mot produkter av høy kvalitet, og «bean to bar» segmentet er en svært god indikasjon på tilstedeværelsen av kvalitetsjokolade.

 

I Norge er det angitt at forbrukere i økende grad er villige til å betale mer for kvalitetsvarer, som er sunne og bærekraftige produkter. Dette betyr at kakaobønner som omsettes ved hjelp av en gjennomsiktig, bærekraftig og etisk praksis, kan oppnå gode resultater i det skandinaviske markedet.

 

Peru er den nest største produsenten av organisk kakao og er hjemstedet for det største genetiske biologiske mangfoldet i verden hvor du finner 6/10 varianter: Curaray, Nacional, Marañón, Nanay, Iquitos og Contamana.

Det gjør Peru til favorittstedet for alle sjokoladekjennere hvor alle omgivelsene der det vokser har betydning, noe som gjør det unikt.

 

 

Om PromPerú

Promperú Benelux & Scandinavia er en del av den perúanske kommisjonen for fremming av eksport og turisme. Med avdelinger over hele verden, er målet å fremme handel, turisme og investeringer, for å bidra til en bærekraftig og desentralisert utvikling av Perú.

 

 

 

 

Om Vigdis Rosenkilde

Vigdis Rosenkilde er en norsk gründer som er prisvinnende konfekt- og sjokolademaker, samt sertifisert sjokolade- og kakaosmaker. Hun har jobbet 11 år med sjokolade og 5 år med kakao og lager nå sin egen sjokolade.

Vigdis solgte leiligheten sin i Oslo for å følge drømmen om å jobbe med kakao, og ikke minst lage sin egen sjokolade.

 

Hun har tilbragt over et år i Latin-Amerika for å lære om kakao, finne de beste kakaobønnene og sette opp sjokoladeproduksjonen sin i et kakaoproduserende land og på den måten bidrar hun i større økonomisk grad i landet hvor kakaoen kommer fra.

 

Ved å kjøpe kakao direkte fra Perú får Vigdis tak i unike batcher med kakao som ikke når markedet i vesten.

Dette har blant annet ført til sølvmedaljer i finalen til International Chocolate Awards 2020/21 for: Plain/origin dark chocolate bars & Plain/origin milk chocolate bars.

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev