Matnytt Trippel feiring med bollebakst

Trippel feiring med bollebakst> Valentinsdagen, morsdagen og fastelavn havner på samme søndag.

Det er ikke så ofte det skjer, at valentinsdagen, morsdagen og fastelavn havner på samme søndag. Nå har vi nok en trippel feiring rett rundt hjørnet.Forrige gang alle merkedagene havnet på samme søndag, var i 2010. Men vi må vente 62 år til neste gang det skjer - først i 2083 havner igjen valentinsdagen, morsdagen og fastelavn på samme dag.

– Tre merkedager på samme dato gir en god anledning til å feire med boller, sier fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

 

Hun har laget tre oppskrifter som passer godt til feiring av både fastelavn, morsdag og valentinsdag.

 

 

Fastelavnsboller bakt med kjærlighet

På 1500-tallet var fastelavn en stor folkefest med store mengder selskapsmat, inkludert de flotteste fastelavnsboller. Og bjørkeriset? Jo, gammel overtro sa at det inneholdt fruktbarhetens kraft. 

 

I dag er det fremdeles mange som synes det er koselig å pynte med fargerike fastelavnsris og for mange er fastelavnsboller med krem og syltetøy toppen av søt gjærbakst. Enkle å lage, innbydende å se på og perfekte å servere på fastelavnssøndag.

 

 Når det kommer til fyll, så er det bare fantasien som setter grenser. Prøv for eksempel krem og mandelfyll som i svenske semlor eller fyll noen grove fastelavnsboller med kremost og friske bær – to supergode varianter, foreslår Nordbø.  

 

 

 

Hjerteboller til din Valentin

Presten Valentin ble dømt til døden da han i skjul viet et par som ikke fikk lov til å gifte seg. Han skrev så et nydelig kjærlighetsbrev til sin hjertens utkårede på sin dødsdag. For sin innsats for kjærligheten ble han gjort til helgen, og vi feirer i dag 14. februar som kjærlighetens og Valentins dag.

 

– Hvis du har noen du vil gjøre ekstra stas på, anbefaler vi søte hjerteboller med bringebærkrem på valentinsdagen. Fyll hjertebollene med krem og bringebær som symboliserer kjærligheten, sier Nordbø.

>  brodogkorn.no/oppskrift/hjerteboller

 

 

 

 

Små boller til mor

Morsdagen ble etablert i USA som en nasjonal markering tidlig på 1900-tallet for å hylle mødrene. Det ble raskt en populær markering.

 

I Norge er morsdagen gjerne en familiedag hvor mor får litt ekstra oppmerksomhet. Noen feirer dagen ved å gi mor frokost på sengen, blomster og kake.

 

– Siden dagen i år er ekstra spesiell har vi laget en sjarmerende variant av små morsdagsboller. Disse passer fint for barna å bake sammen med en annen voksen, som en overraskelse til mamma, sier Torunn Nordbø.

 

 brodogkorn.no/oppskrift/sma-boller-til-mor

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev