23. til 24.mars er det europamesterskap i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Budapest. Team Norway ledes av Filip August Bendi, som hoppet av en internasjonal kokkekarriere for å satse for fullt på å bli Norges kandidat i Bocuse d’Or.
Veien til Lyon
I oktober 2021 kunne Filip August Bendi ta steget opp på toppen av pallen i Årets kokk og titulere seg som Norges kandidat i Bocuse d’Or. Bendi beskrives som en uredd, målrettet og kreativ kokk, med et hjerte som banker for kokkekonkurranser.
Interessen for å delta i kokkekonkurranser fikk han allerede da han gikk i lære på restaurant Tango og hjalp Kjartan Skjelde med forberedelsene da Skjelde stilte i Årets kokk. I 2006 kom Filip på delt førsteplass i Rogalands Cup for lærlinger. Han har deltatt i Årets kokk i 2017, 2019 og 2021, og Bendi var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011.
Internasjonal karriere
Som nyutdannet kokk bestemte Bendi seg raskt for at den berømte restauranten Noma i København skulle bli hans neste stoppested, så han dro til København for å prøvejobbe. Noma måtte overbevises, men da Bendi vendte tilbake for tredje gang, ga de ham et forklede og ba ham ta plass på kjøkkenet. Det endte som Filip ønsket, og han ble der i ett år.
Etter Noma gikk turen til Stockholm og Mathias Dahlgren Matsalen. Her var Bendi i tre år, før han krysset Atlanteren og endte opp på restaurant Daniel i New York, hvor han ble i litt over ett år.
Etter arbeidsoppholdet i New York vendte Filip August Bendi hjem til jobb som kjøkkensjef på NB Sørensen Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotel Bristol og Thon Hotels i Oslo. Hovedgrunnen for å flytte hjem til Norge var drømmen om Bocuse d’Or.
Et faglig sterkt team
Coach for Bocuse d’Or-laget er Christopher W. Davidsen. Han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2016 og Bocuse d’Or World Final i 2017, og til daglig leder Christopher restaurant Speilsalen ved Britannia Hotel i Trondheim. Under ett år etter åpningen mottok restauranten sin første Michelin-stjerne.
Som commis har Filip August Bendi valgt 20 år gamle Leon Haarberg Nilsen, som har hatt læretiden sin på restaurant Speilsalen og nå er ansatt på Thon Hotels.
Sven Erik Renaa er styreleder i det norske Bocuse-akademiet og president for Team Norway. En av Renaas mange viktige oppgaver er å være Norges dommer i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2022 og i verdensfinalen av Bocuse d’Or i 2023.
Praktisk informasjon
Årets konkurranse er i Budapest. I år som tidligere år blir konkurransen organisert sammen med en Horeca-messe. Adressen til konkurranseområdet er:
HUNGEXPO Budapest Congress and Exhibition Center
Budapest, Albertirsai út 10, 1101 Ungarn
Team Norway skal konkurrere på konkurransens andre dag, 24. mars, på kjøkken nummer syv.

Om Stiftelsen Norsk Gastronomi
Stiftelsen Norsk Gastronomi organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europe og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen arrangerer også ungkonkurransene Årets unge kokk og Årets kokkespire, og har som formål å dele kunnskap om mat og matlaging, samt å styrke den norske gastronomiens rolle og omdømme.
Om Bocuse d’Or og det norske Bocuse-akademiet
Bocuse d’Or er verdens desidert vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i Lyon. De 23 teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser (Årets Kokk), og deretter gjennom kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia Pacific, Americas, Europe og Africa. I Norge er det etablert en forening for tidligere deltakere i Bocuse d’Or, Foreningen Årets kokk Akademiet, også kjent som det norske Bocuse-akademiet.

bocusedor.com/en/bocuse-dor-europe