FOTO Det Norske Måltid/Kristin Austigard
september 2020
Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Et av tre dommerpanel i årets delfinaler: Fra venstre Tonje Torvanger (Statholdergaarden), Eline Gulbrandsen (Det Kongelige Hoff), Einar Risvik (Nofima), Jørn Lie (Vaaghals, Gamle Raadhus – og Code restaurant), Gunnar Bakke (Daglig leder BKLF), Maj-Britt Aagaard (spiselandslaget.com), Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen)
Fra 104 deltakere til 40 finalister: Norges 40 beste mat- og drikkeprodukter er kåret
· Skyhøy kvalitet på årets oster, dommerne sendte fire, i stedet for tre videre til finalen
· Tre regioner skiller seg ut, Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister
· Sørlendinger blant de beste på øl

Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl.
− Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.


− Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.

Produkter og råvarer i verdensklasse
Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.




− De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene.
At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim.

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Fra venstre Roar Hildonen, To Rom og Kjøkken, Trine Sandberg, trinesmatblogg.no og Hans Petter Klemmetsen, Smag & Behag
Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.
− Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard, Dommer Christer Rødseth fra Code restaurant og Vaaghals.


Finalister fra hele Norge
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
− Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra Matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.
Fakta om Det Norske Måltid 2020:
·Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
·Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
·Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.
·104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.
·Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.
Finalister i Det Norske Måltid 2020:
Produktnavn
|
Produsent
|
Kategori
|
Fylke
|
Blomkarse mikrogrønt
|
Smågrønt
|
Arets grønne
|
Rogaland
|
Gråblå østerssopp
|
Topp Sopp
|
Arets grønne
|
Rogaland
|
Stripetti
|
Lærdal Grønt
|
Arets grønne
|
Vestland
|
Tindved sorbet med einerbær og nype
|
Siddis Gelato
|
Arets grønne foredlet
|
Rogaland
|
Nyhuus Plommesyltetøy
|
Nyhuus Gard
|
Arets grønne foredlet
|
Vestfold og Telemark
|
Eplesidereddik frå Hardanger
|
Ulvik Frukt & Cideri
|
Arets grønne foredlet
|
Vestland
|
Vaktel
|
Strand Gård
|
Arets kjøtt
|
Rogaland
|
Lammecarré fra Klostergarden
|
Klostergarden
|
Arets kjøtt
|
Rogaland
|
Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv
|
Nyyyt
|
Arets kjøtt
|
Rogaland
|
Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år
|
Vikedal Gårdsmat
|
Arets kjøtt foredlet
|
Rogaland
|
Hockey
|
ASK Gård
|
Arets kjøtt foredlet
|
Viken
|
TIND marinert & speket lammelår
|
Grilstad
|
Arets kjøtt foredlet
|
Viken
|
Smør
|
Valmsnes gård
|
Arets meieriprodukt
|
Innlandet
|
Fersk gårdsmelk
|
Kilnes gård
|
Arets meieriprodukt
|
Trøndelag
|
Karamell-iskrem
|
Reins Kloster
|
Arets meieriprodukt
|
Trøndelag
|
Imperial Gulrot Gose
|
Drum Brew
|
Arets øl
|
Agder
|
Rye Hard 1.0
|
Central Bybryggeri
|
Arets øl
|
Agder
|
Hoppy Fairytale
|
Hogna brygg
|
Arets øl
|
Trøndelag
|
Heidalsost
|
Heidal ysteri
|
Arets ost
|
Innlandet
|
Fønix
|
Stavanger Ysteri
|
Arets ost
|
Rogaland
|
Brilliant Brie
|
Thorbjørnrud Ysteri
|
Arets ost
|
Viken
|
Holtefjell, vellagret
|
Eiker Gårdsysteri
|
Arets ost
|
Viken
|
Humlepung
|
Aga Sideri
|
Arets sider
|
Vestland
|
Lagmann Sider
|
Aga Sideri
|
Arets sider
|
Vestland
|
57/2
|
Store Naa Siderkompani
|
Arets sider
|
Vestland
|
Seifilet, skinn og benfri
|
Reinhartsen
|
Arets sjømat
|
Agder
|
Krabbeklør, gigant
|
Hitramat
|
Arets sjømat
|
Trøndelag
|
Fylt krabbeskjell
|
Hitramat
|
Arets sjømat
|
Trøndelag
|
STØRM tørrfiskskinn
|
Hrogn
|
Arets sjømat foredlet
|
Troms og Finnmark
|
Sikkaviar
|
Femundmat
|
Arets sjømat foredlet
|
Trøndelag
|
Gravet Laks
|
Garnviks Røkeri
|
Arets sjømat foredlet
|
Trøndelag
|
Vaffelhjerte
|
Sverre Sætre Konditori
|
Arets søtsak
|
Oslo
|
Chilli 50%
|
Xoco
|
Arets søtsak
|
Rogaland
|
Tinved konfekt med hvit sjokolade
|
Fjåk sjokolade
|
Arets søtsak
|
Vestland
|
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen
|
Sirupstynnkakebakeriet
|
Årets bakst
|
Innlandet
|
Fermentert frøknekk
|
Lykkemat
|
Årets bakst
|
Trøndelag
|
Granola
|
Grini hjemmebakeri
|
Årets bakst
|
Viken
|
Discovery Eplemost
|
Hardangergutane
|
Årets drikk
|
Vestland
|
Lundeby Rabarbradrikk
|
Lundeby Gård
|
Årets drikk
|
Viken
|
Solbærsaft
|
Røyse Bærpresseri
|
Årets drikk
|
Viken
|
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Kristin Austigard
Leder for Det Norske Måltid
Tlf: 901 938 77
E-post:kristin@detnorskemaltid.no
|