FOTO Sara Johannessen og Tore Meek
januar 2022
Fikk du ikke laget isbombe til nyttårsdesserten så kan du lage Baked Alaska, en iskake med marengs du flamberer foran gjestene som selskapsdessert året rundt.
-Med flambering er det mulighet til å både briljere og imponere, så gjør gjerne dette foran gjestene. Varm opp likør eller cognac på middels varme i en liten kjele. Hell forsiktig likøren/cognacen over kaken og tenn på med en fyrstikk, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
-Denne godsaken kalles også «Omelette de norvégienne", og er en kake med luftig sukkerbrød, deilig iskrem og søt marengs. Du kan lage både sukkerbrød og is selv - eller kjøpe det på butikken, alt etter hva du har tid til. God blir kaka uansett, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

Enten du lager iskremen selv eller kjøper ferdig, kan du tilsette den smaken du liker i isen. Multesyltetøy gir en deilig smaksbalanse opp mot den søte marengsen.
Fjelleng Hansen mener iskaken med marengslokket er den ultimate desserten, både fordi den er flott å se på og har smaker de fleste liker, men også fordi mye kan lages i forkant. Det er en liten luksus når man har gjester.
-Her pakker man sukkerbrød rundt iskrem, i en iglo-form, og så legger man en kappe med marengs rundt. Klapp gjerne lett på marengsen med paletten for å lage fine topper, som vindfokket snø. Marengsen er såpass fast at den vil holde formen. Sett kaka i fryseren, så er det bare sjarmøretappen igjen før servering, sier hun.
Flammeshow for gjestene
Ta kaken ut i tide til at sukkerbrødet tiner litt, og bruk en gassbrenner for å gi marengsen en gyllen farge. Du kan også sette kaken raskt under grillelementet i ovnen, men følg godt med, slik at den ikke svir seg. Sett kaken på et serveringsfat, og finn frem likør eller cognac.
-Med flambering er det mulighet til å både briljere og imponere, så gjør gjerne dette foran gjestene. Sørg for god klaring til folk og servietter før du flamberer. Varm opp likør eller cognac på middels varme i en liten kjele. Hell forsiktig likøren eller cognacen over kaken og tenn på med en fyrstikk, sier Fjelleng Hansen.
Etter en liten stund, slukner flammene og det er bare å nyte den deilige desserten. Om du ikke har lyst å flambere, kan du stikke stjerneskudd i kaka for fest-effekten.
Anette Fjelleng Hansen, klokk i MatPrat, mener iskaken med marengslokket er den ultimate desserten, både fordi den er flott å se på og har smaker de fleste liker, men også fordi mye kan lages i forkant. Det er en liten luksus når man har gjester.