Gløgg er en varm drikk som opprinnelig er alkoholholdig, men som nå også finnes i alkoholfrie varianter. Drikken er den skandinaviske versjonen av Storbritannias «mulled wine», Tysklands «glühwein», Estlands «hõõgvein» eller Frankrikes «vin chaud».
Varm krydret vin.Oppskrifter på gløgg varierer sterkt, men den er som regel laget av rødvin, med sukker eller sirup. I Norden drikkes gløgg først og fremst i forbindelse med julehøytiden, og nytes gjerne til pepperkaker eller lussekatter.
Gløgg lages av rødvin, ukrydret brennevin og cognac tilsatt strøsukker og sukkerbiter. De vanligste ingrediensene er kanelstang, kardemomme, kryddernellik, stjerneanis, rosiner, appelsinskall og skoldede mandler. Tradisjonell gløgg inneholder cirka 18 % alkohol. Den varmes opp til cirka 67 ℃ men aldri over 70 ℃.
Gløgg fås også i dagligvarehandelen uten alkohol, og kan drikkes som den er. Det er også vanlig med ekstrakt som kun tilsettes vann eller vin, og varmes opp. Du får kjøpt ferdiglaget gløgg fra ulike produsenter med og uten alkohol. Du kan også fint lage den selv.
Du går oppskriften på gløgg her >
appetitt.no/oppskrifter/drikke/drinker-og-cocktails/glogg

Tørket appelsinskall er full av den karakteristiske sitrusduften og smaken. Kan brukes til å sette smak på te, bakevarer, i krydderblandinger, eller lage en deilig marinade.
Nellik har en rik og varm smak og en aroma av kamfer og pepper. Kryddernellik har lange tradisjoner i kjøkken fra f.eks. Kina, Hellas, India, Russland og Skandinavia og er også en ingrediens i det populære kinesisk five-spice krydder.
Cassia bark er perfekt til hjemmelaget chai-te, krydderblandinger for sylting, eller til smakstilsetting av brennevin. Du kan bryte stengene de opp i små biter å ha i en krydderkvern for å smaksette kaffe og te, eller kverne rett i karriretter eller masalaer. Bruk cassia på samme måte som ceylon kanel.
Et godt alternativ til hele stenger er Cassia biter, Ideelt for te, Chai eller male for baking. Denne ceylon kanelstangen er laget av en mykere, mer flassende bark som er lysere i fargen enn cassia kanel, som er mer kjent her hjemme. Ceylon kanelstang har en dypt sammensatt, subtil søt smak som minner om sitrus og nellik, med en fin varme.
Kanelstenger er et fantastisk supplement til varme drikker som cider, chai, te, kaffe og kakao.
Hel stjerneanis har en veldig sterk, distinkt smak som er varm, søt og krydret, lik lakris, fennikelfrø, nellik og anisfrø. Ikke bare ser hun ut som en stjerne,
men hun er virkelig også det!


Du kan kjøpe krydder på nett og Krydra.no er en urte - og krydderbutikk som holder til i Arendal. I tillegg til krydder og urter av beste kvalitet, så ønsker de at produktene skal være økologisk dyrket. De leverer også diverse tilsetningsstoffer direkte til forbruker og restauranter nettbutikken sin.
Se hele utvalget her >
krydra.no