Matnytt Heder og ære til lokalmaprodusenter

Heder og ære til lokalmaprodusenter> på årets Matstreif ...

På Norges største matfestival, Matstreif, skal vi selvsagt hedre noen av Norges beste lokalmatprodukter, sa Landbruks- og matminister Bård Hoksrud. Han delte ut Spesialitet-merket til fire produsenter som et av sine første offisielle oppdrag som ny matminister .

“Rømmebrød” fra Holmen Crisp, “Steinfjording med havsmak” fra Lofoten gårdsysteri, “Alpeost” fra Tine Meieri Eldsvågen og “Havre + Quinoa” og “Fiberhavre” fra Den Sorte Havre er de fem lokalmatproduktene som fikk tildelt Spesialitet-merket under åpningen av Matstreif.

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser deg veg til god lokal mat og lokal drikke. På Matstreif er over 50 av de produsentene som er kommet gjennom nåløyet til stede i festivalens største telt. Deriblant de fire som fikk herder og ære fra Matminister Bård Hoksrud.

 

 

 

Unik smak og lokal forankring

- Dette er alle helt unike produkter, og de viser fram noe av det beste vi har å by på av mat i Norge, sier Nina Sundqvist, direktør i Matmerk som eier merkeordningen Spesialitet.

 - "Rømmebrødet fra Holmen Crisp er basert på en over 100 år gammel familieoppskrift fra Gudbrandsdalen - Det føles flott å få anerkjennelse for arbeidet med å ivareta norsk matkultur og tradisjoner gjennom det som rømmebrødet er og symboliserer for meg", sier Camilla Rostad fra Holmen Crisp.

- "Spesialitetsmerket er et trangt nåløye, og det er rett og slett svært inspirerende for oss å motta dette. Det føles helt fantastisk. Vi er så vidt vi kjenner til de eneste produsentene i verden som lager havregryn av urkornet svarthavre", sier Ingunn og Johan Anstenrud fra Den Sorte havre. 

- Det er en hedersbetegnelse for oss og TINE Norsk Alpeost å motta Spesialitet-merket fra Matmerk. Denne helt nye osten får en spennende høst med lansering, deltakelse i Oste-VM i Bergen i november, profilering i Meny-butikkene og nå også dette. Det viser igjen at 3 år med produktutvikling gir resultater! Veldig gøy for alle oss i TINE", sier May-Liss Heggland, som er utvikler hos Tine.

- Å få tildelt Spesialitet-merket for Steinfjording med havsmak er en stor anerkjennelse. Spesialitet-merket hjelper oss med å synliggjøre den unike smakssammensetningen på en god måte", sier produsentene Marielle de Roos og Hugo Vink fra Lofoten Gårdsysteri.

 

 

 

Utvalgt av fagjury

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet.

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev