Matnytt Husk Samefolkets dag torsdag 6 februar

Husk Samefolkets dag torsdag 6 februar > lag noe godt med reinsdyrskav

Torsdag 6. februar er Samefolkets dag, og hva passer bedre enn å feire samenes nasjonaldag med noe ekstra godt laget på reinsdyrskav?

 

RETT FRA FYSER TIL STEKEPANNE:

Frossent kjøtt skal vanligvis tines sakte før det stekes, for å sikre et saftig og delikat resultat. Men reinsdyrskav – eller finnbiff som mange kaller det – skal faktisk stekes fra frossen eller aller helst halvtint tilstand. Det sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

 

SAMISK TRADISJON:

Råvaren har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset. Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

 

UNNGÅ TØRT KJØTT:

Siden reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt, blir de svært raskt gjennomstekt. Derfor er det ikke nødvendig å tine skavet før det havner i stekepannen. Men det er også en annen svært god grunn til å ikke la reinsdyrskavet tine helt, advarer Smuk Figved.

 

I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være. Dermed er reglene for reinsdyrskav omtrent motsatt av det som gjelder for andre stykker kjøtt.

 

Så lenge du ikke bruker tid på å tine det, blir resultatet et saftig, lekkert og ikke minst raskt måltid.

 

EKSTREMT SUNT:

Reinsdyrskav er ikke bare enkelt, smaksrikt og spennende – det er også noe av det absolutt sunneste kjøttet du kan spise. Reinsdyrene lever vilt, spiser sunt og tilbakelegger store avstander når de skifter beite.

 

Det gjør kjøttet omtrent like magert som kylling, samtidig som at det inneholder en lang rekke viktige mineraler og vitaminer. Dessuten har reinsdyrkjøtt like mye Omega-3 som fisk.

 

FRA FINNBIFF TIL REINWOK I TORTILLA:

Mange er nok vant til å bruke reinsdyrskav i finnbiff – en gryterett med reinskav, ulike grønnsaker, fløte og sopp. Men det er bare fantasien som setter en stopper for hva skav kan brukes til. Reinsdyrkjøtt passer også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær.

 

 

PRØV DENNE RASKE OG ENKLE RETTEN

 

Reinwok i tortilla

4 personer

 

1 pakke Finnmark Rein reinskav

2 gulerøtter

1 purre

100 g kålrot

100 g haricots verts (grønne bønner)

1/2 dl olje, nøytral

2 ss soyasaus

1dl søt chilisaus

1 hjertesalat

1 bunt friske mynteblader

4 tortilla lefser

salt og pepper

 

Rens grønnsakene og skjær i tynne strimler.

Varm opp en wok panne eller en stekepanne og tilsett olje.

Tilsett reinskav i den varme pannen og la det frese i et par minutter.  

Tilsett grønnsakene og stek videre. Smak til med salt og pepper. Rør inn soyasaus og  chilisaus.

Legg hjertesalat og rein wok på tortilla lefser og strø over mynte blader, rull sammen og servér.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev