Snart er det World Cheese Awards 2023 som denne gangen skal gå av stabelen i Trondheim. Mange forberedelser gjort og oppgavene står i kø når over 4000 oster fra hele verden skal bedømmes av flere hundre dommere også fra hele verden. Sist men første gang i Norge konkurransen ble holdt var i Bergen i 2018.
Norske oster har gjort stor suksess og to ganger blitt kåret som verdens beste ost. Kraftkar blåmuggost i 2016 og Fanaosten fra Ostegården i 2018.
Det er andre produkter som også gjør det godt både hjemme på berget og ute. Det er norsk øl og sider. En liten test til forskjellige oster ble det tid til før konkurransen begynner på fredag 27 oktober.

Her er bakgrunn for de ulike valgene:
Ost:
Mariel Bull, prosjektleder Oste-VM:
- For anledningen har jeg med en blåmuggost, en rødkittost og en hvitmuggost. Det synes jeg er et fint utgangspunkt for et mindre ostebord.
Blåmuggosten jeg har valgt ut er Vismann fra Tingvoll. Dette er en mild, men populær ost som jeg liker godt. Jeg er glad i kraftige oster, men kan også like denne godt. Dette er lillebroren til Kraftkar som tidligere er verdensmester.
Rødkittosten jeg har valgt ut er Fjelldronning fra Avdem. Denne osten ble jeg kjent med da jeg jobbet hos Gutta på Haugen, og jeg har ikke tall på hvor mange ostehjul av denne osten jeg har kuttet opp. Det er mange! Dette er en god og kremet rødkittost.
Den siste varianten er en hvitmuggost fra Thorbjørnrud Ysteri som holder til på Jevnaker. Brilliant Brie, som osten heter, er en trippelkremet ost som er tilsatt ekstra fløte, og har en smøraktig tone.
Den er feit og veldig kremet. En ost som er likt av mange, og som er inspirert av den franske osten Brillat Savarin. Flere av ostene til Thorbjørnrud har høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse gjennom blant annet WCA.

Valg av sider
Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder HANEN og hovedarrangør Oste-VM:
Brilliant Brie & Sølvsider og Apal sideri.
Jeg valgte Sølvsider da den har en lett og syrlig karakter som ikke overdøver den delikate fløteaktige osten
Fjelldronning & Terra Incognita og NeRø sideri
Terra Incognita står godt med sin gode sødme til Fjelldronningens nøtteaktige preg og balanserer likevel fint fettet i osten med syren i sideren
Vismann og Issider fra Egge gård
Blåmuggoster er ofte kraftige og trenger dermed ganske smaksrik drikke. Vismann er en mild blåmugg som går fint til den sødmefulle karakteren til en issider. Syren i Egges Issider avstemmes fint med den ganske fete osten.
Valg av øl
Sigrid Strætkvern er stemningsskaper og ølspesialist og Hansi - Hans Ingi Tryggvason er vin- og ølsommelier. Her er deres vurderinger og anbefalinger.
Øl og ost har samme opphav; de er gårdsprodukter som leker godt sammen. Øl har fravær av syre og tanniner samtidig som det byr på sødme som er en god brobygger, derfor er det svært anvendelig til ost.
Først og fremst er vi på jakt etter balanse mellom oster og øl, dvs at vi vurderer intensiteten i ostene og intensiteten i ølene. Som i et godt ekteskap, er det viktig at begge parter får være jevnbyrdige og blir hørt; begge skal skinne.
I tillegg ønsker vi å bruke produkter som er tilgjengelige for folk flest, uansett bosted.
Brilliant Brie og Ringnes Gold 6,3 %.
Ølet valgte vi for å balansere den delikate melkefløte-kremede kjernen i osten. Ølet har samtidig nok alkohol til å rense og nullstille munnen mellom hver munnfull, uten å ta over/dominere den milde osten.
Fjelldronning og Frydenlund Bokkøl
Her ønsket vi å spille på det lette nøtteaktige preget i osten, og valgte Frydenlund bokkøl som byr på både sødme og lett røstede noter. Røstet preg er unikt for øl (det finner du ikke i vin eller cider), og det lette karamellpreget i ølet kler nøttepreget i osten, de løfter hverandre.
Vismann og E.C.Dahls Ramp Pale Ale 4,6 %
Til blåmugg går vi ofte i retning av øl med humlepreg (IPA), for å møte fettet, men også for å fremheve de gode notene fra mugg. I dette tilfellet var osten så mild at vi gikk ned i intensitet og alkoholstyrke, og landet på en tørrhumlet pale ale. Med humlen i dette ølet får vi fremdeles løftet mugg-notene, samtidig som vi balanserer intensiteten i osten, så begge parter får skinne.
Da er det bare å ta med seg tips og anbefalinger videre på jakten etter gode ost og drikkematcher!
%202.jpg)