Matnytt I dag konkurrer kokkelandslaget i kategorien Restaurant of Community Catering

I dag konkurrer kokkelandslaget i kategorien Restaurant of Community Catering>

Bilde over > De Norske Kokkelandslagenes er på plass i Stuttgart for å kjempe om de gjeveste plassene i kokke-OL. Konkurransens 55 lag ble presentert på åpningsseremonien fredag kveld. Foto: Oddbjørn Roksvaag

 

Fredag kveld var det åpningsseremoni i Stuttgart der alle 55 land marsjerte inn i tur og orden. De neste fem dagene skal alle lagene i ilden og kjempe om å lage de perfekte rettene i IKA/Culinary Olympics 2024, også kalt kokke-OL.

 

 I fem dager skal de De Norske Kokkelandslagenes tre lag konkurrere i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag. Kokke-OL i Tyskland samler 1200 kokker fra 55 nasjoner som til sammen skal lage 7000 matretter. Norsk kokekunst basert på norske råvarer står sentralt når ambisjonene er skyhøye.

 

Norge er blant veldig få nasjoner, og eneste nordiske land, som stiller med landslag i alle konkurransekategorier; junior, senior og community catering (catering/storkjøkken). Til sammen har de norske utøverne lagt ned over 25.000 timer i trening og nå skal det tas ut i perfeksjon og resultater.

 

Går for gull

Norge har et gull å forsvare fra senior-klassen fra sist OL og er også revansjesugne etter at de mistet de gjeveste plassene med minst mulig margin under fjorårets VM i Luxembourg. Norge har de siste tiårene blitt en nasjon å regne med helt i toppen i både VM og OL i kokkekunst.

 

De norske kapteinene har store forventinger til Norges prestasjoner i mesterskapet. 

 

– I november 2022 var juniorlandslaget 0,065 poeng unna å ta gull. Nå er vi tilbake. Denne gangen i OL for å gjøre absolutt alt vi kan for å ta gullet, sier Christer Rødseth som er kaptein på De Norske kokkelandslagene junior.

 

Tilbake til de norske røttene

Norge har valgt en tematikk i sine retter bygget på håndverk, kunst og lidenskap. Den rustikke elegansen skal være en reise til hjertet av de norske kulinariske tradisjonene.

 

– Vi har utviklet et samlet konsept som presenterer vår kulinariske arv og råvarer som en komplett opplevelse av vår identitet og uttrykk. Temaet strekker seg over menyene i alle fem konkurransekategoriene de norske kulinariske lagene konkurrerer i. Det representerer en reise tilbake til det grunnleggende, hvor kvaliteten på ingrediensene står i sentrum, og teknikker som går i arv gjennom generasjoner, blir verdsatt. I kjernen handler det om å bruke de ferskeste og fineste ingrediensene til å lage deilige og sjelevarmende retter, sier manager på De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes.

 

Dette skal Norge lage

På de norske menyene i OL står blant annet høylandslam fra Lom, fjordørret med vendasrogn fra innlandet, solbær, kveite fra Rogaland, jordskokker fra Gyda gård, kirsebær fra Hardanger, "Liveche"-kylling, rødbeter fra Sørlandet, kongekrabbe fra Varanger, kamskjell fra Hitra, bringebær fra Lærdal, ung storfe og mye ferske kryddergrønnsaker fra rundt omkring. Råvarene skal ivaretas med håndlag, mye lidenskap og bli behandlet som kunst.

 

Senior og junior har to konkurranser hver, mens community catering har én konkurranse. Premieutdelingen er onsdag, men det blir også delt ut medaljevalører i etterkant av hver konkurranse.

 

 

I dag konkurrer kokkelandslaget Community Catering i kategorien Restaurant of Community Catering

 

 

Community catering = Personalrestaurant, kantine, institusjon, catering og militær forpleining.

 

 

De startet i kjøkkenet kl. 05:30. Servering starter kl. 11:30, og «last order» er kl. 13:00. De serverer 4 retter til 120 gjester (40 av dem norske) som en lunsj i en personalrestaurant, med et «kostøre» opp til 6 euro. Konkurransen krever streng kalkulasjon og næringsberegning.

 

Hovedråvaren er kylling.

 

De Norske Kokkelandslagene Community Catering består av:

 

Gunnar Hvarnes (manager)

Inger Renathe Østmo (kaptein)

Grethe W. Rafaelsen

Tore Stalsberg

Vilde Nistad Strandos

Anette Myrhagen

Pål Anda

Stine Strand

 

 

Dette er de norske lagene :

I IKA/Culinary Olympics 2024 stiller Norge med tre lag som har utøvere fra store deler av Norge.

 

De Norske Kokkelandslagene Junior består av:

 

Gunnar Hvarnes (manager)

Christer Rødseth (kaptein)

Håvard Onsøyen

Martine Espeland

Andreas Enger Fjellheim

Christoffer G. Fallet

Nora Krogstad

Trym Karlsen

Rohollah Murshakhi

Torje Torvik

Lea Friis Henriksen

 

De Norske Kokkelandslagene Community Catering består av:

 

Gunnar Hvarnes (manager)

Inger Renathe Østmo (kaptein)

Grethe W. Rafaelsen

Tore Stalsberg

Vilde Nistad Strandos

Anette Myrhagen

Pål Anda

Stine Strand

 

De Norske Kokkelandslagene Senior består av:

 

Gunnar Hvarnes (manager)

Sebastian Myhre (kaptein)

Siriyaporn Rithisirikrerg

Panupong Phengphen

Sindre Hjelmseth

Runar Helgeland

Simen Johansen

Benjamin Granerud

Eline Sofie Sunde

Nils Flatmark

Rohita Kumara

Synva Gjerde Knapastad

Mats Eriksen Holmsen

 

Her finner du mer informasjon > 

nkl.no/blog/na-starter-kampen-om-norske-gull-i-kokke-ol/

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev