Matnytt Innmat- godt og bærekraftig

Innmat- godt og bærekraftig>

Bilde: sandwich med blodpudding, rødbete og fetaost

 

En god måte å spise mer bærekraftig på, er å spise innmat. Det mange retter å velge i, og innmat er både smaksrik og full av god næring.

 

Var du en av de som fikk servert lever, blodpudding eller blodpannekaker som liten? Det er ikke mange generasjoner siden det var hverdagskost å spise hele dyret. Både blod, innmat og alle stykningsdeler ble brukt, ingen ting gikk til spille.

 

Med tiden har dette endret seg, og innmat er sjelden vare på norske middagsbord. Det er det mange gode grunner til å gjøre noe med.

 

– Når vi slakter dyr for å få kjøtt, er det viktig og riktig at vi utnytter så mye som mulig til mat. Derfor bør vi spise innmat, forklarer Rebekka Helén Aamaas, som er rådgiver bærekraft og matproduksjon i MatPrat.

 

Vi har fått både bedre økonomi og kan velge og vrake i matvarer fra hele verden. En uheldig side av dette er at forbruker ofte velger bare de fineste kjøttstykkene. Aamaas trekker frem nødvendigheten av å se alt spiselig som en ressurs, slik at vi i størst mulig grad unngår å kaste mat.

 

– Ved å bruke hele dyret, også innmaten, unngår man matsvinn. Både av hensyn til klima/miljø, og i et etisk og økonomisk perspektiv så er det mye bedre om vi spiser det, enn at det går til spille.

 

Målet i en sirkulær økonomi er å få til et kretsløp, slik at alle ressurser brukes mest mulig og det blir minst mulig avfall. Man ser på alt som en ressurs, sier Aamaas.

 

Gode smaker og masse næring

Innmat er ikke så vanskelig å tilberede, og du vil få et måltid med masse smak og viktige næringsstoffer. Innmat kan øke næringsinnholdet i kostholdet. Dette er mat som er svært rik på vitaminer og mineraler.

 

Lever, hjerte, nyrer blod og annen innmat øker også inntaket av vitamin A, vitamin D, B-vitaminer, sink og selen.

 

– De fleste av oss har godt av å spise mer innmat, særlig kvinner som trenger jern og folat bør spise mer innmat, sier kokk og matrådgiver i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen.

 

Hun anbefaler blodpudding som en fin rett å starte med om du er nybegynner. Den kan du enten servere på klassisk vis med deilig sirup, eller bruke den i en lekker sandwich med rødbeter og fetaost.

 

– Er det små gjester rundt bordet, anbefaler Fjelleng Hansen å starte med blodpannekaker om du vil introdusere innmat.

 

Blodpannekaker

– Det smaker som vanlige pannekaker, utover at de er litt mer fyldige og mer mettende.

 

Sirup, sukker eller stekt bacon er deilig tilbehør. Fargen gjør også pannekakene mer spennende, og den kan også fylles med gode ting, for eksempel fetaost og sprøstekt grønnkål, og passe inn på et tapasbord.

 

 

 

Oppskrift på sandwich med blodpudding, rødbete og fetaost

2 Porsjoner 

2 skiver surdeigsbrød

2 ss smør

200 g blodpudding

1 ferdig kokt rødbete

2 ss hasselnøtter

50 g fetaost

1 ss flytende honning eller lys sirup

 

Stek brødskivene i en stekepanne med litt smør til de er gylne på begge sider. La egg dem på litt tørkepapir.

 

Del blodpudding i ca 1 cm tykke skiver. Varm stekepannen på nytt og tilsett litt mer smør. Stek blodpuddingen. Ha hakkede hasselnøtter i stekepannen sammen med blodpuddingen når den er nesten ferdig stekt.

 

Skjær rødbete i tynne skiver.

 

Smuldre fetaosten grovt med fingrene og legg blodpudding- og rødbeteskiver oppå. Dryss hasselnøter over og ringle litt honning på toppen. Kvern over litt pepper, og pynt gjerne med litt friske urter.

 

For mer informasjon og oppskrifter her >

matprat.no/a-spise-hele-dyret-er-barekraftig

 

 

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev