Matnytt Konrad fra Stavanger Ysteri er Norges beste ost!

Konrad fra Stavanger Ysteri er Norges beste ost!>

Blant de ti ostene utvalgt av årets svært kompetente superjury var det kun vinnere, men av de fantastiske bidragene var det likevel én ost som utmerket seg spesielt godt - kveldens store vinner ble osten Konrad fra Stavanger Ysteri.

 

 

 

Konrad er en rødkittost ystet av dagsfersk, økologisk rå melk, modnet med stout fra Lervig Bryggeri. Osten er lagret i en egen ostegrotte under ysteriet som gir osten sin særegne smak.

 

– Jeg liker å kalle NM i Ost heller for Landsutstillinga, for det er en utmerket mulighet å vise frem ostemangfoldet på, sier en svært glad Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri.

 

 

 

Stavanger Ysteri ble etablert av Lise Brunborg i 2015 og ysteriet har sine røtter i tradisjonell håndverksysting. Produksjonen foregår i sentrum av Stavanger, slik at ysteriet er et utstillingsvindu for et nytt og bærekraftig norsk landbruk. Stavanger Ysteri ligger i en gammel emballasjefabrikk i Stavanger Øst.

 

Denne bydelen var en gang selve hjertet i den lokale fiske- og hermetikkindustrien, og de siste årene har flere matprodusenter og restauranter funnet tilbake til tomme og fraflyttede fabrikker. Ysteriet er fra før av kjent for blåmuggosten Fønix.

 

 

Det ble delt ut en rekke medaljer til en rekke ysterier og produsenter og det var nesten 50 dommere til stede for å smake seg gjennom de rundt 200 ostene som har meldt seg på. Etter nøye smakinger spredt utover 13 dommergrupper ble det til slutt valgt 10 oster som skulle videre til en superjury.

 

2. plass gikk til Blåkoll fra Grindal Ysteri.

3. plass gikk til Prosten fra Prestholt Geitost

 

 

 

Ostefesten fortsetter i lørdag 23. oktober hvor flere av de prisvinnende ostene stiller opp utenfor Mathallen på Vulkan hvor et osteglad publikum kan sikre seg ost fra produsenter du vanligvis ikke finner lett tilgjengelig i byen.

 

 

Takk til sponsorer og samarbeidspartnere: Innovasjon Norge, Coop Mega, Tine, Skala og Cupcake & Pie Sourdough Company, Norsk Restaurantskole og HANEN for et fantastisk samarbeid og en delt visjon om å sette fokuset på et mangfold av norsk ost.

 

 

 

Om arrangøren Norsk Gardsost:

 

Norsk Gardsost ble stiftet i 1997 etter initiativ fra Pascale Baudonnel. I dag organiseres de fleste som jobber med småskala melkeforedling i Norge gjennom organisasjonen, som også arbeider for å bedre rammevilkårene for næringen.

 

Norsk Gardsost har i mange år hatt landsutstilling av gårdsoster, som i 2015 ble utviklet til det som het Norgesmesterskap i lokalforedlet melkeprodukter under matstreif. I 2019 ønsket Norsk Gardsost å inkludere alle osteprodusenter og arrangementet ble igjen endret til Norgesmesterskap i Ost - NM i Ost.

 

NM i Ost arrangeres derfor for 2. gang i år, selv om det er 12. gang Norsk Gardsost inviterer til mesterskap. Norgesmesterskap i Ost 2021 arrangeres av Norsk Gardsost med med støtte fra Innovasjon Norge, Tine og COOP.

 

Komplett liste over alle vinnerne finner du her  >

https://docs.google.com/spreadsheets

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev