Matnytt Kvitost fra Fana er kåret til Årets produkt!

Kvitost fra Fana er kåret til Årets produkt!> fikk høyeste plassering av alle de 147 påmelde produktene.

Det var Ostegården i Fana ved Bergen som stakk av med den aller gjeveste prisen under årets nasjonale ostemønstring. En vellagret hvitost med navnet «Fanaosten» fikk høyeste  plassering av alle de 147 påmelde produktene. Det er organisasjonen Norsk Gardsost som står bak det årlige «Norgesmesterskap i lokalforedla melkeprodukt», som gikk av stabelen i på Matstreif 2017. Vinnerne ble offentliggjort fra scenen under matfestivalen på Rådhusplassen fredag 22 september.

Et mangfold av norske oster
I alt vant 24 produkter gullmedalje, 28 fikk sølv og 29 fikk bronse, fordelt på ulike klasser. Det var med produkt fra i alt 51 ulike produsenter, spredd over hele landet.

Under NM var alle de påmeldte ostene vurderte i hver sin jury, en for hver type ost. En ost fra hver klasse gikk så videre til en superjury på seks personer som skulle velge ut «Årets produkt». Her var det liten tvil om at det var «Fanaosten» som måtte få den gjeveste prisen, forteller dommerne. 

De blant annet vekt på at osten har fin, jevn farge, og en ren lukt uten noen bi-lukt. Det telte også i positiv retning at osten har utpregede krystaller av melkesalt, som er dannet i modningstiden av osten. Smaken er skildret som en fin balanse av søtsmak og saltsmak.


Formålet med NM i Gardsost
Dette er et årlig arragement som skal øke oppmerksomheten og gi mersalg av lokalforedla melkeprodukter. NM skal gi konstruktiv faglig bedømming for å heve kvalitet og status på gode produkter samt å profilere Norsk Gardsost. NM skal også inspirere nye og nåværende produsenter og skape en faglig og sosial møteplass.

NM skal premiere de beste melkeproduktene og vise mangfoldet av kvalitetsprodukt til forbrukerne.

 

 

En glad vinner
Det er en svært glad vinner Jørn Hafslund i Ostegården i Fana som tok i mot meldingen om at osten hans er «Årets produkt».

- Det er kjempegøy at  vi endelig har greidd å få til et slikt produkt, sier han. - Det har vært en lang tid med mye arbeid, prøving og feiling, forteller Jørn.

Vinner-osten blir laget i ostehjul på 75 kilo. Det siste året har de laget 9 slike hjul, og regner med å kunne øke til ett i måneden i framtiden.

Jørn Hafslund yster all melken fra de 12 kyrne på gården i Fana i Bergen, i tillegg kjøper de inn en del melk gjennom TINE. Det er omlag 5 årsverk på gården og i osteproduksjonen.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev