Nyhet
Matnytt Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse

Lofotens unike lammekjøtt får internasjonal geografisk beskyttelse>

"Denne milepælen markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av  lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet. Gratulerer til alle involverte! ", sier adm.dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat.

 

Lofotlam har oppnådd status som Beskyttet Geografisk Betegnelse (PGI) i EU. Denne prestisjetunge anerkjennelsen innebærer at Lofotlam er på nivå med andre utsøkte matvarer i Europa, som Parmaskinke fra Italia og Roquefortost fra Frankrike. En PGI-status gir en kvalitetsgaranti for at produktet har en unik tilknytning til sitt geografiske opphav, både når det gjelder produksjonsmetoder og råvarer.

 

"Vi gleder oss stort til å få anerkjennelsen offisielt overlevert fra EU. Sammen med produsentene skal vi finne en anledning til å slå på stortromma når den offisielle overleveringen av heder, ære og plakett skal gjøres", sier Sundqvist.

 

Stolt lofotværing

Lofotlam er en merkevare for hele Lofoten, og med internasjonal beskyttelse som en geografisk betegnelse vil det ha stor betydning for lokale bønder. 

"Dette er en bekreftelse på at sauebønder i Lofoten er i stand til å produsere lammekjøtt som er unikt i EU. Lofotlam har en ettertraktet kvalitet, og når EU-borgere kommer til Lofoten, vil dette produktet bli etterspurt og foretrukket. Denne godkjennelsen vil løfte både bønder og produktet inn i en ny matdimensjon", sier Gustav Karlsen fra produsentsammenslutningen bak Lofotlam.

 

To produkter fra Lofoten

 Lofoten har nå faktisk to produkter med PGI-status. Fra før har Tørrfisk fra Lofoten samme status og i tillegg har Fenalår fra Norge oppnådd europeisk beskyttelse tidligere. Begge disse satser aktivt på eksport til henholdsvis Italia og Frankrike.

 

"I flere år har vi hatt god dialog med det italienske markedet. Vi forhandlinger nå med en grossist som har markedskontakt med Michelin-restauranter i hele EU. Lofotlam har en begrenset produksjon, og vi er opptatt av å være i et marked som fremmer produktets unike kvalitet", avslutter Karlsen.

 

Stiftelsen Norsk Mat vurderer at flere nord-norske produkter har en så høy kvalitet og omdømme at produsentene bør se verdien av å gå i gang med den omfattende prosessen det er å få en Beskyttet Betegnelse. For å oppnå en PGI slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har vi nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter. 

 

Hva betyr PGI-status?

PGI-status er en europeisk ordning som beskytter navnene på produkter som har en spesifikk kobling til deres geografiske opprinnelse. Dette sikrer at kun produkter som virkelig kommer fra det angitte området og følger bestemte produksjonsstandarder kan bruke betegnelsen. For Lofotlam betyr dette en offisiell bekreftelse på deres produktkvalitet og unike opprinnelse fra Lofoten.F

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev