Matnytt Lokalmat midt i storbyen

Lokalmat midt i storbyen>

Midt i Oslo lages det lokalmat i særklasse. Winther Ysteri på Aker Brygge og Metervare ved Sinsen produserer ost og pølser som nå merkes med Spesialitet for å vise oss forbrukere veien til unike norske matopplevelser.

 

Tildelingen fant sted på Winther Ysteri og statsråd Olaug Bollestad stod for den høytidelige overrekkelsen av diplomer og plaketter. 

 

Tenk at vi midt i storbyen kan finne produsenter av lokalmat i særklasse. Det er ikke bare langs lange fjorder og høye fjell i Norge vi finner lokalmatprodusenter med fagkunnskap og råvarer som oss fantastiske matopplevelser, sa statsråden under tildelingen.

 

Det er en fagjury bestående av folk med en bred matfaglig kompetanse som gjennom nøye testing har kommet frem til at disse produktene fra Winther Yster og Metervare nå får Spesialitetsmerket. Spesialitet er et kvalitetsmerke som skal vise oss forbrukere veien til de unike norske mat- og drikkeopplevelsene.

 

Lokalmat midt i storbyen er stor stas! Med tildelingen av Spesialitet til hele 7 produkter her i dag, tar Oslo-maten steget opp i eliteserien for lokalmat i Norge, fortsatte statsråd Bollestad.

 

 

Pølsefest fra Metervare

Pølseprodukter fra Metervare er komponert fullstendig fra bunnen i pølsemakeriet på Sinsen. Pølsemakerne brenner pepper som kaffebønner for å få den rette smaken. Videre så røker, tørker, salter og steller de med alle råvarene produktene i eget hus.

 

Målet er å lage verdens beste pølser. Forbruker og kunder skal få en fantastisk smaksopplevelse når de spiser pølser og produkter fra Metervare. Det skal smake som hjemmelaget, forteller eier Tommy Østhagen.

 

Metervare jobber også med å skape engasjement og stolthet i yrket og har derfor tatt inn fire lærlinger for å blåse nytt liv i pølsemakeryrker. Den første lærlingen fikk fagbrevet nå i sommer.

 

 

 

Winther – et by-ysteri på Aker Brygge

Hvem hadde trodd at det ligger et ysteri på Aker Brygge? Winther ble etablert i juni 2020 og har i tillegg en restaurant og en delikatessebutikk i samme bygg. Ostene blir altså solgt og spist i de samme lokalene som de produseres.

 

Vi har en helt spesiell kjærlighet til ost og råvaren melk. Vi yster våre oster på økologisk upasteurisert melk fra Grøndalen Gård. I tillegg har vi bygget vårt ysteri slik at det er en helt åpen produksjon med innsyn for våre gjester både på utsiden og på innsiden, sier meieribestyrer Siri Helen Winther.

 

Siri Helen Winther har hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvarer og de siste årene har hun vært dommer for World Cheese Award. 

 

 

Winther Ysteri fikk tildelt Spesialitet for:

 

Snøball - Snøball er en ferskost.  Osten har en mild og innbydende smak med en fin konsistens og bærer preg av godt håndverk

Snøball med fløtekjerne – Dette er også en ferskost, med egenutviklet fløtekjerne har en rik og fyldig smak. Osten oppleves ren og autentisk.  

Snøfall –Snøfall er fløtekjernen i Snøball. Snøfall har en mild ettersmak og konsistensen er kremet og typeriktig.

 

 

 

 

Metervare fikk tildelt Spesialitet for:

Sotahjørnet - Sotahjørnet er en håndverks-salami. Det benyttes norske kjøttråvarer, ovnsristede fennikelfrø og rå lakris. Salamien modnes i om lag 5 uker før den er spiseklar, har en mørk i fargen og har en søtlig duft av lakris. Sotahjørnet byr på en unik smaksopplevelse.

 

Inkognito - Inkognito er en salami med rustikt utseende og innbydende, frisk duft. Det brukes norsk kjøttråvare og ovnsristede fennikelfrø og den har en meget god konsistens. Krydderkombinasjonen og balansen mellom kjøtt og fett er nærmest perfekt og dette er en norsk salami i særklasse.

 

Leverpostei – I leverpostei med rosmarin og grønn pepper benyttes det norsk småflesk og svinelever. Leverposteien har en klassisk fin konsistens med en tydelig peppersmak. Rosmarin og grønn pepper skaper en fin balanse i posteien.  

 

Urtegata – Dette er en bratwurst med urter. Det benyttes norsk svinekjøtt, krydderblanding og egenplukket ramsløk. Urtegata er en klassisk pølse med fin konsistens, innbydende krydderpreg og har en kjøttfull smak.

 

 

Merkeordningen Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

 

Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:

Basert på de beste norske råvarer

Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter

Laget av dyktige mathåndverkere

Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev