Onsdag 15 oktober var det åpning av årets lutefisksesong på Gamle Raadhus Restaurant. Det er 25 års jubileum for arrangementet og det ble en fantastisk feiring!

Gamle Raadhus Restaurant samler tradisjonen tro et lutefiskelskende publikum og setter med dette i gang en velsmakende lutefisksesong.

Det var en nydelig høstdag som seg hør og bør. Brødrene Berg fra Værøy hadde levert tørrfisken som var helt passe lutet og delte seg i fine, blanke og faste skiver.

Tørrfisken har fått Beskyttet Betegnelse gjennomStiftelsen Norsk Mat med EU s godkjenning som nasjonal matskatt på linje med fransk Champagne.

Vi takker for en fantastisk åpning av en av Norges hyggeligste tradisjoner - og alt ble servert til perfeksjon både i fast og flytende form med norske råvarer på sitt aller beste.

Årets lutefiskelsker ble kåret og det var Helle Valebrokk som fikk den gjeve prisen. Vi gratulerer!!

MENY
*
Blinis med løyrom
Crèmant de Bourgogne Paul Delane
*
Kantarelltoast med flaket lutefisk, umamiglaze og kyllingskinn
Von Winning Forster, Riesling 2023
Von Winning, Pinot Noir Royal 2023
*
Lutefisk (WP3)ra Brødrene Berg , Værøy i Lofoten
Håndskrelte Gulløyepoteter, eget lutefiskbacon, erterpuré, valgfritt tilbehør som saus , lefser og flatbrød.
2 serveringer
Nøgne Ø Hvit Jul /Nøgne Ø Rød Jul
Nøgne Ø Fatøl
Nøgne ø julefri (alkoholfritt)
Gammel Opland
Bareksten akevitt
Arvesølvet akevitt
*
Tradisjonell karamellpudding, salt karamell, pisket krem og appelsin

Blinis med løyrom og Lutefisk (WP3)ra Brødrene Berg , Værøy i Lofoten

Tradisjonell karamellpudding, salt karamell, pisket krem og appelsin
Informasjon fra råvareprodusent - Brødrene Berg
Tørrfisk
På Værøy henger vi villfanget skrei til tørk på fiskehjeller i perioden mellom februar og juni. Vi produserer også tørrfisk av sei, hyse, og torskehoder. Vi er en Norges største produsenter av tørrfisk av skrei.
Lutefisk
Ingen jul uten lutefisk. Vi produserer lutefisk av skrei både under eget og andres merkenavn, og vi leverer lutefisk til hele landet. I løpet av en hektisk høstsesong produserer vi opp mot 500 tonn lutefisk, og vi er pr i dag den største lutefiskprodusenten i Norge.
Fersk fisk og bi-produkter
Vi leverer fersk fisk både i Norge og til Europa. Torsk, hyse, sei, lever, torskerogn og seirogn pakkes og sendes etter avtale med våre kunder.
Lutefisk
Vi produserer lutefisk av skrei under både eget og andres merkenavn, og vi leverer lutefisk til hele landet. I løpet av en hektisk høstsesong produserer vi opp mot 500 tonn lutefisk, og vi er pr i dag den største lutefiskprodusenten i Norge.
Norsk tradisjonsmat på sitt mest særegne
Lutefisken har lange og store tradisjoner i vår kystkultur. I tillegg til den tradisjonsrike lutefisken, så tilbyr vi også premium benfri lutefisk. Lutefisken skal, som annen god mat, tilberedes med kjærlighet og omtanke.

Fra skrei til lutefisk
Vinterskreien er utgangspunktet for den tradisjonelle norske lutefisken. Etter en mange hundre år gammel skikk blir skreien hengt til tørk i sol og vind. Tørrfisken legges i vann, så i lut, og så i vann igjen. Dette frembringer lutefiskens karakteristiske aroma og konsistens. Når vi produserer lutefisk, benytter vi kun råstoff fra de beste klassifiseringene av tørrfisk av skrei.
Tilbehør
Tilbehøret er svært viktig på en lutefisktallerken. Vanligvis serveres fisken med ertestuing, bacon og poteter, men som annen tradisjonsmat finnes også lokale varianter. Sennep, brunost, lefse, flatbrød og sirup er også av lutefiskens følgesvenner.
LUTEFISK À LA GAMLE RAADHUS
Den tradisjonsrike Oslo- restauranten Game Raadhus har ry på seg for å servere byens beste lutefisk.
Nå kan du teste oppskriften selv.
oppskriften er til 4 personer
ca. 4 kg lutefisk (fra Værøy)
ca. 150 g grovt salt
700 g tørkede grønne erter
600 g Gilde lutefiskbacon
500 g ringerikspoteter
grovmalt sort pepper smør
Kutt fisken i fire store og fire mindre stykker. De største stykkene, som du skal bruke til første servering, bør være på rundt 600 gram.
Legg fiskestykkene i en ildfast form. Ha på salt så du tror det er for mye, og ha så på litt til.
Kvern over sort pepper. La fisken stå slik i 45 minutter til 1 time. Forvarm stekeovnen til 250 grader. Dekk formen med aluminiumsfolie før den går i ovnen. Bak lutefisken
i 35–40 minutter. La fisken hvile i 5–10 minutter før den serveres. Slå kokevann (som fisken har gitt fra seg) over fisken for å vaske bort overflødig salt.
La ertene ligge i vann til bløtlegging over natten. Sil av vannet. Ha ertene i en kasserolle med kaldt vann og kok dem møre, det tar omlag 30 minutter. Sil av vannet, mos ertene og smak til med salt, pepper og smør. Ha baconet i kald stekepanne uten olje, dette reduserer fettsprut. Ha i litt solsikkeolje etterhvert, og stek baconet lenge på svak varme til det er sprøtt. Ha i godt med smør på slutten. Smøret vil brennes dersom det has i for tidlig!
Potetene kokes med skall til de er møre, og skrelles mens de er varme. Andre runde med lutefisk er mindre stykker, rundt 400 gram. De behandles på samme måte som første runde, men vent med å sette dem i ovnen til et stykke ut i måltidet, ettersom dette er kraftig kost og det haster aldri med å servere neste runde. Øvrig lutefisktilbehør som hører til fisken på Gamle Raadhus er god sennep, sirup, brunost, hvit saus og fersk lefse.