Matnytt Maihaugen får nytt ferdaskrin i samlingen

Maihaugen får nytt ferdaskrin i samlingen>

Maihaugen på Lillehammer får overlevert et nytt og moderne ferdaskrin til museets samling denne uken.

Ferdaskrinet er laget med inspirasjon fra de gamle ferdaskrinene på museet og har deltatt ved matkonkurransen Lyon-Bocuse D’or 2021. Nå skal det stilles ut på Maihaugen.

 

Covid-pandemien satte hverdagen til restaurantbransjen på hodet. Mange holdt stengt og andre utviklet raskt nye måter å selge mat på. Som en respons til denne situasjonen ga matkonkurransen Bocuse d’or en spesialpris for beste take away-meny i 2021. Maten skulle leveres i en boks designet av deltagerlaget. Den skulle være produsert av plantebaserte materialer som skulle kunne resirkuleres.

 

Det norske laget og industridesigner Katinka von der Lippe/Studio Ris, lot seg inspirere av gamle ferdaskrin. Disse brukte folk før i tiden fordi det var utfordrende å få tak i smakfull mat når man var på reise. I stedet tok man gjerne mat med seg i et skrin som fungerte som en slags koffert eller matboks. Ferdaskrinet har fått navnet etter ferda, som betyr å reise. Det var et lavt, firkantet skrin av tre, som gjerne var pent utsmykket, og med messingbeslag på kantene og på lokket.

 

 

Katinka von der Lippe ønsket å aktualisere den norske nistemattradisjonen og designet det moderne ferdaskrinet «Ferda» som Team Norway brukte til å servere en av rettene sine i Lyon. Et historisk ferdaskrin fra Dovre, som er i Maihaugens samling, ble brukt i det norske promoteringsmateriellet. Nå blir det ny-designede ferdaskrinet, som er en fortolkning av ferdaskrin i museet eldre samling, del av Maihaugens samling. Slik bidrar museumssamlingen til innovasjon og til å revitalisere vår kulinariske kulturarv.

 

 

På seminaret «Ferdaskrinet. Maihaugen – Lyon tur/retur» tirsdag 10. mai vil Arne Sørvig, som er daglig leder i Stiftelsen Gastronomi Norge, overrekke skrinet til Audun Eckhoff, som er direktør for Stiftelsen Lillehammer museum som Maihaugen er en del av. Seminaret er et samarbeid mellom Stiftelsen Lillehammer museum, prosjektet FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i byggingen av «Matnasjonen Norge 2030» og Opplysningskontorene i landbruket. Opplysningskontorene vil presentere ny forbrukerinnsikt, mattrender og kunnskap om norske råvarer. Designeren Katinka von der Lippe vil innlede om arbeidet med det moderne ferdaskrinet

 

Maihaugen vil stille ut det nye ferdaskrinet sammen med et av de gamle i utstillingen «Mat mer enn et måltid» fra 2. oktober 2022 til 26. februar 2023

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev