Matnytt Ikke kast god mat

Ikke kast god mat>

Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester. Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.

 

 

 

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

 

- Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloweengresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi gjennomførte derfor i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019.

 

Den landsrepresentative undersøkelsen viste at 8 % av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloweengresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret.

 

Størst var andelen i aldersgruppen 25 – 39 år, mens svært få over 60 har adoptert denne skikken. Bare 3 % i den øverste aldersgruppen kjøpte Halloweengresskar i 2019.

 

 

Fire av ti kastet innmaten

29 % av de som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.

 

- Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen. Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret.

 

Det er hyggelig å ha en liten lysfest i denne mørke tiden. Lag gjerne lykt med barna, og bruk samtidig innmaten til å lage deilig mat sammen i familien. Rådene i år er å huske på smitteverntiltakene. Dersom godteri skal deles ut er det anbefalt at det er innpakket, og at det deles ut med skje. Klementiner med påtegnedes skumle ansikter kan også være et godt tips.

 

 

Våre beste tips til bruk av innmaten

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

 

Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke. Sett stekovnen på 180° C.

Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene. Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.

 

Stekes i ovnen i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling. Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.

 

 

 

Lun gresskar- og kikertsalat med tahinidressing

En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander. Tahini - en masse bestående av malte sesamfrø – gir dressingen et nøtteaktig og eksotisk preg.

 

1 kg gresskar - skrellet og i terninger

1 båt hvitløk - hakket

½ ts malt allehånde

2 ss olivenolje

250 g hermetiske kikerter

½ finhakket rødløk

4 ss grovhakket frisk koriander

1 båt hvitløk - knust

3 ss sitronsaft

3 ss tahini

2 ss vann

2 ss olivenolje

 

Sett ovnen på 220°C. Bland gresskarterningene med hvitløk, allehånde olivenolje, salt og nykvernet pepper. Legg alt utover på et stekebrett og stek i ovn i 15-20 minutter til gresskarterningene er møre. Ta ut og avkjøl.

 

Mens gresskarterningene står i ovnen lager du dressingen. Bland knust hvitløk med sitronsaft og tahini. Spe med vann og olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

Bland gresskarterningene med skylte og avrente kikerter, hakket rødløk, hakket frisk koriander og anrett på et salatfat eller i en salatbolle. Fordel dressingen over eller server den ved siden av.

 

 

Hvordan lage gresskarlykt til Halloween?

Halloween feires alltid 31. oktober. En gresskarlykt utenfor døren betyr at du ønsker barn som går «Knask eller knep» velkommen. Halloween-gresskar har relativt mykt skall og er lett å lage lykt av. Vi viser deg hvordan.

Ifølge tradisjonen betyr en gresskarlykt («Jack-o'-Lantern») utenfor døren at du ønsker barn som går «Knask eller knep» («Trick-or-Treat») velkommen. Da er det greit å ha noe godteri i bakhånd som du kan gi til barna hvis du ikke ønsker å bli utsatt for et «knep». Man kan også reservere seg mot å ta del i feiringen. Det gjør man ved å slå av utelyset om man ikke ønsker besøk.

 

hvordan-lage-gresskarlykt-til-halloween/

 

 Eller se på denne youtubevideonen> 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev