Matnytt Mat som alle vil ha - av råvarer som ingen vil ha

Mat som alle vil ha - av råvarer som ingen vil ha>

Onsdag 9 november ble Indre Oslo Matforedling AS hedret med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Oslo. Bedriften er innovativ og lager mat som alle vil ha, av råvarer ingen vil ha! Lekre økologiske pølser og spekemat lages i det gamle kjøkkenet til det som en gang var Oslo kommunes arbeidsanstalt og asyl.

 

 

Kristin Willoch Haugen, regiondirektør for Innovasjon Norge Oslo og Viken, Magnus Thorvik og Timon Botez, grunnleggere av Indre Oslo Matforening, Ingeborg Knutsdatter Gresaker fra Innovasjon Norge og Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap, Oslo Kommune. Foto: Innovasjon Norge.

 

 Midt i Oslo sentrum, i et gammelt bygg fra ca 1820, holder den lille kjøttforedlingsbedriften Indre Oslo Matforedling AS til. De jobber med bønder som har fokus på dyrevelferd og sørger for at dyrene har det godt.

 

En av bedriftens grunntanker er «å lage mat som alle vil ha av råvarer ingen vil ha». Gamle grisepurker, utrangerte søyer og pensjonerte melkekyr har ekstra kvaliteter og kan forvandles til de lekreste pølser, spekemat, patéer og andre ettertraktede produkter i bedriftens brede produktspekter.

 

 

- Dette var en stor overraskelse! At en litt sær og annerledes undergrunnsbedrift som vår blir lagt merke til er morsomt, sier Magnus Thorvik, en av de to gründerne og eierne av Indre Oslo matforedling AS. - Særlig artig er det at bøndene selv er med i juryen og ser verdien av det vi gjør!

 

Juryen har bestått av representanter for Oslo og Akershus Bondelag, Bonde og småbrukarlaget i Oslo og Akershs, Oslo kommune og Statsforvalteren i Oslo, i tillegg til Innovasjon Norge.

 

Kvalitet og eksperimentering

Siden oppstarten i 2015 har vinneren bygget opp en bedrift som tar bærekraft og dyrevelferd på alvor, råvarene kjøpes rett fra bonden og de benytter økologiske råvarer som ingen andre vil ha.

 

De støtter nasjonale råd om å spise mindre kjøtt, men er opptatt av at kjøttet som faktisk spises skal smake bedre. De eksperimenterer også med mye grønnsaker i pølsene for å redusere det totale kjøttinntaket.

 

Vinneren er en liten og nyskapende bedrift som produserer håndverksprodukter av veldig høy kvalitet til de fremste restaurantene i Norge, og jobber for å korte ned avstanden fra bonden til den urbane forbruker. 

 

-Vinneren er gjennom sine kvalitetsprodukter og originale branding en viktig omdømmebygger for utnyttelse avråvarer som i utgangspunktet «ingen vil ha», sier juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge for Oslo og Viken, Kristin Willoch Haugen.

 

 

Bærekraftige og innovative

Kandidatene til årets pris ble vurdert ut fra kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og innovasjon.

 

- Vinneren utnytter markedsnærheten ved at de hele tiden ser etter nye muligheter og benytter seg av kortreiste ressurser. De produserer kun på bestilling og minimerer på denne måten matsvinn. De skaper arbeidsplasser, sysselsetter flere unge personer og er et positivt tilskudd til et variert næringsliv midt i Oslo sentrum, sier Willoch Haugen.

 

Fakta om bedriftsutviklingsprisen i landbruket:

Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet

Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser

Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner

De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner

Den nasjonale prisen deles ut under Grüne Woche i Berlin i januar.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev