Matnytt Michelin-kokk Heidi Bjerkan

Michelin-kokk Heidi Bjerkan > utnevnes til Ærespresident for Bocuse d’Or Europe i Trondheim 2024

Når Trondheim skal være vertsbyen for Europa-uttaket til verdens tøffeste kokkekonkurranse 19-20. mars, er det kokk og kjøkkensjef ved Credo, Heidi Bjerkan, som utnevnes til ærespresident.

 

Det er mathovedstaden Trondheim og matregionen Trøndelag som skal være vertsby for Bocuse d’Or Europe 19-20. mars. Nå er det offisielt at Trondheims-kokken Heidi Bjerkan er utnevnes til Ærespresident for konkurransen.

 

– Det er en ære å bli utnevnt til Ærespresident for en så prestisjefylt konkurranse der kokker inspirerer hverandre! Jeg mener det er viktig å tenke på den innflytelsen kokker kan ha på andre kokker. Kunnskapsoverføring er nøkkelen for kommende generasjoner, og vi bruker kunnskapen fra fortiden for å forbedre fremtiden, sier en entusiastisk Heidi Bjerkan.

 

Tittelen er en æresstilling som tildeles enkeltpersoner som har gjort betydelige bidrag til gastronomien og kokkekunsten. Den gis som regel til kokker, restauranteiere eller betydelige personer innen gastronomi. Rollen innebærer å være ambassadør for Bocuse d’Or-konkurransen og støtte opp under dens formål og verdier, og blir ofte gitt til en person som kan inspirere kommende generasjoner av kokker og matentusiaster.

 

 

Toneangivende kokk

Heidi Bjerkan er en norsk Michelin-kokk og kjøkkensjef. Bjerkan driver Credo Restaurant, som fikk første grønne stjerne i Michelinguiden, bærekraftspris for Norden i 2019.

I dag driver hun mat-triangelen Credo Restaurant, Jossa mat og drikke og Edoramen på Lilleby i Trondheim.

 

 

 

Bjerkan er omtalt som en høyt respektert kokk med en kompromissløs, engasjert og grundig visjon om fruktbart land, råvarenes ubenyttede ressurser og framtidens bønder.

 

Bjerkan har alltid vært opptatt av å jobbe bærekraftig, noe som gjenspeiler seg i kvaliteten Credo står for. Med sterk interesse og dedikert ansvar, har Bjerkan i senere tid rekonstruert og utvidet hvordan drive restaurant. Dette har hun basert på et ideal om at næringen kan livsgi lokale bønder i et voksende kommersialisert landbruk.

 

Heidi Bjerkan ble i 2015 kåret til Årets Kjøkkensjef. Hun fikk i 2017 både Ingridprisen og Matprisen for sitt engasjement for bedre mat og et bedre landbruk, og ble i 2019 kåret til Kokkenes Kokk.

 

Vertsbyen Trondheim og matregionen Trøndelag

Norge er den nasjonen med flest medaljer i Bocuse d’Or siden første konkurranse i 1987 – 14 i alt. Sist med Filip August Bendi og hans sølv under Bocuse d’Or 2023. I 2008 var Norge vertskap for Bocuse d’Or Europe, den gang i Stavanger. 16 år senere er det «Home of the Nordic Flavours», Trondheim, som skal huse Europas beste kokker, som alle håper å representere landet sitt i verdens vanskeligste kokkekonkurranse i Lyon 2025.

 

Trøndelag har hatt en fantastisk utvikling som matregion. Jordsmonn, havbunn, vann og vindforhold – et mylder av sjømat og dyreliv. Fylket ligger geografisk til rette for å produsere råvarer i verdensklasse og kvaliteten legges også merke til internasjonalt. I 2022 ble Trøndelag kåret til «European Gastronomy Region» av IGCAT - International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.

 

Trondheim har for øyeblikket tre restauranter med Michelin-stjerner: Credo, Fagn og Speilsalen ved Britannia Hotel.Bocuse d'Or Europe er et internasjonalt arrangement som gir mulighet til å vise fram matnasjonen Norge og skattekisten av unike norske råvarer.

 

Om Bocuse d’Or Europe

Bocuse d'Or Europe er den europeiske kvalifiseringskonkurransen for den internasjonale finalen i Bocuse d'Or i Lyon. De ti beste kandidatene i konkurransen i Trondheim Spektrum 19.-20. mars 2024 går videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2025.

 

I Bocuse d'Or konkurrerer deltakerne i lag og på tid. Oppgaven er å tilberede to retter, ofte én kjøtt- og én fiskerett, basert på råvarer som representerer vertslandet.

 

Utvelgelsen av norske råvarer har blitt gjort av en internasjonal kokkekomite , og baserer seg på ingredienser som løfter Norge som matnasjon. For tallerkenretten ble skrei, tørrfisk og kamskjell valgt ut som råvarer som representerer det beste av norsk sjømat med lange tradisjoner.

 

De ulike lagene kan også benytte en eller flere råvarer fra eget land for å fremheve geografisk identitet i den ferdige retten.

 

I år er Håvard Werkland fra Speilsalen i Trondheim Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe. Werkland har valgt sølvvinner fra Bocuse d’Or i 2017, Christopher W. Davidsen, som coach, og Grunde Gillund fra Speilsalen som sin commis.

 

Bocuse d’Or som merkevare eies av GL events med hovedkontor i Lyon.

 

Trondheim og Trøndelag er vertskap for Europafinalen, også kalt Host City Bocuse d’Or Europe. Prosjektet eies av Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune og Næringsforeningen i Trondheimsregionen og mottar nasjonale støtte fra Nærings- og fiskeridepartementet, Landbruks- og matdepartementet, samt Innovasjon Norge. Med er også private samarbeidspartnere som Reitan Retail, Bama Storhusholdning, Lerøy Seafood, Danske Bank og Nortura.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev