Matnytt Miks og match med det du har i kjøleskapet

Miks og match med det du har i kjøleskapet >

Et kjøleskap trenger ikke å være fylt med mange ingredienser, ofte har man mer enn man selv tror. Utfordringen er ofte at man bare mangler fantasi og inspirasjon. Vi trenger rett og slett litt inspirasjon til å se hva vi kan lage, uten at det blir for vanskelig. Her har vi noen forslag på nye og spennende retter med enkle ingredienser som du lage hver for seg eller i kombinasjon med middagsrester.

 

«Ikke kast mat du har i kjøleskapet, det er ikke så mye som skal til før man kan lage de mest spennende rettene. Vi tenker kanskje ikke over hva vi har, og «tror» vi må ha en full oppskrift med alle ingrediensene, men det handler rett og slett bare om å mikse og matche, bytt ut og eksperimenter med det du har, sier Margita Westeus, senior kategorisjef hos De´Longhi Scandinavia.

 

Miks og match

Du kan bytte ut ingrediensene, erstatte med andre ingredienser, mikse og matche med det du har i kjøleskapet, du kan til og med la vær å benytte noen av ingrediensene, eksempelvis kjøtt, fisk eller kylling, her er det kun fantasien og tilgjengelige ingredienser som setter begrensningene.

 

Her har vi plukket frem tre inspirerende forslag hvor du kan mikse og matche med det du har i kjøleskapet, og husk at du kan både endre, tilføye og justere akkurat slik du ønsker med det du har tilgjengelig.

 

Soft Tacos

Soft Tacos er perfekt måte å bruke opp middagsrester eller med ingredienser som du allerede har i kjøleskapet som for eksempel ost, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter ++++. Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan fylle dine egne Soft Tacos med, det vil garantert bli en suksess hos hele familien. Vi har laget et forslag på hvordan du raskt og enkelt kan lage egne tortillabrød.Bruk f.eks et Lasagne Roller-tilbehør hvis du bruker foodprosessor eller kjøkkenmaskin eller du kan lage de for hånd og bruke kjevle.

 

Tabbouleh

Tabbouleh er en bulgursalat fra Midtøsten og passer godt til stekte og grillede retter, men også ovnsbakt/grillet laks. Her kan man benytte finhakket bladpersille, tomater, koriander, mynte, agurk, bulgur, vårløk, sitron saft, olivenolje. Her kan man også legge til salat eller bruke semulegryn eller coscos i stedet for bulgur. Har du ikke smakt Tabbouleh, anbefaler vi deg å prøve denne utrolig friske, mettende og fargerike salaten som er perfekt nå om sommeren.

 

 

 

Chimichurri

Her får du tips til hvordan du kan lage din egen Chimichurri saus, en argentinsk kald saus som kan brukes både som ingrediens i matlaging, eller som topping til f.eks stekt eller grillet kjøtt og pølser. Chimichurri brukes mye i Sør- og Mellom-Amerika, og det finnes mange forskjellige varianter av grunnoppskriften, men vanligvis lages den av ingredienser som persille, hvitløk, chili, oregano, olje, sjalottløk, olivenolje, eddik, sitron, lime, salt og pepper. Her har vi laget en variant med rester etter stekt biff og ruccola, men fyll gjerne bagetten opp med enda flere favoritt-grønnsaker om du har det i kjøleskapet.

 

 

Soft Tacos

Soft Tacos er perfekt måte å bruke opp middagsrester eller med ingredienser som du allerede har i kjøleskapet som for eksempel ost, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan fylle dine egne Soft Tacos med, det vil garantert bli en suksess hos hele familien. Vi har laget et forslag til hvordan du raskt og enkelt kan lage egne tortillabrød. Utstyr hvis du benytter foodprosessor - kjøkkenmaskin K spade, deigkrok, ballongvisp, flexivisp  og lasagne-roller tilbehør.

 

 Ca 12 stk taco                                                          

Tilberedning: ca 55 minutter

370 g glutenfritt mel

275 g gult maismel

125 ml olje

1 ts salt       

250 ml varmt vann                                   

                                    

Ha mel, maismel, olje og salt i en stor bolle og bland sammen. Tilsett varmt vann i bollen og bland sammen til en deig Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 20 minutter

Del deigen i 12 like store deler og rull hver del til en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett til side Ta så en deigbolle og trykk den flat med fingrene. Har du en lasagne roller-tilbehør kan du kjøre deigen gjennom denne et par ganger til den blir til et tynt tortillabrød. Alternativt kan du benytte et kjevle og kjevle for hånd til deigen blir til et tynt tortillabrød

Justér størrelsen ved å skjære ut ønsket form på de kjevlede tortillabrødene  Stek tortillabrødene i en stekepanne i ca 30 sekunder på hver side. Fyll med ønsket topping som middagsrester og ellers det du finner i kjøleskapet og servér

 

Tabbouleh

Tabbouleh er en bulgursalat fra Midtøsten og passer godt til stekte og grillede retter, men også ovnsbakt/grillet laks. Her kan man benytte finhakket bladpersille, tomater, koriander, mynte, agurk, bulgur, vårløk, sitron saft, olivenolje. Her kan man også legge til salat eller bruke semulegryn eller coscos i stedet for bulgur. Har du ikke smakt Tabbouleh, anbefaler vi deg å prøve denne utrolig friske, mettende og fargerike salaten, perfekt nå om sommeren og smaker også himmelsk sammen med hummus og pitabrød.

 

4-6 personer                                                         

Tilberedning: ca 15 minutter

100 g bulgur

50 ml varmt vann

140 g frisk persille

15 g friske mynteblader

10 g frisk dill

3 tomater

1 agurk

3 vårløk

1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

Saft av 1 sitron

1 ts sitronskall

1 ts flaksalt

1 ts pepper

 

Her kan du enten benytte en foodprosessor til å kutte alle ingrediensene, eller kutt alt for hånd. Bruk sil og skyll bulgurhveten et par ganger i kaldt vann, les så veiledningen som står på pakningen. Sett ferdig kokt bulgur til side og avkjøl inntil videre

Skyll persille, mynteblader og dill, tørk godt av og finhakk. Del agurken langsetter og fjern deretter det myke agurkkjøttet med en skje, kutt agurken i små terninger. Ved å fjerne det mye agurkkjøttet får man et litt crunchy følelse.

Kutt vårløk, hvitløk og tomatene i små biter

Tilsett bulgur, olivenolje, saft av sitron og sitronskall, vend alle ingrediensene Smak til med flaksalt og pepper

 

Chimichurri

Her får du tips til hvordan du kan lage din egen Chimichurri saus, en argentinsk kald saus som kan brukes både som ingrediens i matlaging, eller som topping til f.eks. stekt eller grillet kjøtt og pølser. Chimichurri brukes mye i Sør- og Mellom-Amerika, og det finnes mange forskjellige varianter av grunnoppskriften, men vanligvis lages den av ingredienser som persille, hvitløk, chili, oregano, olje, sjalottløk, olivenolje, eddik, sitron, lime, salt og pepper. Her har vi laget en bagettvariant med rester etter tidligere stekt biff, sriracha mayo og ruccola, men fyll gjerne baguetten opp med andre eller flere favoritt-grønnsaker om du har det i kjøleskapet. Perfekt som tilbehør nå i sommer- og grillsesongen.

 

2 personer                                                           

Tilberedning: ca 20 minutter

60 ml olivenolje

2 ss rødvinseddik                        

100 g persille                                             

2 hvitløksfedd                                   

1 rød chili                                           

0,75 ts tørket oregano                                 

1 ts salt                                                                                 

 

Fjern stilkene og kutt persillen i små biter. Skrell og finhakk hvitløken. Del chili på langs og fjern chilifrøene, hakk deretter chilien i små biter

Tilsett alle ingrediensene i en liten bolle og bland sammen, la hvile i 10 minutter

Benytt gjerne en minihakker/kvernetilbehør om du har, eller du kan bruke en stavmikser og bland/hakk alle ingrediensene til ønsket konsistens

Fyll opp bagetten med tilgjengelige ingredienser og middagsrester, avslutt med å toppe bagetten med din hjemmelagde Chimichurri saus og litt sriracha majones om du har

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev