Et kjøleskap trenger ikke å være fylt med mange ingredienser, ofte har man mer enn man selv tror. Utfordringen er ofte at man bare mangler fantasi og inspirasjon. Vi trenger rett og slett litt inspirasjon til å se hva vi kan lage, uten at det blir for vanskelig. Her har vi noen forslag på nye og spennende retter med enkle ingredienser som du lage hver for seg eller i kombinasjon med middagsrester.
«Ikke kast mat du har i kjøleskapet, det er ikke så mye som skal til før man kan lage de mest spennende rettene. Vi tenker kanskje ikke over hva vi har, og «tror» vi må ha en full oppskrift med alle ingrediensene, men det handler rett og slett bare om å mikse og matche, bytt ut og eksperimenter med det du har, sier Margita Westeus, senior kategorisjef hos De´Longhi Scandinavia.
Miks og match
Du kan bytte ut ingrediensene, erstatte med andre ingredienser, mikse og matche med det du har i kjøleskapet, du kan til og med la vær å benytte noen av ingrediensene, eksempelvis kjøtt, fisk eller kylling, her er det kun fantasien og tilgjengelige ingredienser som setter begrensningene.
Her har vi plukket frem tre inspirerende forslag hvor du kan mikse og matche med det du har i kjøleskapet, og husk at du kan både endre, tilføye og justere akkurat slik du ønsker med det du har tilgjengelig.
Soft Tacos
Soft Tacos er perfekt måte å bruke opp middagsrester eller med ingredienser som du allerede har i kjøleskapet som for eksempel ost, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter ++++. Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan fylle dine egne Soft Tacos med, det vil garantert bli en suksess hos hele familien. Vi har laget et forslag på hvordan du raskt og enkelt kan lage egne tortillabrød.Bruk f.eks et Lasagne Roller-tilbehør hvis du bruker foodprosessor eller kjøkkenmaskin eller du kan lage de for hånd og bruke kjevle.
Tabbouleh
Tabbouleh er en bulgursalat fra Midtøsten og passer godt til stekte og grillede retter, men også ovnsbakt/grillet laks. Her kan man benytte finhakket bladpersille, tomater, koriander, mynte, agurk, bulgur, vårløk, sitron saft, olivenolje. Her kan man også legge til salat eller bruke semulegryn eller coscos i stedet for bulgur. Har du ikke smakt Tabbouleh, anbefaler vi deg å prøve denne utrolig friske, mettende og fargerike salaten som er perfekt nå om sommeren.

Chimichurri
Her får du tips til hvordan du kan lage din egen Chimichurri saus, en argentinsk kald saus som kan brukes både som ingrediens i matlaging, eller som topping til f.eks stekt eller grillet kjøtt og pølser. Chimichurri brukes mye i Sør- og Mellom-Amerika, og det finnes mange forskjellige varianter av grunnoppskriften, men vanligvis lages den av ingredienser som persille, hvitløk, chili, oregano, olje, sjalottløk, olivenolje, eddik, sitron, lime, salt og pepper. Her har vi laget en variant med rester etter stekt biff og ruccola, men fyll gjerne bagetten opp med enda flere favoritt-grønnsaker om du har det i kjøleskapet.

Soft Tacos
Soft Tacos er perfekt måte å bruke opp middagsrester eller med ingredienser som du allerede har i kjøleskapet som for eksempel ost, kylling, kjøtt, fisk, grønnsaker og urter Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan fylle dine egne Soft Tacos med, det vil garantert bli en suksess hos hele familien. Vi har laget et forslag til hvordan du raskt og enkelt kan lage egne tortillabrød. Utstyr hvis du benytter foodprosessor - kjøkkenmaskin K spade, deigkrok, ballongvisp, flexivisp og lasagne-roller tilbehør.
Ca 12 stk taco
Tilberedning: ca 55 minutter
370 g glutenfritt mel
275 g gult maismel
125 ml olje
1 ts salt
250 ml varmt vann
Ha mel, maismel, olje og salt i en stor bolle og bland sammen. Tilsett varmt vann i bollen og bland sammen til en deig Dekk til bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i 20 minutter
Del deigen i 12 like store deler og rull hver del til en bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett til side Ta så en deigbolle og trykk den flat med fingrene. Har du en lasagne roller-tilbehør kan du kjøre deigen gjennom denne et par ganger til den blir til et tynt tortillabrød. Alternativt kan du benytte et kjevle og kjevle for hånd til deigen blir til et tynt tortillabrød
Justér størrelsen ved å skjære ut ønsket form på de kjevlede tortillabrødene Stek tortillabrødene i en stekepanne i ca 30 sekunder på hver side. Fyll med ønsket topping som middagsrester og ellers det du finner i kjøleskapet og servér
Tabbouleh
Tabbouleh er en bulgursalat fra Midtøsten og passer godt til stekte og grillede retter, men også ovnsbakt/grillet laks. Her kan man benytte finhakket bladpersille, tomater, koriander, mynte, agurk, bulgur, vårløk, sitron saft, olivenolje. Her kan man også legge til salat eller bruke semulegryn eller coscos i stedet for bulgur. Har du ikke smakt Tabbouleh, anbefaler vi deg å prøve denne utrolig friske, mettende og fargerike salaten, perfekt nå om sommeren og smaker også himmelsk sammen med hummus og pitabrød.
4-6 personer
Tilberedning: ca 15 minutter
100 g bulgur
50 ml varmt vann
140 g frisk persille
15 g friske mynteblader
10 g frisk dill
3 tomater
1 agurk
3 vårløk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
Saft av 1 sitron
1 ts sitronskall
1 ts flaksalt
1 ts pepper
Her kan du enten benytte en foodprosessor til å kutte alle ingrediensene, eller kutt alt for hånd. Bruk sil og skyll bulgurhveten et par ganger i kaldt vann, les så veiledningen som står på pakningen. Sett ferdig kokt bulgur til side og avkjøl inntil videre
Skyll persille, mynteblader og dill, tørk godt av og finhakk. Del agurken langsetter og fjern deretter det myke agurkkjøttet med en skje, kutt agurken i små terninger. Ved å fjerne det mye agurkkjøttet får man et litt crunchy følelse.
Kutt vårløk, hvitløk og tomatene i små biter
Tilsett bulgur, olivenolje, saft av sitron og sitronskall, vend alle ingrediensene Smak til med flaksalt og pepper
Chimichurri
Her får du tips til hvordan du kan lage din egen Chimichurri saus, en argentinsk kald saus som kan brukes både som ingrediens i matlaging, eller som topping til f.eks. stekt eller grillet kjøtt og pølser. Chimichurri brukes mye i Sør- og Mellom-Amerika, og det finnes mange forskjellige varianter av grunnoppskriften, men vanligvis lages den av ingredienser som persille, hvitløk, chili, oregano, olje, sjalottløk, olivenolje, eddik, sitron, lime, salt og pepper. Her har vi laget en bagettvariant med rester etter tidligere stekt biff, sriracha mayo og ruccola, men fyll gjerne baguetten opp med andre eller flere favoritt-grønnsaker om du har det i kjøleskapet. Perfekt som tilbehør nå i sommer- og grillsesongen.
2 personer
Tilberedning: ca 20 minutter
60 ml olivenolje
2 ss rødvinseddik
100 g persille
2 hvitløksfedd
1 rød chili
0,75 ts tørket oregano
1 ts salt
Fjern stilkene og kutt persillen i små biter. Skrell og finhakk hvitløken. Del chili på langs og fjern chilifrøene, hakk deretter chilien i små biter
Tilsett alle ingrediensene i en liten bolle og bland sammen, la hvile i 10 minutter
Benytt gjerne en minihakker/kvernetilbehør om du har, eller du kan bruke en stavmikser og bland/hakk alle ingrediensene til ønsket konsistens
Fyll opp bagetten med tilgjengelige ingredienser og middagsrester, avslutt med å toppe bagetten med din hjemmelagde Chimichurri saus og litt sriracha majones om du har