Matnytt Morkel er også kalt «løvemanke-soppen»

Morkel er også kalt «løvemanke-soppen»>

De ser ut som små løver der de står på sin rette stilk med et brusende mankelignende sopphode. Vakre, smakfulle og delikate.

De første morklene dukker opp i midten av mai og da kan du starte jakten på denne særegne soppen.

 

Det er særlig på plener og i barkbed de ser ut til å trives. Morkler er en av de helt store delikatessene, og med sin kraftige og aromatiske smak passer den som tilbehør til mange forskjellige råvarer.

 

Både det franske og italienske kjøkkenet har klassiske oppskrifter hvor morkler blir brukt.

 

I matretter som frikasse med kylling og morkler, vårkylling med morkler, kalvekjøtt og vaktler i morkelsaus, patèer med morkler, som tilbehør sammen med asparges, sammen med nykål, andalouse, bordelaise, chaumont, fløtestuede, villeneuve som serveres i butterdeigskall og mange flere.

 

 

Nå som det er sesong for morkler så bør vi nyte de ferske men morkler er også fine å tørke. Det er spissmorkel du kan spise.

Sandmorkler er giftige og ser annerledes ut når du deler de på tvers. De har en indre stamme som går helt opp og er inndelt i kamre inne i hatten.

 

Spissmorkel er som navnet, spiss i hatten og når du deler den på tvers kan du se at den har et stort hulrom helt opp i hatten.

Det finnes også en rundmorkel-variant som er spiselig. Også denne har et hulrom når den deles.

 

Ferske morkler kan også kjøpes i velassorterte butikker og de finnes også i tørkede varianter som kan bløtes opp.

 

Du finner flere gode oppskrifter med morkler i vår oppskriftsbase og her er noen av dem:

 

Vaktel med asparges, stekte løkringer og morkelkremsaus

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter

Kalv, skorsonerrot, morkelsaus og sukkertare

appetitt.no/oppskrifter/forett-smaretter

 

Grillet kalv, morkelmajones og løkskum

appetitt.no/oppskrifter/hovedretter/kjott

 

Bruk søkeord morkel eller gå inn på de ulike kategoriene i OPPSKRIFTER >

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev