Nyhet
Matnytt Nordmenn synes pris og proteiner er viktigst

Nordmenn synes pris og proteiner er viktigst>

Når nordmenn skal handle mat, er de spesielt opptatt av pris og proteiner, viser en fersk rapport fra Ipsos. Det kan påvirke konsumet av fisk og skalldyr. Vi har tatt en nærmere titt på Norske Spisefakta 2023–2024 fra Ipsos.

 

Det siste året har vært preget av dyrere matvarer og generell prisstigning. At nesten halve befolkningen mener at mat er blitt for dyrt, er kanskje ikke overraskende. Spisefakta avdekker at spesielt sunn mat oppfattes nå som et dyrt alternativ.

 

Langt færre ser nå på kjøtt eller fisk som billig

 

 

Og oppfatningen av sjømat og andre proteinkilder blir også påvirket av økt pris: Langt færre ser nå på kjøtt eller fisk som billig, uansett hvilken type matvare det er snakk om.

 

Det spises likevel mer kjøtt enn sjømat, og en viktig årsak til dette er en prisøkning på over 50 % på sjømat siden 2015. Kjøtt har derimot hatt en prisstigning på kun 30 % i samme tidsperiode.

 

Viktige faktorer

I listen over spesielt viktige faktorer ved kjøp av matvarer, mener nordmenn at det viktigste er:

 

Maten er fersk eller frisk

Maten har lav pris

Maten er sunn

Maten er produsert i Norge

Maten kommer fra naturlige råvarer

Proteinrik mat er populært, men folk spiser mindre fisk

 

Flere velger proteinrik mat når de skal handle. Ved siden av «lav pris» var «høyt proteininnhold» det alternativet i undersøkelsen som økte mest fra 2021 til 2023.

 

Det er ungdommen som er mest opptatt av å spise proteiner: Hele 32 % i aldersgruppen 15–24 år har «høyt protein-innhold» som driver ved kjøp av matvarer.

 

Samtidig som proteiner blir viktigere så er det færre som prøver å unngå kjøtt, og det er også færre som velger fisk som hovedrett til middag: Fra 2013–2023 har nordmenns fiskemiddager gått fra 101 til 89 i året.

 

Andre funn for fisk og sjømat

 

Laks, ørret og torsk er den fisken det spises mest av

Både ferskpakket fisk og frossen fisk eller fiskefilet har økt svakt over tid

Fiskekaker er det mest populære bearbeidede fiskeproduktet

Rød fisk oppleves som raskere og enklere å tilberede enn hvit fisk

De som spiser mest fisk er kvinner. Det er også de eldste som fortsatt spiser mest fisk i Norge, som oppgir at de spiser det cirka 3 ganger per uke.

Sjømatkonsumet kan tjene på protein-trend

 

Norden-direktør Trym Eidem Gundersen i Norges sjømatråd tror at populariteten til proteiner også kan være positivt for sjømatkonsumet. Fisk og skalldyr kan nemlig dekke behovet for mange av de viktigste næringsstoffene vi trenger.

 

– Fisk og skalldyr er rike på mange næringsstoffer, og ikke minst protein, og burde derfor være et selvsagt alternativ på tallerkenen, konstaterer han.

 

– Med en befolkning som blir mer og mer interessert i å spise nok proteiner samtidig som fiskekonsumet går ned, blir det viktig å prøve å se til hvilke muligheter dette gir oss. Sjømaten kan klare å ta større plass på tallerkenen, for eksempel med mer fokus rettet mot nettopp protein- og næringsinnhold, sier Gundersen.

 

Komplett og næringsrikt måltid

 

– Det kan bli avgjørende å belyse hvordan sjømat kan dekke behovet for protein og andre vitaminer og mineraler, for å fremheve fisk og skalldyr som middagsalternativ. Med høyt innhold av Omega-3, kalsium og Vitamin D i tillegg til protein, kan mange typer sjømat gi et mer komplett og næringsrikt måltid, sier Gundersen.

 

I 2022 konkluderte også Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) at nettopp på grunn av mengden næringsstoffer i fisk, var det anbefalt for nordmenn å øke inntaket. Fordelen ved å få i seg næringsstoffer fra fisk, oppveier eventuell risiko og ulempe ved å få i seg uønskede miljøgifter.

 

Du kan lese mer her > 

seafood.no/aktuelt/nyheter

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev