Man behøver ikke være oste-elsker eller spesiellt interessert for å vite at Camenbert er en ost. At den kommer fra Normandie er heller ikke ukjent for de fleste. Camenbert er kanskje en av de første “utenlandske” ostene man stiftet bekjentskap med, servert på ostfatet med rødvin, druer, ritzkjeks og stangselleri.
Sammen med Mon Cherry og kremete pepper og urteoster. Uansett hvordan ditt første bekjentskap med fransk eller annen internasjonal ost måtte være, kan du lett bli hektet på ost. Man modnes i sin søken etter de ultimate ostene, konsistensene og ost og drikkematchene.
Ost og drikke og gjerne vin er i en symbiose med hverandre, da fremstillingsprossesen er nokså lik. Et spennende og unikt univers.
Napoleons Camenbert
Camenbert er en av de ypperste oster som blir skapt. Bruker ordet skapt fordi ost lages på spesilell måte og her må råvaren være perfekt. Ostens smak og utviklingsyklus preges av føden til dyra. Jordsmonnet må inneholde de rette mineralene og kuenes fôr tilpasset melk og osteproduksjon.
Den kua vi snakker om er også spesiell. Sort med hvite flekker og med sorte “briller". Den er av rasen Dual-purpose og melken er rik på fett og proteiner.Dens kvalitet har bidratt til det fantastiske omdømmet Normandie sine både oster og kjøtt har fått.
Camembert er en bløt, modnet hvitmuggost. Osten er en av de mest kjente og mest populære blant de franske ostene. Den regnes også som den viktigste av de overflatemodnete muggostene. Osten lages av rå eller pasteurisert kumelk. Overflaten er dekket av en hvit mugg.
Konsistensen blir bløtere etter hvert som osten modnes. Moden Camembert er mer seig, og klistres lett til annet materiale, som for eksempel en kjeks eller et knivblad.
Osten pakkes som regel i en karakteristisk treboks. Camenbert de Normandie er AOC godkjent og blir ystet etter tradisjonell ystingsteknikk.
Tittelen er ikke beskyttet og produseres i dag i store deler av verden. Osten kan gratineres og serveres som dessert med bær og couliser til. Den kan brukes i salater og i sandwicher. Ta den ut før servering slik at ostekjernen blir myk og kremet. Dette er nok en av de mest typiske rødvinsosten.
En St Emilion Boudeaux, Merlot eller en fruktig Beaujolais kan anbefales her. I Normandie serveres det Calvados (!) til den også.
Oransje kvadrat
Pont L´Évêque er en rødkittost av pasteurisert kumelk. Det er en eksklusiv ost for riktige ostegourmeter. Konsistensen er glatt og fin, men med noen få små hull, slik at den har noe til felles med brie. Smaken er litt kraftig, fyldig, og aromatisk som blir forsterket ved lagring.
Den er myk, men mangler hvit overflatemugg. Pont L´Évêque er lett å kjenne igjen med sin firkantede form. Osten er omtalt helt fra 1200-tallet og navnet er fra en markedsby i Calvados . Den regnes som en forløper for camembert.
En god dessert er crepes som rulles sammen og gratineres med Pont L´Évêque i ovnen. Osten er opprinnelsebekyttet AOC og St. Emilion, Bordeaux og Pomerol passer i glasset.
obersten
Livarot er en kittmodnet ost som opprinnelig kommer fra byen Livarot i Pays d`Auge. Som de myke kittmodne ostene er den smaksrik og har en sterk aroma som kan minne om fjøs og røkt kjøtt. Skorpen er intens guloransje, som kommer fra at den er smurt inn med annatto, mens selve osten er blekgul med pipaktige hull.Osten er opprinnelsebeskyttet AOC. Prøv gjerne en upasteurisert variant – "au lait cru" med godt brød til og gjerne med en trappistøl til. I Normandie drikkes det også calvados og cider til disse ostene.
Chevre-variantene fra Normandie er også veldig gode og prøv dem sammen med et glass cider ellers er det jo sauvignon blanc fra Bordeaux som er den klassiske komboen til hvit geitost som chevre.
KILDE: snl/ og Peter Aurnes –osteperler.no KILDE: Wikipedia og APPETITT- foto @appetitt