Matnytt Norsk bygg er fremtidens mat

Norsk bygg er fremtidens mat>

I fremtiden er det viktig å satse på de matvarene som metter flest mulig mennesker. Derfor er korn - og særlig bygg - en viktig næringskilde

 

One pot med byggryn er en digg hverdagsmiddag med mye futt og smak. Det beste? Alt blir ferdig samtidig!

Norsk korn er en viktig del av kostholdet vårt, og det ideelle er at vi produserer det meste av kornet selv. FNs klimaeksperter spår at matproduksjonen kan økes i nordlige breddegrader i årene fremover.

 

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er engasjert i spørsmålet. Hun sier at kornsorter som hvete, ris og mais globalt sett er den viktigste matvaren.

 

– For at vi også i Norge skal være i stand til å selv produsere mest mulig av maten innbyggerne trenger, forskes det på kornsorter som er tilpasset klimaet vi kan forvente i fremtiden. Økte temperaturer og lenger vekstsesong gjør det mulig å utvide kornproduksjonen og dyrke sorter som krever lengre vekstsesong enn tidligere, sier Nordbø.

 

Korn har vært dyrket i minst 3000 år her i landet, og dette har ført til et stort mangfold av sorter med stor genetisk variasjon.

 

Svinger med klimaet

Nytt klima er likevel ikke bare enkelt. Med dagens kornsorter kan vått vær føre til dårligere kornkvalitet, og da må mer av det norskproduserte kornet brukes som dyrefôr. Dermed må vi importere mer mathvete. Forskere mener at endringer i klimaet vil gi varmere, villere og våtere vær, og hvis trenden man har sett de siste årene fortsetter, vil selvforsyningsgraden reduseres.

 

Løsningen for Norges del, kan være å bli flinkere til å bruke andre kornsorter enn hvete.

 

– Det dyrkes mye bygg her i landet, men av 600 000 tonn bygg, brukes i dag kun 3000 tonn til mat, sier Nordbø.

 

Hun mener vi med fordel kan bli flinkere til å ta i bruk bygg både til bakst og annen mat. På den måten er det lett å bidra til at vi totalt sett spiser mer norsk korn.

 

Norsk korn til brød og middag

Det å hente tilbake gamle tradisjoner er et skritt i riktig retning.

 

– Tradisjonelt dyrket og spiste vi mest bygg og havre i Norge. Kornet brukte man blant annet i flatbrød, grøt, komler og supper, men så fikk vi bedre tilgang til hvete, sier Nordbø.

 

De gode bakeegenskapene gjorde at hvete erstattet andre kornsorter i bakst. Kornet ga luftigere og fine brød.

 

– Det er gluten i hveten som gir det luftige resultatet. Brød bakt på bygg blir mer kompakte, men jeg har gjort bakeforsøk som har vist at det er fullt mulig å erstatte 40 prosent av hvetemelet med bygg og fortsatt få flotte brød, forteller hun.

 

Nordbø anbefaler å forsøke å bytte ut ris med kortreist, norsk bygg.

 

– Da får du samtidig i deg mer fiber. Noen reagerer på den litt karakteristiske smaken til bygg, fordi man er vant til at ris ikke smaker noe, men byggris er absolutt et godt alternativ til vanlig ris, sier Nordbø.

 

 

BYGG AND CHEESE

Du har sikkert hørt om mac and cheese - men har du prøvd bygg and cheese? Server som en siderett til middagen, sammen med en grønn salat eller alene som noe godt til kvelds.

 

Byggryn

2 dl byggryn

6 dl vann

½ ts salt

2 ss paprikapulver

 

Ostesaus

50 g smør

½ finhakket chili, kan sløyfes

1 båt revet hvitløk

60 g hvetemel

6 dl melk

1 ½ dl revet cheddar, eller annen hvitost

½ ts salt

¼ ts pepper

Gratinering:

1 dl revet ost

 

Ha byggryn sammen med vann, salt og paprikapulver i en kjele. Kok opp og la dem koke på middels varme i 25-30 minutter.

 

Byggrynene er ferdig kokte når de har blitt rundt tre ganger så store som ukokte. De skal være myke, men ha litt tyggemotstand.

Smelt smør, og fres chili og hvitløk i 1 minutt. Tilsett mel og rør godt til blandingen slipper kjelen. Spe med melk litt etter litt under stadig omrøring. Kok på svak varme i 5 minutter. Smak til med salt og pepper, og ha i revet ost.

 

Hell vannet av byggrynene ved hjelp av en sil. Ha byggrynene i osteblandingen og rør alt sammen. Ha blandingen i en ildfast form og dryss litt revet ost over.

 

Sett formen midt i stekeovnen på 200 °C og stek til osten er gyllen, ca. 10 minutter.

 

Bygg and cheese er en av finalist-oppskriftene i konkurransen #byggmesterskapet som ble avholdt i februar 2021. Oppskriften er laget av Terje Øyrås.

 

 

 

ONE POT MED BYGGRYN

One pot med byggryn er en digg hverdagsmiddag med mye futt og smak. Det beste? Alt blir ferdig samtidig!

 

400 g storfe høyrygg

2 ss olje

500-600 g bløtlagte byggryn

1 stor gul løk

3 hvitløkbåter

1 rød chili

2 stangselleri

2 gulrot

½ fennikel

1 ts korianderfrø

1 ts fennikelfrø

½ ts malt kanel

½ ts kajennepepper

¼ purreløk

2 stilk timian

1 laurbærblad

2 ss tomatpuré

1 boks tomater

½ sitron

 

Til servering

2 vårløk

½ potte frisk koriander

½ potte frisk mynte

Godt brød

 

Skjær vekk hinner og fett på kjøttet og kutt det i terninger. Varm olje i en stekepanne og brun kjøttet godt i omganger.

Krydre med salt og pepper og ha det over i en gryte. Finhakk løk, hvitløk og chili og fres det på middels varme til det er mykt og blankt. Tilsett litt mer olje om det er nødvendig.

 

Grovknus koriander- og fennikelfrø i en morter. Ha det i pannen sammen med malt kanel og kajennepepper. La det frese med til det begynner å dufte. Ha alt over i gryten. Kutt stilkselleri, gulrot og fennikel i terninger og ha dem i gryta.

 

Lag en urtebukett av en bit purreløk, timian og laurbærblad. Legg til noen grove korianderstilker og knyt sammen med en bit hyssing. Legg buketten i gryta. Rør inn byggryn, tomatpuré og hakkede tomater. Tilsett vann til alt er dekket.

 

Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La koke i ca. 40 minutter. Tilsett mer varmt vann ved behov. Kjøttet skal være helt mørt og byggrynene skal ha litt tyggemotstand.

 

Fisk ut urtebuketten og smak til med salt, pepper og sitron. Dryss over hakket vårløk, koriander og mynte ved servering. Server gjerne godt brød til.

 

One pot med byggryn er en av finalist-oppskriftene i konkurransen #byggmesterskapet som ble avholdt i februar 2021. Oppskriften er laget av Samira Makoudi.

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev