19 norske ysterier deltar med over 80 av sine beste oster i World Cheese Awards i Wales 1.-4. november. Der skal de konkurrere mot flere tusen oster fra hele verden – alt fra små gårdsysterier, til internasjonale ostegiganter.
Vi er stolte over at norske oster er i verdensklasse, og vi gleder oss til å heie på alle sammen! I 2021 fikk Norge hele 23 medaljer, vi krysser fingrene for medaljedryss også i år, sier Camilla Sæbjørnsen i Norsk Gardsost.

Oste-VM i Trondheim 2023
Trønderske oster har vunnet en rekke priser under World Cheese Awards (WCA), og i sommer ble det klart at neste års Oste-VM blir i Trondheim. Overrekkelsen av stafettpinnen skjer i Wales.

– Dette er andre gang HANEN har fått det ærefulle oppdraget med å arrangere Oste-VM i Norge. Første gangen, i Bergen 2018, var vi vitne til en gigantisk folkefest da den norske Fanaosten vant over 3471 andre oster fra hele 41 land. Vi ser frem til en ny ostefest, denne gangen i Trondheim, sier daglig leder Bernt Bucher-Johannessen.
Arrangementet er planlagt avholdt 26. - 28. oktober 2023, og blir et samarbeid mellom HANEN, Norsk Gardsost og Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

- Vi er stolte og ydmyke over å få oppdraget fra HANEN, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. - Vi har mye erfaring fra store arrangement som Trøndersk Matfestival, Bryggerifestivalen og Grüne Woche blant annet, og gleder oss til å løse denne utfordringen sammen med dyktige aktører regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det er en stor anerkjennelse av Trøndelag som matregion at vi nå er spurt om å ta på oss dette, og viser at vi har et fagmiljø innen ysting og matproduksjon som blir lagt merke til.
Oste-VM i Wales 2022
Norge deltar med 82 ulike oster fra 19 ysterier, samt 9 dommere. En norsk delegasjon reiser også nedover, med representanter fra næringslivet, det offentlige og akademia. I tillegg til å ta over stafettpinnen, skal de lære mer om WCA og besøke walisiske håndverksysterier. Turen organiseres av HANEN og Norsk Gardsost.
World Cheese Awards har i over 30 år samlet oster fra hele verden til matbyer som San Sebastian, Bergamo og Oviedo for å bedømmes av internasjonale oste-eksperter.
Fra tusenvis av oster skal dommerne velge mindre enn hundre favoritter, som deretter selekteres ned til 16 finaleoster. En super-jury smaker, debatterer og gir poeng til disse foran et live publikum
– og osten med høyest poengsum kåres til verdensmester.

Norske verdensmestere
Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011, men var den gang kun representert av Tingvollost fra nordmøre. Fem år senere fikk ysteriet hele verdens søkelys på seg, da osten Kraftkar gikk helt til topps i San Sebastian. Og på hjemmebane i Bergen i 2018 fikk Norge nok en verdensmester: Fanaost fra Ostegården. Hakk i hæl lå Ekte brun geitost fra Stordal Gardsbruk i Tinn, som delte sølvet med en fransk sauemelksost.

11 norske «supergull»
I tillegg til VM-tittel, gis «Super Gold» ut til den osten som «vinner bordet» ved å være dommernes favoritt. Det er litt av en prestasjon
– i Bergen var det 78 bord med 40-50 ulike oster hver. Og til tross for hard konkurranse, så har hele 11 norske oster fått “supergull” siden den gang:
Lille Aske, Bo Jensen
Gammel Erik, Elvekanten Ysteri
Thorbjørnrud Raclette, Thorbjørnrud Ysteri
Sæterost Brimi 2015, Brimi sæter
Munkeby, Munkeby Ysteri
Fanaost, Ostegården
Helfeit, Brun Geitost. Tinntradisjon, Stordalen Gardsbruk
Sprø Nordlending, Den Sorte Gryte
Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri
Stavsfjell, Lega
Jarlsberg Vellagret 5 år, Tine SA
Mørkt bakteppe – skulle vært i Kiev
Årets Oste-VM skulle egentlig arrangeres i Ukrainas hovedstad Kiev, men måtte flyttes til Wales på grunn av krigen.
– Det er en utsettelse, snarere enn en kansellering, skriver arrangøren Guild of Fine Foods. – Vi vil jobbe hardt for å sikre at vår støtte til ukrainske ystere vil fortsette i årene som kommer.