Nyhet
Matnytt Nytt prosjekt forlenger eplesesongen med flere måneder

Nytt prosjekt forlenger eplesesongen med flere måneder>

Moderne lagringsteknologi gjør at du nå kan kjøpe norske epler langt utover den tradisjonelle sesongen. Det er gode nyheter både for forbrukere og produsenter.

 

Eplesesongen strekker seg normalt fra september til november. Men et nytt prosjekt som tar i bruk ny lagringsteknologi på en systematisk måte, gjør at forhandlere i år kan tilby norske epler utover vinteren. I fremtiden kan det være mulig å spise norske epler året rundt ifølge Svein Børte i Telefrukt AS, som sammen med Opplysningskontoret for frukt og grønt og merkeordningen Nyt Norge står bak initiativet.

 

– ULO-lagring står for Ultra low oxygene, og innebærer at man senker oksygennivået slik at nedbrytningen av eplene går saktere. Med denne teknologien blir eplene liggende i dvale og kan holde seg saftige i mer enn et halvt år etter innhøsting, sier Børte.

 

Gode nyheter for flere 

Over et tidsperspektiv på tre år er målet med prosjektet at norske epleprodusenter skal kunne oppnå en markedsandel på cirka 20 prosent av eplene som selges fra desember til mars. Dette utgjør et økt eplesalg på 3 400 tonn årlig. Leder for merkevarebygging i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Silje Thoresen Tandberg, tror også forbrukere kommer til å sette pris på at det blir bedre tilgang på norske epler i dagligvarebutikken.

 

– Det er lite som slår norske epler på smak og friskhet. I tillegg er det mange som er opptatt av å støtte norske produsenter. Dette er en trend som har blitt forsterket gjennom pandemien, og som vi tror fortsatt vil gjøre seg gjeldene i tiden fremover, sier Tandberg.

 

I tillegg til å støtte norsk næringsliv, er det å spise mer norskprodusert viktig med tanke på matsikkerhet.

 

– Ved å velge norske produsenter er man også med på å støtte teknologiutviklingen som gjør at det kan dyrkes enda mer lokalt i fremtiden, sier Tandberg. 

 

De norske eplene er på sitt beste nå

Den langsomme modningsprosessen gjennom sommeren, med kjølige netter og lyse dager gjør at de norske eplene får en særegen søt og syrlig smak. I tillegg inneholder epler mye kostfiber som blant annet er viktig for fordøyelsen. Epler inneholder også C-vitamin som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Tandberg oppfordrer til å utnytte sesongens epler, og har flere tips til hvordan eplene kan tilberedes.

 

– Eple kan spises som det er og er et perfekt lite mellommåltid. Spiser du eplet med skallet på får du i deg mer C-vitamin, sier Tandberg.

 

Ifølge henne passer epler også som ingrediens i en salat eller som tilbehør til høstmiddagen.

 

Eple gir salaten en søt og frisk smak. En kombinasjon som bør prøves er frukt.no/oppskrifter/eple--og-fennikelsalat-med-sesamfro/

 

 

Det er lett å lage og passer til det meste av mat. Skal du invitere til høstmiddag med sesongenes råvarer er dette et perfekt innslag på middagsbordet, sier Tandberg.

 

 

Et annet høydepunkt på høsten er den klassiske eplekaken.

 

– Eplekake serveres varm, lun eller kald. Pisket krem eller rømme, is eller vaniljesaus er deilig ved siden av, avslutter Tandberg.

 

Flere fristende oppskrifter med epler ser du her:

 

Bakte epler med mandeldekke
Sprø eple- og gresskarchips
Eple- og potetgrateng
Eple- og tyttebærcobbler

 

Om samarbeidet

Bak initiativet står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt. Telefrukt AS har på vegne av norske epleprodusenter tatt initiativ til dette prosjektet som har som mål å utvide sesongen for norske epler.

 

I løpet av prosjektperioden vil det gjennomføres tiltak rundt lagringsteknologi, pakketering, merking av norske epler med Nyt Norge, som samlet sett skal bidra til å utvide sesongen og bygge preferanse for norsk produserte epler blant forbrukerne.

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev