Matnytt Verdens beste ost 2019

Verdens beste ost 2019> Rogue River Blue fra Rogue Creamery i USA

En organisk blåmuggost produsert av den amerikanske ostemakeren, Rogue Creamery ble kåret til verdens beste ost i World Cheese Award 2019 (WCA)  2019 i Bergamo, Italia fredag 18. oktober. 

 

Rogue River Blue  er World Cheese Awards første amerikanske verdensmester noensinne, og steg helt til topps blant det rekordstore antallet påmeldte, hele 3.804 oster fra 42 forskjellige land!!

 

 

 

 

 

Rogue River Blue blir produsert av økologisk kumelk fra sørlige Oregon's Rogue Valley, og er lagret i grotte i ni til 11 måneder og videre håndinnpakket i organiske Syrah-drueblader som er gjennomtrukket  i pærelikør. 

 

 

 

 

Osten ble valgt av den internasjonale Super Juryen og den brasilianske dommeren, Bruno Cabral, beskrev Rogue River Blue som en "smaksfest", og applauderer osten med forskjellige fantastiske kvaliteter og at dette er en ytterst velbalansert  ost med søte og krydrete smakstoner.

 

 

 

 

På slutten av den endelige dommeravgjørelsen hadde denne unike blåmuggosten 100 i poengsum, sammen med en 24 måneder gammel Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano og dommerpanelet overlot til styreleder og den matfaglige programlederen Nigel Barden å gi sitt avgjørende poeng. På tredjeplass med 92 poeng kom en rå fåremelksost fra Spania, Torta del Casar D.O.P. Virgen Del Prado laget av Queseria Doña Francisca S.L.

 

 

 

 

Denne aller største ostefaglige konkurransen WCA ble arrangert i Italia for første gang i sin 32 år lange historie, og ble arrangert av Bergamos årlige FORME-ostefestival og sammen med et nytt selskap for handel av meieriprodukter, B2Cheese. 

 

 

 

 

Det internasjonale ostefellesskapet var samlet på Fiera di Bergamo for å dømme oster fra hvert hjørne av verden, og kulminerte med en finale med 16 oster fra USA, Italia, Spania, Nederland, Japan, Sveits, Frankrike og Storbritannia.

 

 

 

 

 

John Farrand, administrerende direktør for Guild of Fine Food, arrangører av World Cheese Awards, kommenterte: 

 

“Årets toppremie er en veldig spennende ost  men jeg vil gratulere både Rogue Creamery og Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano for å gitt oss en av de mest dramatiske finalene i World Cheese historie. 

 

 

 

 

 

Disse to forskjellige ostene sier så mye om kvaliteten og mangfoldet i osteproduksjon i dag - den ene dristig og banebrytende, den andre gjennomsyret av tradisjon, men begge scorer høyt hos våre dommere. 

 

Rogue Creamery har vært en spydspiss for den amerikanske håndverkerostrevolusjonen i noen år, så det passer perfekt for dem å være de første amerikanske vinnerne av verdensmesterskapets ostepokal.(WCA) 

 

Jeg vil takke samarbeidspartnerne våre, FORME og B2Cheese, for at de hjalp oss med å arrangere en av de største oste-eventene verden noensinne har sett og vi fortsetter vårt oppdrag videre med å sette søkelyset på håndverks - og osteprodusenter over hele verden i årene videre fremover.

 

Neste års WCA går av stabelen i Catalonia i Spania. 

 

 

 

 

David Gremmels, eier av Rogue Creamery, la til: 

 

“Jeg er ydmyk og fylt av takknemlighet. Det har gått nesten 16 år siden Rogue River Blue ble anerkjent ved World Cheese Awards i 2003. Som et resultat av dette jobber jeg med mange instanser og med USA Cheese Guild for å lage det første råmelkost -helsesertifikatet. Rogue River Blue og andre amerikanske oster som Pleasant Ridge Reserve og Harbison finnes i fine ostebutikker og restauranter i Europa, Australia, Japan og rundt om i verden. 

 

Jeg setter pris på sponsingen av denne konkurransen fra USA Cheese Guild. Jeg deler denne æren med mitt dedikerte team på Rogue Creamery, vår organiske flokk med brune sveitsiske og Holsteinkyr, og setter virkelig pris på våre kunder og partnerskap og støtten fra Savencia.

 

 

 

 

Flere nasjoner enn noen gang var representert ved årets World Cheese Awards. Osteproducenter fra 42 land i seks kontinenter sendte sine bidrag med båt, lastebil, tog og fly. Ost fra Australia, Chile, Russland, Sør-Afrika og USA  kom via 13 konsolideringspunkter over hele verden. Japanske ostemakere debuterte i konkurransen, etter at Japan ble lagt til listen over land som har lov til å eksportere meieriprodukter til EU tidligere i år.

 

Alle påmeldinger ble bedømt på en dag, 260 eksperter fra 35 forskjellige land vurderte utseendet, tekstur, aroma og smak, og ga bronse, sølv, gull og supergull-priser til verdige vinnere. 

 

Da 3,804 til slutt ble  til 16,  fikk publikum følge med på når de fineste ganene i det globale "ostesamfunnet" diskuterte det beste fra de beste. 

 

Den internasjonale superjuryen inkluderte også Mexicos Carlos Yescas, Frankrikes Roland Barthélemy, Italias Alberto Marcomini og Cathy Strange fra USA.

 

 

 

Etter å ha kåret årets vinner deltok dommerne på en festlig middag holdt på Castello Visconteo i Cassano D’Adda, hvor vinneren av også Guild of Fine Foods ostepokal ble kunngjort.

 

Denne æren ble overrakt til Carlo Fiori fra Luigi Guffanti fra 1876, med base i byen Arona i Nord-Italia, som anerkjennelse av en karriere innen ost som strekker seg over et halvt århundre. 

 

 

 

 

I tråd med en av verdens mest respekterte medlemmer, velger Carlo Fiori den aller beste håndverksosten fra hele Italia og Europa, og fortsetter en familietradisjon som har blitt opprettholdt i fem generasjoner.

 

 

 

 

World Cheese Awards og FORME samarbeidet med Banco Alimentare, en italiensk organisasjon som samlet inn og omdistribuerte over 90 000 tonn mat i løpet av 2018, i et forsøk på å redusere matavfall. Banco Alimentare ble invitert til å samle inn ost som var blitt bevart på riktig måte under konkurransen, som nå skal overføres til 125 veldedige institusjoner i Bergamo. 

 

Inntektene fra FORMEs veldedighetsgallakveld, Buono come il formaggio som ble avholdt lørdag 19. oktober, vil også bli gitt for å finansiere ekstra ostekjøp.

 

 

Kontakt oss

  • Tømmerbakkevei 19
    1453 Bjørnemyr

  • 958 20 667

  • hilde@appetitt.no

  • @appetitt

  • Motta vårt nyhetsbrev